« juni 28, 2006 | Startsidan | juni 30, 2006 »

29 juni 2006

Kanadagäss

Kanadagås

Den däringa Bengt Berg skulle jag velat haft ett allvarlig snack med. Men förmodligen lever han inte skulle jag misstänka. Men kanadagässen lever och frodas. De är en plåga. Helt sjukt idiotiskt att inplantera dem i vår natur.

Saxat från SOF - Sveriges Ornitologiska Förening:

Namnet kanadagås, användes första gången i formen Kanadisk gås 1875, medan kanadagås först användes år 1915. Namnet kommer av att artens naturliga häckningsområden till stor del ligger i Kanada. De första utplanteringarna i Sverige gjordes i Kalmarsund av en som hette Bengt Berg någon gång kring 1930. År 1940 flyttade Bengt Berg till Eriksberg i Blekinge där han fortsatte sina utplanteringar av kanadagäss. Under 1940-talet skänkte han kanadagäss till Örebro och Västerås, där fåglarna under en kort period som parkfåglar etablerade sig såväl i Hjälmaren som i Mälaren och gav upphov till snabbt växande bestånd. Sedan följde en rad utplanteringar runt om i Sverige som har fortsatt fram till 1970-talet. Sedan dess har kanadagåsen ökat kraftigt i antal och fortsätter med det. Därför är det svårt att veta hur många som häckar i vilt tillstånd idag men troligen rör det sig om 10.000 – 20.000 par.

Det första jag fick göra när jag kom till badet i morse var att hjälpa en äldre farbror (han som sköter badplatsen) med att skotta skit från kanadagäss. Det var ett flertal skottkärror som fylldes. Jag tyckte så synd om honom, ingen annan verkade vilja lyfta ett finger för att hjälpa till. Men när jag började kom det två killar och hjälpte till. De skämdes väl lite?

Ja, det tog cirkus en timme, sedan tog slöflocken tag i mig. Men det sägs att man blir brun när man rör på sig :-).

Men jag såg en andhona med fem små gulliga dunbollar. De var inte ett dugg rädda utan de simmade runt en nästan. Kanadagässen schasades bort och dem såg jag inte mer under dagen. Men förmodligen har de haft lattjo lajbans under de dagar nu inga badgäster funnits, därav all djävla skit.

Jag körde som vanligt vilse när jag skulle hem, förvånande? Västerbron var ju kul att köra över, det var ett tag sedan och jag vände vid Alvik. Allt bara för att jag missade skylten Hornstull Årsta, eller missade och missade - några sekunders tvekan gjorde att jag inte hann svänga in på rätt väg för det låg bilar i den filen och då är det lixom kört, både bokstavligt och bildligt talat. Det är bare å åk :).

I dag känns allt lite bättre. Det som tyngt mig i flera veckor har nu lagts från mina axlar. Det är skönt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:25 EM | Google