« december 9, 2005 | Startsidan | december 12, 2005 »

10 december 2005

Trängselskatt

Trängselskatt, lustigt ord. Jag har inte funderat så mycket på att försöket snart ska starta. Det är meningen att försöket med trängselskatt ska ske här i Stockholm mellan 3 januari och 31 juli 2006. Det är faktiskt bara om några veckor, tiden tickar. Efter att försöket slutförts är det tydligen meningen att en folkomröstning ska ske i september 2006. Det är väl inte så svårt att gissa hur den omröstningen kommer att falla ut?

Den som kör bil in i eller ut ur innerstan på vardagar mellan 6.30 och 18.29 ska betala en avgift på 10 och 20 kronor beroende på tidpunkt, men max 60 kronor per dag. Jag har i och för sig inget emot kostnaden i sig. Men jag misstänker att för andra kommer den att slå hårt. Alla firmabilar? Budbilar? Flyttbilar? Elektrikern? Låssmeden som ilar stan runt och monterar lås, både i förorten och inne i stan. Det kan bli dyrt och jag misstänker att det får vi konsumenter betala.

De som är undantagna från trängselskatt är taxi, utlandsregistrerade fordon, motorcyklar, utryckningsfordon och handikappbilar. Folk verkar vara som galna, de stjäl registreringsskyltar – 5348 nummerplåtar stulna i år, även om kanske inte alla är relaterade till just trängselskatten. Att automatiskt spärra registreringsnumret på en stulen skylt från trängselskatt är inte möjligt. Aha, redan där en brist i systemet.

Jag har beställt en transponder. Inte för att jag brukar köra in i stan dagligdags, men om jag nu måste det så tänker jag inte hålla reda på hur mycket och när jag ska betala. Det verkar lite snurrigt, hela systemet i sig – inte speciellt genomtänkt.

Hur mycket pengar slänger vi skattebetalare rakt in i sjön, rent ut sagt nu med detta försök? X antal miljarder som kunnat användas bättre.

Satsa mer pengar på kollektivtrafiken och sänk kostnaden för månadskort.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:16 FM | Google