« september 10, 2005 | Startsidan | september 12, 2005 »

11 september 2005

Bojkotta varor från Israel

Smaka på ordet ockuperad. Det betyder "ta i besittning utan (laglig) rätt". Israel är ett av många länder som har ockuperat markområden. Ja, de släppte en liten bit nyligen och det var hjärtskärande att se de enskilda som drabbades, men det är lätt att glömma att det var tvärtom en gång i tiden. Det har många glömt. Tyvärr. När staten Israel bildades 1948 fördrevs 780.000 palestinier från sina byar och städer. Hur lever de i dag? Många lever fortfarande i flyktingläger.

De palestinier som lever kvar i Israel utgör 20 procent av medborgarna och de lever under apartheidlika förhållanden. Israeliska id-kort visar om innehavaren är jude eller icke-jude. Borde det inte vara så att id-kortet visar att innehavaren är en israel och inget mer? Icke-judar diskrimineras på många områden.

Fred och demokrati är oförenligt med ockupation och apartheid. Muren Israel bygger måste rivas, det är ett vansinnigt projekt de påbörjat. Muren skär igenom palestinska byar och städer. För att bygga muren demoleras hus, åkermark förstörs och olivträd skövlas. Muren skär av kontakten mellan familjer och vänner.

Så länge konflikten mellan Israel och Palestina inte får en slutgiltig och godtagbar lösning kommer denna konflikt att fortsätta nära terroristernas hat världen över.

Apartheidregimen i Sydafrika utsattes för ekonomiska sanktioner och många bojkottade varor från Sydafrika. Jag var en av dem. Likt jag än i dag bojkottar varor från Israel, i den mån det nu är möjligt att kunna göra det.

Varför jag började fundera på detta? Det var detta flygblad som lämnades på sätet av en man som steg av i Jakobsberg.

Bojkotta Israel

Israels EAN-kod är 729 (de första siffrorna anger landskod i streckkoden). Här finns en lista på varor, men den är säkert inte fullständig.

Andra texter jag skrivit om detta, Papperstigrar, Checkpoint, Propagandakrig, Hamasledare dödad och Svårt att ta till sig allt.

Nej, jag är ingen antisemit. Man måste få kritisera Israels agerande utan att för den skull anses vara det. Får man inte göra det. Ja, då är det illa.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:29 EM | Google

Internetrelaterade brott

Jag skrev häromdagen om "Virus i katastrofens spår". Nu såg jag att även falska hemsidor har startats upp som försöker få människor att lätta på plånboken. FBI warns of fake sites for charities.

At the close of business last Friday, there were 400. On Tuesday there were 900. It's now approaching 2,300," said Louis Reigel III. "It's growing astronomically. ... We can't keep up." Reigel said the bureau has waded through about one-third of the sites that have turned up so far. More than half have overseas electronic addresses or some other tie to a foreign location that is usually a tip-off that the charity is bogus. Because sites sprout up faster than the FBI and other agencies can shut them down, Reigel said the best hope for drying up donations to fake sites is publicity and education.

För att gå över till ett annat problem som har anknytning till nätet och för att visa hur handfallen den svenska polisen är när de gäller brott på Internet. Jag läste en artikel i Computer Sweden.

Det är en ganska otrolig historia. En kille använde Bidpay (en amerikansk betaltjänst) och enligt honom är den sajten det enda ställe där han har lämnat ut sin CVV-kod. Efter ett tag upptäckte han otillbörliga transaktioner på sitt konto, bland annat inköp hos SJ och Webbhallen.

Han gjorde en polisanmälan, samt lämnade in en blankett till banken för att bestrida köpen. Han kontaktade Webbhallen och där hittade de en transaktion som gjorts via kortet och vilken person det var, dessutom berättade Webbhallen att denna man var känd sedan tidigare för liknande saker.

Polisen fick all information de behövde av Webbhallen, men den misstänkte bodde i en annan stad och ärendet lämnades då över till polisen på den orten. När den som utsatts för bedrägeriet efter ett tag ringde den ansvarige kommissarien för polisutredningen bara för att kolla hur det gick möttes han av ett totalt ointresse från polisens sida.

Polisen tyckte att det var för besvärligt och menade på att de inte kan hålla på med alla sådana här fall för att de inte har resurser nog. Jag tror mer på att de inte vill och att de inte har kunskaper om hur nätet fungerar. Har varje polisstation numera fått tillgång till Internet? Om de har det så verkar det inte finnas tillräckligt med datorer, tydligen inte enligt denna notis.

En IT-åklagare sa en gång till mig att skulle de börja utreda alla Internet-relaterade brott som anmäls, skulle de inte få annat att göra. Därför är det bäst att inte börja rota i skiten, för om de skulle göra det skulle det bli en enorm ketchupeffekt, vilket de vill undvika vad jag förstod.

För en månad sedan fick killen besked om att utredningen lagts ned eftersom "spaningsuppslag saknades". Yisses, vad kräver de för spaningsuppslag förutom namn och adress, samt information från Webhallens loggar? Det kan man ju stillsamt undra.

Men hallå!
Ska Internet vara en slags ingenmansland?
Ska inte polisen utreda brott på nätet?
De kan inte i all framtid skylla på bristande resurser.

Med tanke på utvecklingen så måste den svenska polisen haka på tåget och inse att brott på nätet är lika viktiga att utreda som brott IRL. Fast å andra sidan, även IRL läggs det ned fall på löpande band, det har jag skrivit om förut bland annat i texterna En långlivad fluga, Pedofiler får härja fritt, Ej spaningsresultat, Inte skyddsvärd och Farliga innerdörrar.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:01 FM | Google