« Galenvirus | Startsidan | Datorstrul igen »

6 mars 2006

Mobbad in i döden

När det gäller Internet har jag för länge sedan slutat förvåna mig över människors beteende och myndigheternas flathet.

En ung kille tar sitt liv för att han utsatts för mobbing. Hans föräldrar gör en minneshemsida på nätet. De har även startat en minnesfond.

I gästboken fortsätter människor att både mobba och kränka. Det är så att man baxnar. Hur elak och dum får man vara egentligen? Varför gör man sådant? Är det för att känns tryggt och anonymt att gömma sig bakom en dataskärm? Då växer de små hornen fram?

Saxat ur Expressen:

Med hjälp av ägaren till hemsidans server kunde nämligen IP-adressen spåras och avsändaren blockerades. Claes Jenninger och hans hustru gjorde en polisanmälan.
- Vi kände oss hotade, men polisen rubricerade det som förtal, säger Claes.

Kammaråklagare Maria Sterup Preijde i Borås har beslutat att anmälan inte ska utredas. "Något väsentligt allmänt eller enskilt intresse åsidosätts inte genom att förundersökning inte inleds", skriver hon i sitt beslut. Om föräldrarna vill få saken prövad i domstol får de driva målet själva.

Politiskt korrekt kanske en del tycker. Förtal tas sällan upp utan ska drivas som enskilda mål, men vilka har råd med det? Jag tycker att Internet har börjat bli ett laglöst land, ett rena rama Vilda Västern där folk tycks kunna få göra vad som helst. Den utvecklingen gillar inte jag.

Någon gång måste någon sätta ned foten och bestämma vad som gäller. Vart tog den gamla nätetiketten vägen? Hur långt ska man få gå på Internet? Kommer det att sättas gränser? Eller skiter myndigheterna i Internet? Den där flugan, som snart skulle gå över.

Vi behöver en Internetombudsman.

// Annica Tiger

Annica Tiger mars 6, 2006 11:08 FM

Kommentarer

Claes: Det har du så rätt i. Men en ombudsman är kanske ändå ett ganska bra förslag.

Skrivet av: Gustav datum: mars 7, 2006 03:49 FM

Jag tror att det handlar om ett överbelastat rättsväsende som inte anser sig ha resurser till att följa upp den här typen av brott. I stil med att man överväger att inte längre utreda "små brott" typ cykelstölder. (För folk med ont om pengar kan att bli bestulen på sin cykel vara ett GIGANTISKT brott) Det är blir inte lagligt att stjäla cyklar men ingen riskerar påföljd om stölderna avskrivs.

Därför tror jag mer på en internetombudsman och ökad resurser i form av folk som kan något om internet, än på förändrad lagstiftning. Se till att lagarna följs.


Skrivet av: En liten tant datum: mars 6, 2006 06:52 EM

"Vi behöver en Internetombudsman."

Kanske vore ännu bättre med lagar som hör till detta århundratet, eller man kanske ska säga årtusendet? Svea Rikes lag är ju ett lapptäcke från 1500-talet och tills nu.

Vad har vi för nytta av lagar som inte gäller idag utan passar in på ett samhälle som existerade under 1600-talet?

Skrivet av: Claes datum: mars 6, 2006 04:43 EM