« Olycksfallsförsäkring | Startsidan | Fuck you »

13 juni 2005

Barn svälter i USA

Hur många barn går och lägger sig hungriga i Sverige? Hur många barn är undernärda i Sverige? Jag tror och hoppas att vårt välfärdssystem förhindrar att det är allt för många. Ett välfärdssystem borgarna vill montera ned bit för bit.

Två tredjedelar av amerikanerna är överviktiga eller mycket feta. Men det finns en baksida:

Enligt officiella siffror upplevde 11,2 procent av landets familjer 2003 att de led av matbrist, jämfört med 10,1 procent 1999. Nu ökar oron för att nedddragningarna av sociala förmåner 2006 ska förvärra situationen.

– Vi tar emot allt fler barn under ett år, som är särskilt utsatta eftersom de löper större risk att dö av undernäring, säger Deborah Frank, professor i barnmedicin i Boston.

Det är så absurt. I samma land svälter barn, när andra äter ihjäl sig. Bush lägger pengar på rymdforskning och för att inte tala om vad kriget i Irak har kostat. Bush har lovat att skatterna ska sänkas. Har jag fel om jag misstänker att allt fler barn lär fara illa? Det går inte att bygga ett välfärdssamhälle på frivilliga insatser och välgörenhet.

// Annica Tiger

Annica Tiger juni 13, 2005 07:31 FM

Kommentarer

--"Det går inte att bygga ett välfärdssamhälle på frivilliga insatser och välgörenhet."--

Så kan man resonera om man tror att skattemedel kommer från Tumba Pappersbruk.

Kort uttryckt.

Den frivilliga vägen:
Du har 10 grannar, går runt med hatten,de salar en hundring var, och du har 1000 spänn.

Den ofrivilliga vägen (även kallad skattevägen):
Dina 10 grannar gör ett avdrag på sin lön på 150 spänn, pengarna går till skatteverket som ger dig 900 spänn och behåller 600 själv i administrationskostnader.

Skatt är bra, men till för att klara av GEMENSAMMA kostnader. Dit hör inte företagssubventioner, friår eller att sponsra Robert Mugabe i 40 år.

Skrivet av: ForestRidge datum: juni 14, 2005 09:46 EM

Att få i sig många kalorier och att äta näringsriktigt är inte samma sak (som en person skrev nedan)


Och det bygger inte på "välgörenhet", det bygger på att alla ska kunna jobba och på så sätt inte behöva allmosor.

Hellre min egen lyckas smed än att behöva betala 3/4 av min inkomst i skatt, och ändå inte få kvalité för pengarna. Om alla tänkte så, då skulle de få som behöver vård kunna få det utan att behöva belasta systemet nämnvärt.

Jag har hopp för människan.

Skrivet av: Henrik, den andre datum: juni 14, 2005 12:23 EM

Patrick, då stämmer det som dom säger. Det första man blir blind på är ögonen.

Men åter till skatten. Vad är skillnaden om man höjer skatten eller tar skatt på flera saker? Resultatet blir nästintill detsamma ändå. Är det inte redan så dom håller på för fullt? Fast det heter avgift och massa andra namn, men det ska betalas. Det där är en sak dom har hållit på och babblat i flera år om. Man kan inte ta skatt från fler än dom som existerar med lön eller bidrag av någon sort.

Det kan bara vara 3 som är så blåsta att dom tror det går att lösa problemet på det viset, s, mp och vp.

Men det är klart, något kommer säkerligen med idén att man får skatta för allt och dra av för det i sin självdeklaration. Bara att i deklarationen får du inte dra av för mer än 15% av den samanlagda skatten du har betalt för allt. Så har staten dragit in några miljarder för att fylla sina svarta hål. Nästa gång så ändrar dom bara i deklarationen till 10% för att kunna hålla Svedalas välfärdsamhälle levande. Men den dagen dom når 0% i avdrag så står dom åter där med samma problem. Att tänka långsiktigt är inget som gäller för politiker.
Politik är något som borde förbjudas. Där existerar bara dom största idioterna på denna planet. Det ser man dagligen bevis på i massmedia och annat.

Skrivet av: Claes datum: juni 13, 2005 05:33 EM

Kjell - Fingret kan kan du läsa om här
http://www.tiger.se/blog/archives/2005/05/pekfingervals.html
har inget med detta inlägg att göra.

Annars visst är det komplext och du framförde det på ett bra sätt tycker jag,

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: juni 13, 2005 05:29 EM

Du har nog inte fel annica, men fingret förstår jag inte och det är nog ett mycket komplext problem som du tar upp i dag. Människan är nog sig själv och sina nära närmast. Jag tror att det är först när hoten kommer in på närområdet som nära sammarbete uppstår och försök till sociala lösningar uppstår. Tyvärr glömmer folk bort orsaken till att man en gång i tiden skapade trygghetssystem, och då tar egoism och annat skojigt över. Personligen tror jag att det finns bra människor som sträcker ut en hjälpande hand trots både rikedom och avsaknad av förstålse för övergripande sociala gemensamma lösningar.

ha en bra eftermiddag

Skrivet av: Kjell Sjöström datum: juni 13, 2005 05:19 EM

"Jag betalar hellre skatt och om jag råkar illa ut eller blir gammal och sjuk litar jag mer på att samhället ska ta hand om mig än någon Östermalmstants välgörenhet."

