« De blåa ljuger så de blir blåa även i fejan | Startsidan | Låt arbetsrätten bli den stora valfrågan »

5 maj 2006

Länkfarmar och orelevanta länkar

Jag hade hoppats slippa se detta fenomen inom svenska bloggosfären. Men Chadie skriver om detta.

Jag sökte på vilka som länkar till bloggen, döm om min förvåning att de sidor som sades länka till bloggen av över 6000 träffar inte ens var bloggrelaterade eller länkade till bloggen i sig. Hur är detta möjligt?

Jag vore glad om någon kunde påvisa att
detta är ett misstag och inget som stämmer.

Update:

IDG är nog boven i dramat. Tar man de dolda länkar som KAS listar så förekommer liknande fenomen, exempelvis som denna blogg. Antingen har IDG inte tagit bort dem eller har Google inte noterat att de försvunnit.

M3s Prylblogg
Bekännelser i Göteborg
Annas blog feat. Mel E
larsolofsson.se
Esbatis kommentarer
...grönvita sidan upp!
Ett liv i exil
Karolina Lassbo - En glamourprinsessas dagbok
Jinges Web och fotoblogg
Blind Höna
Hemliga pappan
Federley
Johan Forssells blogg
Dagens Agnes
Minas blogg
En svensk Bridget Jones
xboxfans
www.uppkopplat.se
CS teknikblogg

Frågan är om detta gynnar bloggarna
eller i längden kan missgynna dem?
Uppenbart gynnar det i alla fall IDG.

Det är länge sedan omröstningen var och
om alla dolda länkar verkligen tagits bort
borde det inte Google spindel ta bort de orelevanta länkarna?
Eller kan någon Google-expert förklara varför
länkhänvisningarna ännu ligger kvar?

// Annica Tiger

Annica Tiger maj 5, 2006 05:30 EM

Kommentarer

Hela förra veckan försökte jag få kontakt med IDG. Ingen återkoppling kom, trots att jag lämnade meddelanden via växeln och pratate i mobiltelefonsvarare.

Nu skickade jag ett mail och dels tyckte att det är ohyfsat att inte höra av sig, samt bad dem läsa detta inlägg och kanske ta ett snack med teknikavdelningen.

IDG som länkfarm?
Det kan ju faktiskt innebära problem för de bloggar som länkas till. Det finns många anledningar till att Google reagerar och agerar. Det är nog inte en fördel för bloggarna.

IDG måste kolla upp detta, framförallt kanske prata lite med den som lade in de dolda länkarna och kanske ta kontakt med Google och få vägledning hur det ska lösas.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: maj 13, 2006 08:27 EM

Påpekade problemet för IDG redan i vintras - för vi ser det bara som ett problem - men då visste ingen vad det berodde på...

...sa de i alla fall.

Nu är vi nere på 17 700 träffar jämfört med dryga miljonen innan. Knuff står väl för 80-90 procent av dem.

Skrivet av: ...grönvita sidan upp! datum: maj 13, 2006 08:21 EM

Jag vet inte om det gör saken klarare, men det hela rör sig om en tjänst som IDG beta-testar, som heter IDG Toolbar.

http://toolbar.idg.se/

I den fanns (finns?) det inlagt ett antal RSS-källor, bland annat dessa bloggar ni pratar om. Tror inte det fanns några baktankar kring sökmotormanipulering från IDGs sida, men jag är ingen expert, så...

Skrivet av: Hans datum: maj 6, 2006 09:08 EM

Inget fel att länkas direkt från IDG, men det ser onekligen lite underligt vid sökresultatet av de dolda länkarna, flertalet harstörre delen av träffar från IDG:s alla olika tidningar.

Vad sysslar de med på IDG?

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: maj 6, 2006 06:40 EM

Att IDG länkat till min blogg har inget med någon omröstning att göra. IDG hade tidigare en ikon man kunde klicka på som fällde ut en meny med länkar till olika bloggar. Antagligen för att inte ville vara sämre än andra tidningar som hängde på blogghypen. Eftersom min blogg handlar om datorteknik gjorde jag mig besväret att fråga om jag fick vara med.

