« Förbjud USA att ha kärnvapen | Startsidan | Military men are just dumb stupid animals to be used as pawns in foreign policy. »

10 augusti 2005

Levande föda

Jag såg ett inslag i Gommorron Sverige om den nya mattrenden "Living food". Denna trend, så som så många andra kommer från USA, och jag misstänker att det finns en hel del ekonomiska krafter bakom dessa trender.

Levande föda innebär att inget man äter får upphettas över 50 grader, om så sker förstörs nyttiga enzymer enligt denna diets förespråkare. Mycket groddar och grönsaker med andra ord.

Montignac-metoden, vars upphovsman är Michel Montignac och hans böcker har sålts i 15 miljoner exemplar. Vad den går ut på? Lite GI-tänkande, samt att vissa livsmedel ej får kombineras.

Atkinsmetoden, som nu börjar dala i popularitet, har gett upphovsmannen och andra tillverkare av Atkinsprodukter en hel del klirr i kassan. Jag hittade en artikel med den slående rubriken "Atkins tvingas banta budgeten" :).

Stenåldersdieten har jag bara hört talas om, men den innebär att man förutsätts äta likt hur människor åt under stenåldern. I boken "Stenålderskost" berättar Dr Loren Cordain vad man åt på stenåldern, animaliska produkter, grönsaker, frukt och nötter.

GI-dieten går ut på att undvika snabba och kraftiga höjningar och sänkningar av blodsockernivån. Allt för att minska risken för att blodsockret åker upp och ned som en jo-jo i kroppen. Socker är helt bannlyst och vita matvaror, som ris, spagetti och vitt bröd.

För några veckor sedan läste jag om tre-timmarsdieten. Ät något var tredje timme, oavsett vad det är, allt för att hålla förbränningen igång.

Själv tror jag på den enkla och gamla beprövade tallriksmodellen, i kombination med mellanmål.

Det finns en hel uppsjö med
andra mattrender och bantningskurer.
Var och en blir salig på sin tro.
Synd bara att somliga blir rika på andras tro.
Men marknadskrafterna ni vet....

// Annica Tiger

Annica Tiger augusti 10, 2005 10:07 FM

Kommentarer

Dina misstankar om att några skumma ekonomiska krafter skulle ligga bakom detta med livingfood tror jag inte på. Jag har levt i ett år efter denna livsstil, och så här bra har jag kännt mej på tjugo år. Dessutom har mitt matkonto minskat, trots att jag köper mycket kravodlat. Man kan odla mycket av sin mat hemma i lägenheten.
Visst det förutsätter att man har skaffat sig kunskap som kostar en slant, men det tjänar man snart igen.
Läs gärna den fantastiska historien om Ann Wigmore.
http://www.expressen.se/expressen/jsp/polopoly.jsp?a=92984
och http://www.livingfood.nu/
De som tjänar på detta är kravodlarna och jag själv.
Storindustrin ser nog helst att detta inte breder ut sig.

Skrivet av: Erik datum: augusti 24, 2005 01:03 FM

Är det bara jag som tycker att alla dom här dieterna verkar ha en riktigt avsaknad av själ? Mat skall ha själ. Mat skall man njuta av att äta.

Skrivet av: Christopher Anderton datum: augusti 16, 2005 03:40 EM

Det verkar ju så himla jobbigt, alla regler, man blir trött innan man hinner börja "sin" diet/kur/what ever. Jag tror på att man ska sluta äta i rätt tid, dvs man ska äta sig mätt - inte "propp-mätt".

Skrivet av: Nyx datum: augusti 11, 2005 12:10 EM

Det lustiga med 'living food' trenden är att amerikanerna lärt sig den av våran Ann Wigmore från småland som åkte over there, gjorde succé och nu är hemma i svedala nånstans och lär ut den 'nya' trenden som hon startade en gång för länge sedan med vetegräs...

allting går runt och runt och runt...

