« Tiger-Graffiti | Startsidan | Tji barnporr »

16 maj 2005

Missade du att gå till jobbet i morse?

Hur många missar att gå till jobbet i dag?

Enligt almanackan är det en röd dag i dag, Annandag Pingst. En helgdag med andra ord, såsom det varit i urminnes tider. Vi nordbor behöver våra helgdagar på våren efter den långa vintern. Men nu är helgdagen Annandag Pingst ett minne blott.

Nu ska 6:e juni vara en helgdag istället. Varför inte behålla Annandag Pingst? Också! Den är alltid på en måndag. 6:e juni däremot flyttar sig, vilket innebär att den två av sju gånger är på lördag, söndag, om jag räknar grovt och inte tar hänsyn till skottår.

Vad ska vi göra på Sveriges nationaldag och svenska flaggans dag? Vi har ingen tradition av att fira denna dag och jag tror inte att det går att ändra på den saken. Vifta med flaggor? Buga för kungen?

Annandag pingst har också varit en s.k. storhelg, medan nationaldagen inte är det - och storhelgsersättningen är högre, vilket kommer att kännas surt för dem med skiftarbete.

Dessutom medför bytet lite längre årsarbetstid för dem som arbetar måndag till fredag eftersom annandagen alltid är på en måndag medan nationaldagen är rullande. Såklart arbetsgivarna tycker att det är en bra idé.

// Annica Tiger

Annica Tiger maj 16, 2005 8:05 FM