« Ett gott skratt förlänger livet | Startsidan | Pyramidspel och kedjebrev »

25 oktober 2005

Rosa Parks

Rosa Parks har avlidit, en legend i USA:s mörka historia.

Oct. 24, 2005 — Civil-rights pioneer Rosa Parks died today at age 92. Called "the mother of the civil rights movement," Parks' refusal to give up a seat on a Montgomery, Ala., bus to a white person in the segregated South is thought to be the beginning of the public fight for equal rights.

Tänk runt tiden när jag föddes var USA verkligen ett rasistiskt land, färgade fick inte sitta på vissa platser på bussarna, de fick inte besöka vissa restauranger, de fick inte gå i samma skolor som vita barn och på det hela taget behandlades de som crap. Det minns jag att vi läste om i skolan. Jag minns i alla fall rapporteringen kring när färgade barn tvingades till poliseskort för att kunna gå till skolan, när beslut tagits att både färgade och vita barn skulle gå i samma skola.

Visst, nuförtiden har dessa inskränkningar försvunnit - men vägen dit var lång och vägens ände är nog inte ännu nådd, det vill säga likhet och jämlikhet oavsett hudfärg.

Jag såg inte Kalla Fakta i går om hur bostadssökande med icke-svenska efternamn inte blev erbjudna lediga lägenheter, trots att en med ett helyllesvenskt namn tidigare precis innan ringt och då fanns det minsann lediga lägenheter. Jag såg bara påannonseringen om programmet. Men intet förvånar mig. Det är fördjävligt. Ska alla byta namn till Nisse Karlsson för att kunna få en lägenhet eller ett arbete?

Jag drar ofrivilligt paralleller.
Vi kanske inte ska slå oss för bröstet,
innan vi städat framför vår egen dörr!

// Annica Tiger

Annica Tiger oktober 25, 2005 6:43 EM