Skrivet av: Tant Monica datum: augusti 11, 2005 09:54 FM

Och jag tror på motion :) Bara man rör på sig och tänker på att inte stoppa i sig alltför mycket fett och socker, mår man nog som bäst. Tror jag.

Skrivet av: Maria datum: augusti 11, 2005 07:08 FM

För inte så länge sedan sändes Vetenskapens värld ett program där man synade bl.a. Atkinsdieten. Länk: http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=32313&a=258611

Om jag minns rätt var anledningen till att man gick ner i vikt att ett högt intag av protein ger en mättnadskänsla som gör att de flesta människor inte äter mer. Huruvida högt proteinintag är hälsoskadligt är inte alldeles klarlagt.

Själv tror jag på en varierad kost med stora inslag av grönsaker, baljväxter och frukt. Och mat lagad på färska råvaror.

Skrivet av: Susanne datum: augusti 10, 2005 04:56 EM

Janne eller vem det nu var som trivdes med Atkins
Har du kollat upp dina näringsvärden nyligen. För högt protein intag är väldigt ohälsosamt, men naturligtvis hög mängd kollhydrat utan motion är int e heller bra. Kolhydrater kan vara bra med rörelse. Fast jag tvekar på att du äter annat en kött, fast överraska mig med att ha fel. Man får hoppas att intaget av proteiner är balanserat iaf.
(Och alla näringsämnen behövs, i begränsade mängder, till och med fett)

Skrivet av: Virre datum: augusti 10, 2005 01:29 EM

Atkins diet fungerar! Har nu gått ner fyra kilo, och fortsätter att minska i vikt. Undviker socker och produkter med mycket kolhydrater. Blev inspirerad när jag läste atkins.just.nu - började samma kväll att lagra "rätt" sorts mat i kylskåpet. Nu är jag snart smärt som en tvätt lina.

Skrivet av: Janne datum: augusti 10, 2005 01:10 EM

Än så länge tjänar marknadskrafterna mer pengar på skräpmat än på olika hälsotrender som living food, som för övrigt inte är något nytt. Inte ens i Sverige.

Are Waerland var nog först i Sverige med levande föda:

"De flesta sjukdomar var enligt Are Waerland självförvållade. Hans teser var: "Vi har inte med sjukdomar att göra utan med livsföringsfel. Avskaffa livsföringsfelen och sjukdomarna försvinner av sig själva.Våra organ har under årmiljoner utvecklats i harmoni med den omgivande naturen. De är inte anpassade till stillasittande inomhusliv och koncentrerad industrikost. Genom att återge våra liv optimala faktorer fungerar livet optimalt.

Waerland formulerade ett dagsprogram som beaktade denna grundsyn och som var rimligt att hantera i vårt moderna samhällsliv. Det innebar en helt vegetarisk kost, varav minst hälften som råkost med gröna växter i centrum plus rårivna rotfrukter. Till detta kokt eller bakad potatis och fullkornsbröd."

http://www.sokaren.se/INDEX138.HTML

Deepak Chopra, en annan hälsoguru, tror mer på kostråd som är individuellt anpassade. Och han anser att det inte räcker med "rätt" kost för att hålla sig frisk. Även själen behöver näring. Giftiga känslor är lika hälsonedbrytande som giftig mat.

Att hitta den rätta balansen i livet är inte lätt. Själv gillar jag Sanna Ehdins råd, men jag plockar nog ihop lite av varje. Skulle vilja äta mer ekologiskt odlade grönsaker, men de är så dyra och även svåra att få tag på.

Skrivet av: Hannelore datum: augusti 10, 2005 12:56 EM

Jag äter alldeles för mycket Nogger Black :). Jag såg just att en enda liten ynka glasspinne ger 350 kalorier. Fast å andra sidan, det är det enda jag unnar mig i godis eller kaffebrödsväg numera.

Annars så försöker jag äta ofta (lite tretimmarsvarianten) och undviker vitt bröd osv. Jag blandar och ger ur alla de olika dieterna, eller rättare sagt följer ingen speciellt. Men ändå har jag lyckats gå ned över 40 kilo på ett par år och lyckats behålla vikten nu i ett år.

