« Rör inte mitt ben | Startsidan | Sluta rök, du som kan - innan det är för sent. »

14 juni 2006

Ett NEJ är alltid ett NEJ.

Texten i dag inspirerades av ledaren i dag i Expressen, Kvinnofrid nu!

Förra året anmäldes 3787 våldtäkter till polisen, en ökning på 30 procent från året innan. Hur många våldtäkter som skedde som inte anmäldes under förra året vågar jag inte ens sia om. Men om vi tar den siffran som finns.

Varje dag, grovt avrundat sker det tio våldtäkter. Tio kvinnor utsätts för sexuell förnedring och utnyttjas för att en man ska få en sexuell utlösning (gå hem och runka istället) eller bara i syfte att få njuta över att ha makten över en kvinna.

De flesta våldtäkter sker inom husväggar, hemma eller hos någon annan, 12 procent är överfallsvåldtäkter utomhus – men där har en markant ökning skett.

Om du tänker efter så känner du säkert en eller flera tjejer som blivit våldtagna. De flesta anmäler inte våldtäkterna för att slippa att bli ytterligare förnedrade, i förhör och i rätten. Jag förstår dem.

Var du berusad?
Hade du utmanande klädsel?
Hade du inte flirtat lite med mannen?
Varför följde du med honom hem?

Det är många frågor som ställs till kvinnan som är offret, men mannen verkar slippa lindringare undan.

Det ska inte räcka med att skylla på att mannen som våldtagit varit berusad eller käkat anabola. För in facto är de inte alltid berusade, men det är ju enklast att skylla på det för det tycks vara en förmildrande faktor:

– Jag minns inget?

En anmälan ska inte bara rinna ut i sanden, bara för att polisen inte förhört vare sig förhört offret eller eventuell förövare. Snabba puckar måste det vara. Snabba DNA-provtagningar. Snabbare husransakan. Polisen måste agera snabbare, för att ge åklagaren lite kött på benen. Åklagarna måste också skärpa sig.

Ofta får våldtäktsmän ganska låga straff. Jag tvivlar på att de får någon behandling under fängelsetiden. Det borde de få. Det borde de få även när de släppts ut. Annars kommer många att återfalla och så blir det en ny våldtäkt.

Kemisk kastrering är en variant. Men det är det som sitter i huvudet som måste förändras. Deras kvinnosyn. Kvinnan är inget byte som kan nedläggas efter behov.

Om jag skulle utvidga texten till att handla om sexualbrott skulle siffrorna chockera många.

Citat från BRÅ:

I statistiken för år 2005 anmäldes drygt 11.700 sexualbrott (till exempel sexuellt ofredande, sexuellt tvång eller våldtäkt). Under de senaste tio åren har antalet anmälda sexualbrott ökat med knappt 60 procent. Ökningen beror troligtvis på en kombination av att anmälningsbenägenheten och den faktiska brottsligheten ökar. Samtidigt finns ett stort mörkertal när det gäller sexualbrott. Det vanligaste sexualbrottet i statistiken år 2005 var sexuellt ofredande som utgjorde mer än hälften av anmälningarna. Våldtäkt utgjorde drygt 30 procent av de anmälda sexualbrotten.

Ett NEJ är alltid ett NEJ.

Jag vet inte hur många gånger jag skrivit
om detta sedan 1997.
Men jag kommer antagligen få göra det fler gånger.

Inte skyddsvärd

Våldtäkt är lika med rån?

Våldtäkterna ökar

Ja, det är bara att skriva in ordet våldtäkt eller kvinnofrid i sökrutan till höger så finns det hur mycket texter som helst som berör detta.

// Annica Tiger

Annica Tiger juni 14, 2006 5:39 EM