« Aftonbladet rejält grundlurade | Startsidan | Tuffare krav hjälper inte bidragstagare »

13 maj 2006

Skotten i Ådalen ekar fortfarande....

Men alla hör inte ekot eller vill inte höra...

I morgon är det 75 år sedan militären öppnade eld mot ett demonstrationståg i Lunde. Fem dog, en kvinna som var åskådare och fyra män som gick med i tåget.

I B.s familj är denna dag en speciell dag för B.s gamla pappa som varit skolkamrat med en av männen som dog.

Protester mot lönesänkningar och strejbryteri och militären kallades in. Hur många av er unga har läst om denna speciella dag? Hur många förstår hur viktig den blev för Sveriges framtida politik?

Den svenska arbetsmarknaden är en av de minst konfliktdrabbade i Europa. Det är bra. Men det betyder inte att facket inte behövs eller har spelat ut sin roll.

Svensk Näringsliv driver en process (med EU-rätten som en murbräcka) för att kraftigt urholka strejkrätten, samtidigt drivs en kampanj om att fackets rätt till stridsåtgärder ska begränsas. Men varför? Med tanke på det jag skrev ovan.

Glöm aldrig skotten i Ådalen. De är av stor historisk betydelse. Nu när alla skyller på terror och terrorism röstade riksdagen igenom ett förslag att militären åter ska kunna ställas under polisen befäl.

// Annica Tiger

Annica Tiger maj 13, 2006 08:12 EM

Kommentarer

Jag älskar dikten av Erik Blomberg! Den berör mig djupt. Det är så att håret reser sig i nacken när man läser den.

Läs den, begrunda den. (Finns under länken om Ådalen.)

Vad som också är hårresande är att man nu vill ge tillbaka rättigheten till militären att skjuta på folk i fredstid.

Vart är vi på väg?

Skrivet av: Kait Bessing datum: maj 19, 2006 10:18 EM

Ante Huga - på tiden var det en tragedi. Numera så är det en en hint om hur det var på den tiden. Du får tycka vad du vill om att hålla denna dag levande i vårt sinne och betänka dess konsekvenser.

Sverige är ingen idyll - vi har problem med diskriminering och integration, men jämför med hur folk har det i andra länder har vi förskontas från krig och inbördeskrig och det är väl något som bara är bra.

Det är kanske därför så många kommer hit? Just till pyttelandet Sverige. Kallt och snöigt. Den biten, bara den biten gör att jag vill emigrrera :).

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: maj 14, 2006 04:21 EM

Jag är ledsen att behöva säga det men 5(fem) personer som dödas för 75 år sen?!. Att man kommer ihåg det och skriver så mycket om det visar ffa på hur oerhört lugnt och fridfullt detta landet är. För de flesta av oss med utländsk bakgrund så visar det bara vilket idyll detta landet är. jag ber om ursäkt men det verkar snarare vara en "LO/SAP/Vänster-gilla oss-kampanj" än en verklig åminnelse av en "tragedi"

Skrivet av: Ante Huga datum: maj 14, 2006 09:10 FM

Helt otroligt att Socialdemokraterna tvingar igenom ett lagförslag som river upp förbudet för militär att bruka våld mot civila bara dagarna innan 75-årsdagen av skotten i Ådalen. Kan sossarnas högtidlighållande bli ett större hyckleri?

Det var också väldigt intressant att följa riksdagsdebatten som föregick beslutet, några axplock:

Anf. 107 JOE FRANS (s) replik:
"Det kan handla om att det exempelvis varit en stor kidnappningssituation och att människor sitter inlåsta i ett rum där kanske bara militären har möjlighet att sanera någon form av nukleärt vapen innan man går in i rummet."

Ett uppslag för TV-serien "24"?

Anf. 110 KALLE LARSSON (v): "Samtidigt kan Joe Frans inte på en enda punkt – inte på en enda punkt! – säga vad i den nya lagstiftningen som inte är möjligt med den lag och förordning som i dag gäller. Han kan inte annat än att i allmänna ordalag berätta rövarhistorier när han ska förklara sin motivering till att man ska ställa sig bakom det här betänkandet."

Varje generation tycks tro att de är så mycket smartare och mera civiliserade än sina farföräldrar, med resultat att de gör om precis samma misstag. Saken är den att lärdomarna från Ådalen är precis lika giltiga idag: skickar man ut soldater utan polisutbildning mot civila så blir resultatet förr eller senare att folk dör.

Källa till citat: http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=101&dok_id=GT09117&bet=2005/06:117

Skrivet av: Lars Olofsson datum: maj 14, 2006 02:04 FM

Men det just det den nya militären handlar om. Det finns ju inga yttre fienden längre, så nu gäller det att försvara "landet" (vilka nu detta nu består av) mot inre fiender, protesterande svenskar och så!
Vi är tillbaka till förra sekelskiftet, men med mycket mer effektiv teknik för att kontrollera människorna.
Är glad jag ej längre är ung!

Skrivet av: Kerstin datum: maj 14, 2006 12:26 FM

Jag har svaga minnen av denna händelsen; inte för att jag levde för 75 år sedan (duh, jag är 24), men väl läst någonstans antar jag. Jag tror inte alltför många förstår det viktiga i denna tråkiga händelse.

Skrivet av: Daniel datum: maj 13, 2006 10:36 EM

På tal om ekot så hade Studio Ett inslag om Ådalen igår (ful feltolkning va?) och studioreportern glömde i hastigheten att säga att riksdagen beslutat om att militär återigen ska få sättas in mot folket.

Urdåligt!

Skrivet av: Jinge datum: maj 13, 2006 08:51 EM