Jag förlitar mig hellre på människor som bryr sig om mig (jag själv, min släkt & mina vänner) än den ansiktslösa staten som bara bryr sig för att den måste, inte för att den vill.

"I USA byggs mycket på just välgörenhet, men det verkar ända inte räcka enligt de siffror nyheterna presenterade i morse."

Hur menar du att den refererade statistiken säger något om välgörenhet i USA?

Om statistiken som refererades kan det vara värt att nämna att antalet barn som lever i hushåll som klassificeras som "food insecure with hunger among children" var 0.6 procent av barnen i USA.
Det är en ganska stor skillnad på 11.6 procent hushåll som någon gång under mätperioden var osäkra på om de skulle ha tillgång till fullgod kost och 0.6 procent barn som levde i hushåll med osäkerhet och hunger (vilket kan avse hunger hos de vuxna medlemmarna i hushållet och inte barnen).
Svält är dessutom ett tillstånd av extrem hunger och inte det som avses i statistiken.

Skrivet av: Patrick Wentzel datum: juni 13, 2005 05:15 EM

"Annica, jag fyllde snällt i e-postadress och url, vet inte varför det inte kom med... teknikens under kanske."

En fluga på linjen?

Underligt, men nu vet jag vem du är. Det finns fler med samma namn.


"Vad är skillnaden att behöva be fabrikören eller regeringen för allmosor? För mig är båda lika illa, det är bättre att söka skapa förutsättningar för människor att klara sig på egen hand."

Jag betalar hellre skatt och om jag råkar illa ut eller blir gammal och sjuk litar jag mer på att samhället ska ta hand om mig än någon Östermalmstants välgörenhet. Nu hårddrog jag parallellen. I USa byggs mycket på just välgörenhet, men det verkar ända inte räcka enligt de siffror nyheterna presenterade i morse.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: juni 13, 2005 04:37 EM

Claes: Det var inte Annica som skrev att man kan bredda skattebasen, annars var det rätt, det var ungefär så jag menade. Det finns i min mening tre sätt att få in mer skatt: man kan förändra skattesatsen, man kan ta ut skatt på flera/andra saker eller av flera/andra människor. Eller givetvis en kombination av de sakerna.

Skrivet av: Patrick Wentzel datum: juni 13, 2005 04:10 EM

Annica skrev:
"Det stämmer inte riktigt, man kan bredda skattebasen istället för att höja skatten."

Man tar med andra ord skatt för flera saker än nu?
Det dröjer inte länge förrän någon kommer med idén att sätta en taxameter på skithushållaren :)

Skrivet av: Claes datum: juni 13, 2005 03:27 EM

Claes, du skrev: "Men det går inte heller att höja lönen för dom som jobbar inom kommuner och landsting utan att höja skatten."
Det stämmer inte riktigt, man kan bredda skattebasen istället för att höja skatten. Om vi inte hade några arbetslösa alls skulle staten tillföras betydande skatteintäkter utan att höja skatten.

Att skillnaderna mellan i- och u-länder skulle bestå för alltid har jag svårt att tro; alltid är en väldigt lång tid. Nä, jag tror på konvergens, även om det kommer ta för lång tid.

Skrivet av: Patrick Wentzel datum: juni 13, 2005 03:06 EM

Vad har undernäring med övervikt att göra? Lever man på McDonalds blir man både överviktig samt undernärd.

Skillnaden på I och U-länder, som det kallas, kommer alltid att bestå. EU samt USA gör inte saken bättre.

Sossarna har redan börjat så bra med att montera ned det, så den saken är inget att tala om. Om det nu skulle vara så att du inte har märkt det så ska jag gärna ge dig ett flertal exempel på hur det har blivit.

Våran sjukvård har blivit sjuk vård.

Välfärdssamhället har sjunkit drastiskt i alla OECD staplar som är världa att ta med. Hur kommer det sig att vi nu ligger långt ner på den listan? Även om sossarna försöker göra allt för att vrida och vända på den för att man sak se staplarna på deras sätt.

"Det går inte att bygga ett välfärdssamhälle på frivilliga insatser och välgörenhet."

Kanske, kanske inte. Ingen har väl ens försökt bevisa den saken. Men det går inte heller att höja lönen för dom som jobbar inom kommuner och landsting utan att höja skatten. Så där har vi ännu en sak att fundera över. Ska det införas privata element inom sjukvården eller inte? Ska det införas privata element inom kommunerna?

Eller slutar det med att man får 100% i skatt och begära bidrag av HSB?

