« Virus | Startsidan | Moderna tiders skampåle »

31 mars 2006

Pressetiska regler

Pressen har sina etiska regler, vilka Expressen bröt mot tycker jag när de publicerade namn och bild på den gripne så kallade Hagamannen. Okey, DNA-matchningen väger tungt. Men alla är oskyldiga tills dess motsatsen bevisats.

En annan risk är att i och med denna publicering så kan vittnen påverkas, mer eller mindre omedvetet. Den risken är stor och inte försumbar.

Vad är det för vits med pressetiska regler om de inte följes?

Överklamp görs oftare och oftare i jakten att sälja tidningar via braskande rubriker. Jag ger mig sjutton på att i går så köpte fler Expressen, som lockade med namn och fotografi på löpet. Kortsiktigt tänkt. Jakt på köpare. Klirr i kassan.

Expressens chefredaktör försvarar sig med att han ansåg att det var i allmänt intresse att publicera uppgifterna. Jag kan då säga att jag klarar mig utan den informationen. Jag är glad om det nu är Hagamannen som polisen har sytt in, men jag tänker inte döma honom förrän han fått en rättvis rättegång.

// Annica Tiger

Annica Tiger mars 31, 2006 02:14 FM

Kommentarer

Jag läste din blog och förundrades över att detta fenomen hittat till Sverige. Må det inte få förankring här.

Expressen bör ta sig en funderare på nu huruvida deras publicering var rimlig. Åklagaren sa på TV att publiceringen kommer att försvåra förundersökningen och att DNA-bevisning enbart inte räcker till att fälla mannen, om han nu är skyldig. Tänk om det kan bevisas att vittnena påverkats av den publicerade bilden i Expressen?

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: mars 31, 2006 08:32 FM

Instämmer totalt! Jag tycker det är äckligt hur människor hängs ut med bild och rubriker för att sälja tidningar.

Apropå något helt annat så har jag länkat till din blogg om Silver Ring thing i min egen blogg nu då vi har fått hit det i Göteborg. Hoppas det är ok. Jag tänkte att varför skriva något som redan skrivits så bra av dig o.s.v

Nu är de här... HJÄLP!

Skrivet av: Tant Monica datum: mars 31, 2006 07:41 FM