« Kattblog | Startsidan | Bilder på vift »

13 december 2005

Direktiv för lagring av trafikdata

Lucia? Redan?
Vart tar tiden vägen?

I dag ska ett beslut tas i EU-parlamentet om huruvida nya direktiv för lagring av trafikdata ska klubbas igenom eller inte.

Saxat ur DN.

En telefonlogg visar bara vilka telefoner som kopplats mot varandra, och hur länge. En nätlogg skulle visa inte bara vem du mejlat till, utan också i förlängningen vilka IP-nummer du besökt på webben - vilka politiska grupperingar, sexuella perversioner eller bortglömda persiska poeter du intresserat dig för.

Förmodligen kommer det att bli dyrare att surfa och ringa, för vem ska annars stå för kostnaden att lagra all data upp till ett år? Men data lagras även i dag. Hur kan annars Internetoperatörer hantera abuseärenden? Hur kan jag annars beställa utdrag från min teleoperatör av teletrafiken via mitt telenummer?

Jag tror, så som sägs i artikeln, att det är inte hemifrån terroristerna sköter sina kontakter, utan från bibliotek och Internetcafeér. Dumma vore de annars. Hur ska det hanteras? Det är väl den viktigaste frågan tycker jag ur terroristbekämpningshänseende.

Själv bryr jag mig inte så mycket om att datalagringen. Jag upplever redan att så sker på nätet, via exempelvis Google som verkar vilja veta det mesta om mig och mina surfvanor via deras kakor. Så ur den synvinkeln känns det inte speciellt hotfullt att min teleoperatör eller Internetleverantör lagrar data om vart jag ringt, vilka samtal jag fått eller på vilka sajter jag surfat eller till vem jag mailat. Jag har inget att dölja och varför skulle någon vara intresserad av att studera den informationen?

Storebrorsamhället är nog här för att stanna.
Inget är sig likt efter 9/11.

Update:
Det är i dag (14 december) de ska ta beslut.

Update:
Beslutet gick igenom.

// Annica Tiger

Annica Tiger december 13, 2005 05:17 FM

Kommentarer

25 kronor är mycket pengar. Det är inte heller kul om de går och lånar grannens telefon för att hosta in summan för att bli guldmedlem. Din kommentar hamnade lite fel, men det är lätt hänt, men jag har uppmanat under rätt inlägg att de ska läsa din kommentar. Det kan nog vara nyttigt för du har ju erfarenhet av stallet och hur det funkar.

Kul att du hamnade på mina hemsidor.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: december 14, 2005 05:44 FM

Sökte på HTML-kurser och fann Din hemsida och BLOG. Läser inte bara det utan om Din livsresa.
Alla gör vi våra resor men Du Annica har/gör en otrolig resa. Nu finns Du som min FAVORIT.
Kommer bl.a till Din BLOG, stulna bilder mm.
Stannar upp och vill verkligen kommentera
"S T A L L E T".
Som morfar och farfar (67år) till 4 barn har jag kommit i kontakt med "s t a l l e t". En till synes oskyldig trevlig grafisk bondgård där barnen mha 'stallpenger' (=monopolpengar) pysslar om 'sina djur'. Innan man kommer till s t a l l p e n g a r, läser/uppfattar jag deras villkor, måste man bli medlem. Då kan man ringa ett angivet telnr och vips så debiteras den uppringande telefonnumret 25 kr.
Då avancerar man till 'G U L D M E D L E M'.
Barnbarnen har förklarat för mig att dessa 25kr omvandlas till 'stallpengar' som förbrukas vid inköp av nya djur till stallet.
Vad hjälper det att barnen är 12år och villkoren talar om en högre ålder.
Man säger inte nej när barnen vill låna telefonen för att ringa en kompis ett kort samtal där inget samtal förs. "-Ingen svarar så jag får ringa senare!" dvs ytterligare 25 kr på min telefonräkning, men nu är det slut med "S T A L L E T" och anonyma telefonsamtal från min telefon i vart fall.

Skrivet av: anders v datum: december 14, 2005 12:59 FM