Men som sagt var och en blir salig på sin tro. Tyvärr kostar tron ofta en hel del, exempelvis om någon väljer Viktväktarna - vilket i mina ögon mer är som något slags Maranatamöten med inträdesavgift.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: augusti 10, 2005 12:47 EM

Var och en blir salig med sin tro.

Skrivet av: Jontas datum: augusti 10, 2005 12:14 EM

Faktiskt, visa linssorter utgår ingen fara okokta. Fast mungbönor vet jag inte, och desutom så är det nog bättre för magen med kokade linser.
(Och sopporna vi brukar göra med linser, skölja, kocka upp). Kollade upp receptet, okej jag inser, det är hemskt. Undra om de menar förkokta linser ändå. Nåja, jag hävdar fortfarande att den bästa kosten är en medveten vegetarisk kost (alltså va på läst och se till att få rätt kombinationer av allt) eller vegansk med tillägg av mitt val vegetarian. Och naturligtvis motion, verkligen, det effektivaste måste vara motion.

Skrivet av: Virre datum: augusti 10, 2005 12:10 EM

ajdå, jag läste precis aftonbladets lilla grej om det
http://www.aftonbladet.se/vss/halsa/story/0,2789,681970,00.html
och hur kan man göra en soppa på linser och mungbönor om de inte är kokta innan? även om de är på konserv, så är de ju tillagade. eller aftonbladet kanske tänker att så länge man inte själv tillagar det, så är det okej? isåfall faller ju burger king in i kategorin också.

jag tycker synd om de som följer energisoppa receptet utan att tänka efter och mixar bönor och linser som bara är blötlagda. inte bara AJ i magen, utan även en potentiell fara beroende på hur mycket man äter.

Skrivet av: lisa datum: augusti 10, 2005 11:39 FM

Jag har ätit "stenålderskost" i 8 år. För tillfället har det urartat något, eftersom min sjukdom har förstört smaken för mig.
Men jag tycker saken är rätt klar: Varje art mår bäst av den föda som den den är evolutionärt anpassad för. Fröer av olika slag (framförallt säd och bönor) och mjölk från andra arter är ingen föda för Homo Sapiens. Det skall vara frukt, grönsaker, rötter och all slags animalisk föda för oss. Och i sitt naturliga skick, hela frukter, inte juice.
Sen kan man diskutera hur strikt man behöver vara med dieten. Viktigast av allt är nog att man är nöjd med sitt sätt att äta.

Skrivet av: Hans datum: augusti 10, 2005 11:38 FM

det är lite komiskt att den nya trenden att följa diet, vare sig det är stenålders, eat right for your type, south beach eller gi, gör att ekonomiska krafter letar upp gamla dieter och säljer dem under nya namn.....och folk köper det. jag undrar vem det egentligen är som går på alal dessa dieter och vad det gör mot deras kroppar?

och det nya 'living food' verkar ju vara en kombination av frukterianism och makrobiotisk kost. just det senare är ju vad alla dessa kändisar signade under på för några mpnader sedan, så jag undrar om de inte låter sig vara köpta reklampelare?

Skrivet av: lisa datum: augusti 10, 2005 11:32 FM

Tja, Atkins är död, och dieten har lett till att folk dör... Stenåldersboken har en förvånande åtgång bland sjukhuspersonal (praktik på sjukhusbibliotek) och viss bland patienter. Men den effektivaste metoden är nog ändå att äta hälsosamt kombinerat med rörelse. (Hälsosamt= Vegetarisk tallriksmodel, eller åtminstone lite kött model)

Skrivet av: Virre datum: augusti 10, 2005 10:29 FM

Jag äter det jag tycker är gott! Just nu är det pannbiff och nektariner.

Skrivet av: Mamselamsen datum: augusti 10, 2005 10:25 FM