« Länkfarmar och orelevanta länkar | Startsidan | Stiftelsen Den Nya Högern »

6 maj 2006

Låt arbetsrätten bli den stora valfrågan

Saxat ur dagens ledare i Aftonbladet.

Det har snart gått två år sedan Fredrik Reinfeldt i en intervju för LO-tidningen slog fast att det inte behövs någon revolution av den svenska arbetsrätten. "Den svenska arbetsmarknaden fungerar bra", sa moderatledaren.

Ett annat uttalande vid moderaternas förra partistämma:

Vid partistämman förra året deklarerade Gunilla Carlsson att hon numer är "kollektivavtalsfantast", och partistyrelsen avvisade kraven på att nu göra utländska avtal giltiga i Sverige.

Ledarskribent misstänker och det gör jag också att högerblocket inte vill att arbetsrätten ska bli en het valfråga.

Men hur ska det gå att undvika? Ett parti som kallar sig det nya arbetarpartiet ska givetvis värna om arbetsrätten, eftersom de sägs företräda oss arbetare.

Men numera är det andra toner. Det är inte ett dugg förvånande för i årtionden har borgerlighetens speciella hatobjekt varit anställningstrygghet, fackets förhandlingsrätt och kollektivavtal.

I torsdags beslutade riksdagens arbetsmarknadsutskott att ställa sig bakom regeringens förslag till förändringar av lagen om anställningsskydd, LAS. I korthet går det ut på att föra samman olika lagreglerade tillfälliga anställningsformer till en. En förenkling, samtidigt som möjligheten att träffa avtal som är anpassade till varje bransch blir kvar. Den som har ett tillfälligt arbete ska snabbare än i dag få företräde till nya jobb. Det är viktigt inte minst för den halva miljon svenskar – många unga och de flesta kvinnor – som i dag har tillfälliga anställningar.

Till detta säger de borgerliga partierna nu bestämt nej. Beslutet ska rivas upp efter ett regeringsskifte. Det lovade de fyra allianspartierna i går. Tanken att låta parterna på arbetsmarknaden reglera anställningsformerna i avtal beskrivs som "märklig".

Hur kan de tycka att det är märkligt? De personer som i åratal sprungit på springvik och jobbat timmar tycker nog att det är ett bra förslag. Men vad bryr sig moderaterna om vad arbetarna tycker?

Alliansen anser att det ska bli möjligt att helt gå runt den arbetsrättsliga lagstiftningen. Vad ska vi då ha en arbetsrättslig lagstiftning till? Vart finns kollektivavtalsfantasterin nu? Vad är det som gör att moderatledaren inte tycker att den svenska arbetsmarknaden inte fungerar bra nu?

Centern, av alla, vill avskaffa anställningsskyddet för de yngsta. Unga ska väl ha lika stor anställningstrygghet som alla andra. Det finns något som heter provtjänstgöring, har centern missat det? Funkar det inte så blir det ingen tillsvidare anställning.

Jag och många andra arbetare vill inte ha ökad otrygghet i arbetslivet. Det är inte den gemensamma lösningen på arbetslöshet och utslagning, såsom Alliansen tycks tro. Tvärtom.

Låt denna fråga som Alliansen försökt undvika bli en stor fråga inför valet.

Då kanske moderaternas nya fasad som
det nya arbetarpartiet rämnar.

// Annica Tiger

Annica Tiger maj 6, 2006 7:25 EM