« Nobelföreläsning | Startsidan | Trängselskatt »

9 december 2005

En tyst dator

Jag funderar på att köpa en dator. En T Y S T dator. En dator som är i det närmaste ljudlös, men inte hutlöst dyr. Min dator börjar låta som en skördetröska.

Jag har kikat lite på datorer från Pyrotech, men plånboken är inte så vidöppen. Den jag ville ha kostade 30.000 exkl moms, lite väl häftigt. Men ett minimum är 2Gb minne för min del. Helst mer, fast går det att utnyttja mer? Egentligen?

Är Windows XP Pro x64 bättre än gamla hederliga Windows XP Pro? Är AMD Athlon64 snabbare än Intel? 16x DVD±R/RW brännare? Om jag bara bränner CD måste jag ha något annat då? Mycket att fundera på. Att köpa en ny dator är nästan lika stort som att köpa en ny bil.

Inte läge för impulsköp med andra ord.

// Annica Tiger

Annica Tiger december 9, 2005 06:23 FM

Kommentarer

AMD har alltid varit bättre än intel IMHO. ;) Så visst hittar du en färdigbyggd gå och lyssna lite på den i butiken.

(var det nån som just kallade mig Åsa? fy! ;))

Skrivet av: Åsk datum: december 13, 2005 12:24 FM

Ja en tyst dator vore någonting. Vi har en dator ståendes i sovrummet, och det är inte uppskattat när jag måste ha på den på natten.... Den har en envis fläkt som går igång med jämna mellanrum, och då låter den otroligt mycket......

Skrivet av: Nicke datum: december 10, 2005 08:47 FM

Jag har också hört att AMD är bättre numera än Intel. Så det går att bränna CD, då är det ju okey. Pyrotech är kända för att deras datorer är tysta. Den jag har nu köpte jag via Riksdata och den har alltid låtit som en smärre skördetröska, men det blir bara värre och värre.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: december 9, 2005 04:10 EM

Jag skulle rekommendera DVD-brännare. Dom är ändå så pass billiga nu och bränner ju både CD och DVD och även om du bara bränner CD nu så kan det ju hända att du vill bränna DVD i framtiden.

Min dator är ett hemmabygge och jag har fått byta fläktar lite allt eftersom för att få den tystare. Nästa gång kommer jag köpa ny fläktar på en gång och inte nöja mig med standardfläktarna.

Jag kör bara med 1Gb minne än så länge (nånstans tog ju pengarna slut när jag skulle köpa delarna) men när det gäller minnet är det ju lätt att byta upp sig bara man har utrymmet. Tror man måste hålla på med filmredigering odyl för att ha nytta av mer än 2Gb i dagsläget. (har hört om nån som höll på med just det och tyckte att 4GB var lite. LOL)

Jag har hört samma som Åsk när det gäller AMD, kör med Intel själv. Tror mest den högre hastigheten spelar roll i supersnabba spel. En bra Intelprocesor är ju inte direkt långsam av sig heller. Prioriterar du tyst/sval dator så tror jag Intel är att föredra. Men det är förstås en smaksak.

Skrivet av: Hexi datum: december 9, 2005 03:32 EM

Jisses...ska du ha som mig....6 SCSI-diskar på 72GB vardera samt 2GB-ram?

XP kan inte handskas så bra med så mycket minne. Då är linux eller Mac bättre på den saken.

Det finns andra ställen att köpa datorer ifrån som har betydligt bättre priser än Pyrotech. 30.000 är priset för en server som ska användas av en privatperson. Kolla på nätet och plocka ihop din egen dator. Här har jag köpt ett flertal och aldrig haft problem.
http://www.datorbutiken.com/

Till Åsa. AMD var varma förut. Idag är det problemet löst och Intel är dom som lider mera av detta problem samt att Intels processorer drar mera ström. Dessutom är AMD billigare än Intel.
Varför betala för något man inte har någon mera nytta av?

Skrivet av: Claes datum: december 9, 2005 03:19 EM

AMDS's är snabbare, men också mycket varmare vilket brukar betyda högljudda fläktar.
Har själv två maskiner ned AMD processorer i, men dom är servrar och låter som små dammsugare i alla fall, så där är det inte så noga.
Mina DVD-brännare bränner också CD'S.

Skrivet av: Åsk datum: december 9, 2005 12:13 EM

Hörselkåpor eller hörselproppar från Chlas Ohlson är billigare, eller hörlurar till en vacker musikskiva?

Skrivet av: Tant Monica datum: december 9, 2005 08:49 FM