« Testar igen | Startsidan | Bloggtreklöver 78 »

22 augusti 2005

Så surfar du snabbare i elnätet

Läst på IDG.

Alla eluttag hemma kan användas för datatrafik. Det enda som krävs är en liten adapter med en vanlig datakabel som stoppas in i datorns nätverksport.

Redan runt år 2000 minns jag att tester gjordes för datatrafik via elnätet. Det funkade inte så bra minns jag. Utrustningen var dyr och abonnenten fick inte bo alltför långt bort från den utrustning som installerades. Ja, Tele2 hade lite tester på detta, men de dog ut i sanden. Nu kanske det har hänt lite mer. Men surfar man runt på olika elleverantörers hemsidor är det tunnsått om info angående surfning via elnätet. Däremot verkar de ha tjänster via ADSL och fiber på en del orter.

Graninge avvaktar.

Jämtkraft satsar på fiber.

Ur Björklinge Energis infoblad 2/2004 är denna skärmdump nedan tagen.

Björklinge Energi

Så antingen har det hänt något revolutionerande som inte ens elbolagen vet om eller har hunnit med att implementera, eller så ligger IDG lite väl långt fram i framtiden.

Frågan är öppen!
Två hål i väggen.
Det vore inte dumt att köra bredband i dem.

Update:
HomePlug AV - home networking.
IDG:s rubriksättning surfa känns lite fel.

// Annica Tiger

Annica Tiger augusti 22, 2005 07:34 FM

Kommentarer

Ja, det dog ut i sanden, inte bara rann :). Det var stort, mycket tester och alla i detta projekt trodde stenhårt på att det skulle fungera. Fungerade gjorde det, men till vilken kostnad rent utrustningsmässigt/tekniskt? Men vad är vi i dag? Inte mycket närmare bredband via elnätet än då.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: augusti 23, 2005 04:54 EM

"dog ut i sanden"- kul nytt ordspråk! :-)

Intressant uppföljning av gamla nyheter, media gör det alldeles för sällan på egen hand...

Skrivet av: Markus "LAKE" Berglund datum: augusti 23, 2005 04:46 EM

Jag har haft internetuppkoppling via eluttaget, det funkade utmärkt och var otroligt stabilt, hastigheten var dock något begränsad, försöken med detta är nu nedlagt även här på ön.

Skrivet av: Günther Fliesenburgh datum: augusti 22, 2005 07:56 EM

Så här funkar det: med de adapters som nämns kan man skapa ett hemma-nätverk. Om man har internetanslutning tex fiber eller ADSL kan man koppla ihop sitt hemma-nätverk med internet och således komma ut på internet från valfritt vägguttag. Det ska alltså ses som ett alternativ till att ha ett trådlöst nätverk hemma.

Skrivet av: Bo Peterson datum: augusti 22, 2005 11:13 FM

Har testat den här typen av hemmalan ett tag och det fungerar stabilare än Wlan, dock kan man inte komma upp i utlovade 6 uran man hamnar bara på 4,8 mbit fortfarande något dyrare ca 500/uttag. dom säger att det skall stoppa vid elmätaren men på landet kom vi in i grannhuset vilket var kul. en bra sak är att uttagen funkar som repeterare.

Skrivet av: Kjell Sjöström datum: augusti 22, 2005 10:34 FM

Jag som trodde att ordet surfa betydde surfa på nätet :) och inte surfa på hemmanätverket. Vilken nytta har man av att komma upp i dessa hastigheter internt, det är väl hastigheten ut på Internet som är viktig?

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: augusti 22, 2005 08:36 FM

Artikeln handlar om LAN, dvs hemmanät. Innanför den egna elmätaren, om man säger. Standarden 2.0 verkar vara ett bra (och säkrare) alternativ till WLAN

Skrivet av: Lars datum: augusti 22, 2005 08:24 FM