Menyn verkar nu vara bortplockad och eftersom jag inte längre får någon trafik från IDG antog jag att de inte längre länkade till mig. Sökmotorranking, topplistor och liknande har aldrig intresserat mig speciellt mycket. För mig är det viktigare att besökaren hittar något relevant och har någon glädje av besöket än att jag har många besökare. Trots allt skriver jag ju bara för att det är kul.

Skrivet av: Lars Olofsson datum: maj 6, 2006 03:35 EM

Skumt. Vad sysslar IDG med? Varför tar de inte bort dolda länkar?
De där bloggarna ovan är säkert inte skyldiga till det.
Om det var detta kommentaren i LO Ung Bloggen syftade på eller något annat vet jag inte. Jag har mailat och frågat. Det är irriterande när folk skriver kommentarer utan att förklara vad de menar.

Skrivet av: RS datum: maj 5, 2006 10:27 EM

Annika: ”Hur kommenterar du Jinge alla dessa orelevanta länkar? Du kommenterade det inte. Det vore intressant att veta hur detta fenomen kan förekomma.”

Jag vet faktiskt inte Annika. När det gäller IDG fick jag inget uttömmande svar mer än att ”det var ett misstag”. Personligen så tror jag, men märk väl tror, att sökmotorerna ser på både vilka man länkar till och vilka som länkar till en sida. Att det på något sätt lönar sig att ha dessa dolda url:er är ändå uppenbart, annars skulle de inte finnas.

Möjligen skulle man kunna få ett mer vettigt svar om man frågade Google. Jag var ”på G” att göra det men eftersom de svarade på mitt mail redan efter 5 minuter och sedan tog bort det så föll frågan lite. Och tro ska man göra i kyrkan.. Men ngn annan rimlig förklaring kan jag inte finna.

Det var lite lustigt eftersom de svarade att det var en rest efter den där popularitetstävlingen, men minns jag rätt så kunde man oxo lägga till sin egen hemsida, men den SYNTES inte så ngn form av länkfarmsverksamhet var det.

Men det finns bloggare som kan mycket om det där med sökmotorerna, man skulle egentligen höra med dem..

Skrivet av: Jinge datum: maj 5, 2006 07:32 EM

Nej Jinge det var 19 dolda länkar och dessa hade inget med listan över populära bloggare att göra även om IDG ville förklara det på det viset. Den förklaringen var inget annat än löjlig. Hela listan på dolda länkar finns i min blogg den 15 mars.

KAS

Skrivet av: Kjell Sjöström datum: maj 5, 2006 07:30 EM

Att jag förekommit i dolda länkar har jag aldrig hört talas om och jag litar på att KAS har full koll på det. Att jag fanns med på själva listan är sant, men det var inga dolda länkar precis.

Hur kommenterar du Jinge alla dessa orelevanta länkar? Du kommenterade det inte. Det vore intressant att veta hur detta fenomen kan förekomma.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: maj 5, 2006 07:01 EM

Jag är inte säker på det du säger även om jag inte kan motbevisa det. Det var över 50 bloggar med och majoriteten av dessa var mycket kända. Fanns inte Chadie och Annika med bland landets 50 populäraste bloggar? Eller hade de lyckats med något som ingen annan klarade?

Jag har f.ö. förklarat i en kommentar på kulturbloggen att IDG tog bort det och att de bett om ursäkt. Men det låtsas du inte om Kjell..

Skrivet av: Jinge datum: maj 5, 2006 06:43 EM

Detta bloggade jag om redan den 15 mars och det var först efter detta som Jinge kontaktade IDG. Att han nu skriver hos Chadie att Du Annika Tiger och Chadie var med är inte sant.
Listan om vilka som var med finns i min ursprungliga blogg.
http://bloggarna.se/webedit/ace/aa.asp?sidaid=275#fusk
Bloggaren KAS

Skrivet av: Kjell Sjöström datum: maj 5, 2006 06:09 EM