Om nu dom borgerliga skulle börja montera ner välfärdssystemet så blev dom inte kvar länga på sin post.
Annars så kan man göra som sossarna, skrämma skiten ur alla väljare att rösta inte borgerligt, då får ni inga bidrag längre...

Skrivet av: Claes datum: juni 13, 2005 02:54 EM

Annica, jag fyllde snällt i e-postadress och url, vet inte varför det inte kom med... teknikens under kanske.

Är det verkligen folkhemmets förtjänst att barn inte svälter i Sverige (om det nu är så)? Är inte det en följd av en allmän välståndsökning de senaste århundradena? Vem vet, det kanske rentav är så att liberaliseringar av samhället och ekonomin har skapat förutsättningarna för välfärden?

Jag såg fortfarande inget belägg för att det inte går att bygga ett fungerande välfärdssamhälle på frivilliga insatser och välgörenhet, däremot noterar jag att du tycker att vi inte ska ha tillbaka statarsystemet och att du därför förefaller kategoriskt avfärda välgörenhet. Jag tycker inte heller att statarsamhället var bra eller något som är önskvärt att få tillbaka, men för mig är det svårt att utifrån 1800-talets verklighet svårt att säga att det inte går att bygga ett välfärdssamhälle på frivilliga insatser och välgörenhet. Världen är väl knappast svartvit heller; Frågan handlar inte om ingen "offentlig välfärd / enbart frivillighet" eller "enbart offentlig välfärd / ingen frivillighet" utan snarare om fördelningen.

Vad är skillnaden att behöva be fabrikören eller regeringen för allmosor? För mig är båda lika illa, det är bättre att söka skapa förutsättningar för människor att klara sig på egen hand.

Personligen tror jag att frivillighet skapar bättre förutsättningar för ett humant samhälle än tvång, därmed inte sagt att jag tycker att det inte ska finnas ett gemensamt finansierat skyddsnät, självklart behövs det, men staten gör rätt mycket som i mitt tycke bättre kunde skötas av frivilliga krafter.

Skrivet av: Patrick Wentzel datum: juni 13, 2005 02:34 EM

Patrick - som inte hade någon url eller mailadress.

"Att borgarna vill montera ner välfärdssystemet"

Ja, det kan i förlängningen innebära att barn svälter om borgarna får montera ned vårt svenska folkhem.

"Det går inte att bygga ett välfärdssamhälle på frivilliga insatser och välgörenhet."

Inte? Vad har du för belägg för det påståendet? Upp till bevis!

Sverige ska inte ha ett välfärdssystem byggt på välgörenhet. Tack, sa statarfrun när hon fick en liter mjölk och neg för fabrikörens fru - typ. Så vill inte jag ha det i Sverige.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: juni 13, 2005 01:53 EM

Övervikt och fetma behöver inte vara relaterat till brist på mat, det går av den anledningen egentligen inte att ställa undernäring i kontrast mot övervikt/fetma. Undernäring kan uppstå även om det inte råder brist på mat, precis som övervikt inte nödvändigtvis behöver vara kopplat till för stor tillgång till mat. Båda tillstånden kan vara relaterade till vad man äter och inte hur mycket man äter.
Övervikt korrelerar i USA med förmögenhet (förmodligen i Sverige också, om än i mindre grad), vilket kan tolkas som att de som har det sämre ställt äter sämre föda (mer snabbmat etc).

Annica, tror du verkligen att borgarna (med stöd av ung. halva väljarkåren just nu) har som mål att barn ska svälta i Sverige? För det är vad du säger. Att borgarna vill montera ner välfärdssystemet som förhindrar att barn svälter.

"Det går inte att bygga ett välfärdssamhälle på frivilliga insatser och välgörenhet."

Inte? Vad har du för belägg för det påståendet? Upp till bevis!

Skrivet av: Patrick datum: juni 13, 2005 12:24 EM

Annica:

Hur var det med den där omhuldade källkritiken egentligen?

http://dennis.scorpionshops.com/2005/06/12/spinneriverksamhet/

Skrivet av: Dennis datum: juni 13, 2005 11:46 FM

Vi kan säkert lära oss massa saker av USA och amerikanerna. Staël von Holstein ett och annat om hur man driver IT-företag utan att gå i konkurs, t.ex.

Men socialpolitik? Hahaha...

Skrivet av: Fredag datum: juni 13, 2005 11:29 FM

Den nyliberala politik som förs nu, och som skulle skrivas in som "grundlag" i den nya EU-konstitutionen, kan inte kan betraktas som något annat än ett lågintensivt krig mot majoriteten av människorna i världen. Den handlar i huvudsak om att omfördela från de sämre ställda till rika.

Skrivet av: Kerstin datum: juni 13, 2005 11:23 FM

Och i Metro idag skrev Johan Staelvonholstein i kolumnen att vi har SÅ mycket att lära av USA...

Skrivet av: Daniel datum: juni 13, 2005 08:21 FM