« juni 6, 2006 | Startsidan | juni 8, 2006 »

7 juni 2006

Fjolårskalvarna stöts bort

Nu är det svåra tider för älgarnas fjolårskalar. De stöts bort. Brutalt. Naturens gång. Det finns många årskalvar som virrar omkring nu. Stressade. Ensamma.

Fjolårskalv

B. berättade att när han åkte hem över I1 så var det en fjolårskalv som anslutit sig till kossorna som går lösa på området. Han sökte väl en slags trygghet, men kossorna uppskattade säkert inte sällskapet. Dagen efter syntes kalven inte till.

Läste en notis i lokaltidningen att en grupp ungdomar mellan 12 till 14 år som jagade ut en fjolårskalv på taket till parkeringshuset i Vårberg. Kalven blev så hetsad att den kastade sig uför taket och bröt bägge frambenen. Trots detta fortsatte barnen jakten.

Fjolårskalven, med sina brutna framben (tänk vilken smärta), försökte söka skydd genom att hoppa över stängslet till tunnelbanespåret. Svårt medtagen och med ström i kroppen avlivades den av en man från trafikkontorets skadedjursgrupp.

Ett 50-tal personer samlades utanför stängslet för att se på kalvens dödskamp och avlivningen. Folk spottade på älgen. Någon kastade en glödande cigarett på den. Detta uppgav mannen som fått i uppgift att avliva kalven.

Tunnelbanan stod stilla ett par timmar för att en kranbil skulle kunna lyfta bort kalven från spåret.

FY FAN säger jag bara. Jag tror inte att det bara var barn som spottade och hånade djuret. De ungdomarna som startade förföljelsen av kalven borde lagföras för djurplågeri. De andra som bara stod och tittade på borde skämmas, dels för sitt agerande och för att vara så dåliga förebilder för barnen.

Vad är det för människor som kan göra något sådant här?

Var finns respekten för allt levande liv?

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:32 EM | Google

Första fallet på 24 år tas upp angående könsstympning

Snacka om en viss tröghet i rättsapparaten, samt i benägenheten att anmäla brott av denna karaktör.

Könsstympningar av kvinnor har varit förbjudet i Sverige sedan 1982. Först nu, 24 år senare, väntas det första åtalet för ett fall av könsstympning.

Vad är då könsstympning? Ta in detta med vetskapen att under primitiva stympningar i ursprungsländerna används ingen bedövning. Pang på rödbetan. Ofta leder stympningen till flickans död i form av olika komlikationer.

Kvinnlig könsstympning är ett samlingsbegrepp för olika former av ingrepp i flickors yttre könsorgan. Det kan handla om allt från att en del av klitoris skärs bort till att kanterna kring könsorganen sys ihop till en smal öppning efter att hela klitoris samt inre och yttre blygdläppar skurits bort.

Så en omskärelse som många låter sina pojkar genomgå av religiösa eller rent praktiska skäl går inte att jämföra alls med detta.

Så till något helt annat.

Sverigedemokraterna blir tredje största parti om landets ungdomar får bestämma. I "Ungt val" som genomförts av Aftonbladet och ungdomssajten Lunarstorm röstar 11,9 procent av 15- till 21-åringarna på sverigedemokraterna.

Det helt apropå att en del vill sänka röståldern, det ska räcka att man fyller arton det året valet sker.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:39 FM | Google