« november 15, 2005 | Startsidan | november 18, 2005 »

16 november 2005

Är du en djurvän?

Är du en djurvän köper du bara din valp via seriösa uppfödare. Dessa hittar du via Svenska Kennelklubben som kan bistå med goda råd och hänvisningar till dito uppfödare och det finns ras och specialklubbar att kontakta.

Du är inte en djurvän om du köper en insmugglad valp. Köp inte hundvalpar på Internet om du inte är helt säker på att det är en seriös uppfödare du har att göra med. Varför gynna kriminella hundsmugglare? Varför vara så gniden och köpa en valp svart lite billigare? Jag blir så grumt förbannad varje gång jag läser om hur smugglare ertappats och hur de behandlar de små liven. Valpar ska inte behöva få en sådan start i livet, om de nu ens överlever.

Jag misstänker starkt att de varken är vaccinerade och avmaskade, vilket ökar smittorisken för alla andra hundar som finns i Sverige. Det är inte frågan om utan mer när vi kommer att drabbas av allehanda sattyg, läser mer om detta här och även här, äldre texter som fortfarande är lika aktuella nu som när de skrevs.

Saxat ur Aftonbladet:

Så undviker du hundskojare.
Köp inte hundar på okända platser.
Begär fullständiga handlingar
både om uppfödaren och om hunden.
Bli misstänksam om det
bara står mobilnummer.
Be att få se valpens mamma.
Begär vaccinationsintyg.
Hundar äldre än 4 månader
ska vara id-märkta.

Köp inte en hund via bagageluckan. En valp ska besökas i uppfödarens hem, gärna flera gånger så att den vänjer sig vid dig och det underlättar sedan anpassningen, när det är dags att klippa navelsträngen med mamman – det vill säga flytta till sitt nya hem. De valpar som smugglas in har väl knappt sett skymten av sin mamma.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:39 FM | Google