« Bloggtreklöver 53 | Startsidan | EU i kris? »

6 juni 2005

Brinnande flaska in i sovrum

Mordbrand mot en homosexuell inte värt mer än en liten notis?

Notisläsare som jag är uppmärksammade jag en liten notis i dagens Aftonbladet, högst upp på sidan 12, som fick mig att börja fundera över sakernas tillstånd. Jag har haft svårt att släppa tankarna på denna lilla notis. Varför bara en liten notis? Jag tycker att det borde ha kunnat bli en hel artikel. Det som skett, enligt notisen, är ju rent ut sagt skrämmande.

I Oviken i Östersund verkar det gå vilt till eller rättare sagt homofoberna verkar vara våldsamma, till och med i stånd att utföra mordbrand.

I lördags skrev någon på en ung mans dörr "dö bögdjävel". Trevligt värre. Fånigt värre. Det är väl knappast något en vanlig svensson går omkring och skriver på andras dörrar?

I går natt kastades en brinnande flaska in genom mannens sovrumsfönster. Turligt nog var han vaken och lyckades rädda sig ut och hjälpte även grannarna i tvåvåningshuset, gjort av trä, att ta sig ut. Men tänk om det hade gått riktigt illa? Mordbrand är ett grovt brott.

Svensk ordbok
homofobi' subst. ~(e)n
• rädsla eller avsky för homosexualitet

Ja, rädsla. Där har vi svaret. Homofober är rädda människor. Rädda för att de kanske själva har en latent bi- eller homosexuell läggning? Vad skulle de annars vara rädda för? Jag tror att rädsla är en större drivkraft än avsky.

// Annica Tiger

Annica Tiger juni 6, 2005 06:54 EM

Kommentarer

"Och det finns mer än ett exempel på att dom värsta homofoberna är osäkra på sin egen sexualitet." Det var det jag var inne på lite Iréne. Rädsla kommer in där.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: juni 7, 2005 10:43 FM

Kvällstidningarnas prioriteringar har jag länge ifrågasatt. Dom kvalar nu för tiden in bland dom andra skavellerblaskorna.

Homofobi är mycket mer utbrett än många tror. Jag stöter ofta på den missuppfattningen att det inte är några problem att vara flata idag. ”Det har ju blivit så mycket bättre...” Jo, det stämmer att lagen nästan jämställer homo och hetero och att fler kändisar och vanliga kommer ut. Men just detta att allt fler kommer ut gör oss också mer synliga. Vilket ökar risken för trakasserier, misshandel, mordförsök och tyvärr även mord.

Och det finns mer än ett exempel på att dom värsta homofoberna är osäkra på sin egen sexualitet.

Skrivet av: Iréne datum: juni 7, 2005 09:51 FM

Stackars idioter. Och stackars mannen som blev utsatt, fy för att behöva leva med rädslan för obefogade påhopp och attentat.

Det är som du säger att rädslan är en mycket stark drivkraft. Och ibland kombineras rädslan med ett behov av att stärka gruppsamhörigheten genom att definiera sig mot andra grupper. Då blir det otäckt.

Skrivet av: Håkan (hakke) datum: juni 7, 2005 09:03 FM

Usch, vad jag blir ledsen! Man kunde tro att vi skulle kommit längre 2005 men jag börjar undra om inte vi börjar gå baklänges igen och trenderna med nymoralism och annan skit är på väg tillbaks...

Så j-a trist!

Vilken tur att han klarade sig men ärren på insidan blir tuffa. Hur ska han våga sova tryggt igen när han blir attackerad i sitt eget sovrum?

Skrivet av: Tant Monica datum: juni 7, 2005 07:52 FM

Ja, det vore ju synd om inte Lindas läppar kom med. Jag tror även att varför det inte blir artiklar utan bara notiser kan ha med vilket urval/prioriteringar redaktionschefen och andra på tidningen gör. Jag kanske tänker fel där?

Monica:
"-Jag har inget emot bögar, det är bögeriet jag äcklas av.

Varför fundera på det då..? "

Bra fråga!

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: juni 7, 2005 05:47 FM

Jag tror att det bara var en notis för att det sker så många brott mot homosexuella att om dom skriver en artikel om varje så rymms inte big brother Lindas läppar i tidningen.....

Skrivet av: Lumme datum: juni 6, 2005 08:49 EM

"Mordbrand mot en homosexuell inte värt mer än en liten notis?"


Det är mycket inom nyhetsvärdering som man kan undra över. Hade det varit en dockusåpakändis som hade fått en sten kastad genom fönstret hade de skrivit spaltkilometer. Hade samme kändis opererat in silikon hade det blivit årets nyhet..

Skrivet av: Jinge datum: juni 6, 2005 08:44 EM

Eller som en bekant uttryckte saken:

-Jag har inget emot bögar, det är bögeriet jag äcklas av.

Varför fundera på det då..?

Undrar vän av ordning.

Skrivet av: Monica datum: juni 6, 2005 07:21 EM

Avskyn är väl tanken på hur bögar *kan ha* sex. Inte för att det är hemskare än annan sex, för det handlar fortfarande om kroppsvätskor och håligheter.

Man ser förbi människan.

Skrivet av: Jontas datum: juni 6, 2005 07:06 EM