« Dålig stil! | Startsidan | Positiv respons är alltid kul att få »

1 oktober 2005

EU - en nitlott för Sverige

Sverige var tydligen det land som även förra året betalade näst mest i avgift till EU i förhållande till bruttonationalinkomsten. Men det tycker inte budgetkommissionären är något att diskutera läste jag i Stockholms City häromdagen, den sifferexercisen anses vara ointressant.

Jag tycker inte alls att den är ointressant. Sverige betalade förra året 25.563 miljarder kronor (utfall enligt Statens årsredovisning för 2004) och fick tillbaks 11.555 miljoner kronor i form av stöd till regionalpolitik och jordbruksstöd. Avgiften motsvarar 0,38 procent av vår BNI. Nederländerna förlorar mest pengar (förlorar eller betalar – välj själv) och Tyskland kommer som god trea.

En gång i tiden var Portugal och Spanien Europas fattiga kusiner. Frågan är om de är det även i dag? Nej, det är de inte anser jag. Det är otroligt att Spanien fortfarande får så mycket i stöd och har ett stort netto i förhållande till vad de betalar, se bilden nedan. Detsamma gäller för Portugal och Irland, för att inte tala om Grekland. I tabellen nedan är inte utgifterna för EU:s administration med och skulle de räknas in hamnar Luxemburg och Belgien i en bättre sits än vad tabellen visar.

Bilden inskannad från Stockholms City:

EU

De nya medlemsländerna får ganska lite stöd, med tanke på hur de numera kanske kan anses vara Europas fattiga kusiner. Jag tycker att pengarna ska fördelas så att de får mer, så de kommer ikapp övriga EU. Spanien (och andra länder) kan gott dela med sig av sina enorma summor gällande jordbruksstöd. Det kan inte vara rimligt att Spaniens jordbruk är helt beroende av EU-stöd, regleringar och politiska beslut.

Storbritannien har fortfarande kvar sin rabatt, en rabatt som alla andra EU-länder är med och betalar. Sverige betalade förra året en "Storbritannienavgift" på 273 miljoner kronor (enligt Statens årsredovisning för 2004). Den rabatten har de haft i tjugo år nu, kanske dags att den skrotas? Varför ska de särbehandlas?

// Annica Tiger

Annica Tiger oktober 1, 2005 11:57 FM