« juli 14, 2005 | Startsidan | juli 16, 2005 »

15 juli 2005

Lämna hund/ar i varm bil = IQ noll

Hund instängd i bil räddades
En hund som satt instängd i en stekhet bil vid Globen i Stockholm räddades häromdagen av en väktare som efter en stund bestämde sig för att krossa rutan på bilen och hjälpa hunden till djursjukhus. På plats fick hunden stanna över natten och få dropp, då hunden var så svag att den inte ens kunde gå själv. Hundens ägare har nu anmälts för djurplågeri. (FL-Net)

Häromdagen läste jag om några afghanhundar som lämnats i en större kombi-bil vid kajen, ägaren hade tagit en skärgårdsbåt. Polisen tog sig in i bilen och hundarna klarade sig. Den ägaren skulle jag vilja ta och dra i örat! Åka iväg och lämna bilarna på kajen. Hur dum får man vara. Afghanhundar anses vara lite smådumma, men i detta fall kan jag säga att de klart torde ha ett större IQ än sin ägare.

Andra hundar går det sämre för, lämnades i stekhet bil utanför Liseberg och dog av värmeslag. Det händer år efter år. Samma sak, Lär sig inte folk något?

En sådan hemsk incident i England berörde mig djupt
och fortfarande blir ögonen tårfyllda när jag läser texten igen.

18/8-99
Jordbävning!
Hemskt! Tragiskt! Men det som berörde mig igår var några bilder i Expressen. Ett par hade lämnat sin NewFoundlandshund i bilen under shoppingturen i London. De tänkte bara vara borta en liten stund. Det räckte. Hunden kokade i värmen, fick värmeslag och dog. Vilken död? Den sjuåriga tiken Lucy försökte febrilt ta sig ut, skällde, kastade sig mot rutorna och bet i sätena. Men försent...när hjälpen kom via polisen låg hon död i framsätet. Jag tänkte på detta hela kvällen, varje gång jag kikade på någon av mina små bruna *nallar* blev jag gråtfärdig. Skärmar man av sig? Orkar man bara bry sig om det man har kärt självt? Jag talade om selektivt minne igår men det kanske är mer adekvat att tala om selektiv *beröring* av fasor och hemskheter.

De tragiska bilderna visade att ägarna var förtvivlade över sin dumhet och alldeles förstörda för att deras älskade hund var död.

Varmt ute. Varm bil.
Inga hundar i bilen.
Solen vandrar,
skugga kan strax bli brännande sol.

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:34 EM | Google

Hundvakt

Lite regn skulle inte skada. Regn hör sommaren till. Gärna sol på dagen och lite lätt nattregn står på min önskelista just nu. Naturen är torr. Potatisstånden som stog i givakt så stolta, har gulnat och lagt sig ned och tynar sakta bort.

Jag har varit hundvakt i ett par dagar, en löptik och av rasen Rottweiler. En ganska bastant och bestämd dam i sina bästa år. Lina är snäll, men det kan man ju inte veta om man bara kastar ett kort ögonkast på henne.

Grannarna har flyttat mittemot och tack och lov tagit med sig sina katter. Jag har inget emot katter, de är keliga och gosiga. Men när katter använder vår trädgård som toalett blir jag lite grym. Det är många kattskitar jag tagit plockat upp och faktiskt haft funderingar på att återbörda i en plastpåse till ägaren av katterna :). För att inte tala om allt revirpinkande på verandorna. Hur kul är det att sitta där när det stinker kattpiss?

De nya grannarna träffade jag i förrgår. Ett ungt par. De hade med sig en blågrå fin raskatt. När Lina såg katten stelnade hon till och ställde sig i givakt. Jag sa, lite på skoj, att hunden inte gillar katter. Det verkar som grannarna inte gillar hundar, för efter en timme packade de ihop sina saker och drog iväg och jag har inte sett dem sedan dess.

Nu har jag ju inga hundar längre utan var bara hundvakt. :)

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:16 FM | Google

Fan för att åldras i Sundsvall

För att fortsätta fundera på det här med att åldras. Min fasa inför att åldras är att dö ensam hemma och att sedan där ligga och ruttna. Att få bo hemma så länge det går är det ultimata. Så vill i alla fall jag ha det. Här spelar hemtjänsten en stor roll. Eller borde kanske det är läge att säga.

Hemtjänsten i Sundsvall har en telefontjänst som innebär att de ska ringa två gånger varje dag och checka av att allt är som det ska vara. Det, tror i alla fall jag, måste kännas som en trygghet för den äldre. Jag skulle tycka det, om jag var i den åldern. Det verkar vara flera kommuner som har denna telefontjänst, hoppas den fungerar bättre i andra kommuner än Sundsvall.

Men det verkar inte fungera i Sundsvall.
Inte bara en utan två gånger
har det hänt just i Sundsvall
att telefontjänsten inte larmat,
trots inget svar erhållits via telefonen.

I måndags hittades en död kvinna i sitt hem, hon har troligen legat död i flera dagar. I denna värme! Trots att hemtjänsten ringt och ingen svarat, dag efter dag, har ingen larmat chefen eller anhöriga. Så mycket är den servicen värd i Sundsvall. Må detta bli en tankeställare till alla kommuner så att denna telefontjänst verkligen fungerar som tänkt och att inga nya fall av detta slag kommer att upprepas.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:19 FM | Google