« Färskpotatis | Startsidan | Anonyma mesar är värda förakt »

4 juni 2006

Lägg ned nu! Internet är ingen djävla lekstuga!

The pirate bay är uppe nu. De stackars som blev "hemlösa" när alla servrar beslagstogs vet jag inte om de fått tillbaka sina tjänster än, men det kanske andra vet mer om.

Det var en demonstration under lördagseftermiddagen mot onsdagens fildelningsrazzia. Det är bra att de som är missnöjda demonstrerar. Skriv klagomål till era riksdagsmän, skriv insändare till tidningar, skriv på era bloggar och hemsidor – gör allt för att visa ert missnöje. Men ge fan i vårt Internet. Då menar jag vi alla andra vanliga dödliga som har behov att besöka de sajter som nu ska "strafffas" och släckas ned. Så fucking barnsligt så det går inte att beskriva med ord ens.

Saxat ur Expressen:

– Lägg ner och sluta bråka med internet, det är en strid ni inte kommer att vinna, uppmanade Fredrik Neij, en av Pirate Bays grundare.

Hallå! Vad är det ni gör själva i och med att ni ger er på sajter och tynger ned dem så de slutar fungera?

Internet är ingen lekstuga

Sajter som vanliga Internetsurfare kanske vill komma in på av någon anledning. Det drabbar ju inte dem ni verkligen vill åt utan oss alla andra.

Vad tror ni att det ger för resultat? Jo, det kan innebära att de som hållit med er om att behandlingen av hela denna soppa varit skit, helt plötsligt drar sig undan och ert agerande får motsatt effekt. Sug på den ett tag!

Andra bloggar om:
, , , , ,

// Annica Tiger

Annica Tiger juni 4, 2006 02:48 EM

Kommentarer

Annica: Varför ska man be om ursäkt - eller ta avstånd - för något man inte har gjort? Det påminner mig om hur feministerna för något år sedan ville att alla män skulle göra avbön och offentligt ta avstånd från våldtäkter. Varför? Om jag privat tycker att attacken mot myndighetssidorna var galet, varför ska man offentligt ta avstånd från det? Det blir ju en omöjligt lång lista om man måste ta avstånd från alla idiotier som sker här i världen på sin hemsida, innan man kan presentera sitt eget innehåll där.

Dock tycker jag det finns en annan beklämmande sak med myndighetsattackerna och det är hur uppenbart illa skyddade myndighetssidor är. Det är ju ett skämt - ett mycket dåligt sådant - om man kan överbelasta en myndighetssida. Att sedan göra ett stort pådrag med säpo och allt det där istället för att erkänna att säkerheten var usel och istället gå ut och be om ursäkt till svenska folket för att man inte tagit bättre hand om VÅRA gemensamma sidor. Vi har ju trots allt en offentlig förvaltning som är tänkt att ta hand om medborgarnas intressen. Att man då inte har prioriterat en bättre it-säkerhet på 2000-talet får en ju bara att skaka på huvudet.

Skrivet av: skeptikern datum: juni 7, 2006 07:55 EM

Tja! jag vet ju inte exakt vad som hände i det berömda Ådalen, men jag kan nog säga med stor säkerhet att det på den tiden det begav sig vara olagligt att strejka, troligen för att det kostade samhället (läs: företagen påstådda uteblivna vinster, dra gärna en parallell med dagens musikindustri om du vill) anledningen till att jag skriver att det "troligen kostade samhället" stora pengar är för att man kallade in polis och millitär för att ta om hand om "problemet", med känt resultat.

Delvis som idag? man har först ensidigt kriminaliserat en möjlighet som många Svenskar (var 9:e) på ett eller annat sätt har använt sig av sedan 70:talet om man även ser delad musik på kasettband som "fildelning", (musikindustrin bryr sig nog inte om fildelning som sådant utan enbart resultatet av tekniken).

I liknande anda har man alltså åter "kallat" in statens hjälp för att ta itu med problemet (lyckligtvis utan millitär och dödsfall), tyvärr drabbade detta tillslag flera privatpersoner och företag, bara tiden kan utvisa huruvida dessa kommer att överleva ekonomiskt.

Det är lite märkligt att du sitter (antar jag) och säger att det är FyFy att stoppa Polisens och/eller Regeringens sidor, men att man från statens håll kan få göra vad man vill utan att behöva hålla sig till lagarna (påapplåderade från kommersiella intressen), faktum är att det inte bara var företagen och personerna som blev drabbade utan de som behövde använda deras tjänster också.

Glöm nu inte bort att man stängde ner sidor från andra personer och företag för att "servrarna" råkade befinna sig i samma byggnad (antar jag) som TPB's, detta gjordes för att personerna bakom TPB är brottsmisstänkta? nåväl staten har väl också troligen brutit mot lagen? varför skulle det då egentligen enbart vara fel av förbannade folk att "svara med samma mynt" ? inte för att det "rättfärdigar" det men man kan inte hurra på ena sidan för ett tillgrepp och spy galla på den andra för ett tillgrepp där resultatet blir detsamma.

Sedan kan du väl berätta för mig vad för sämhällsviktiga funktioner regeringens / polisens hemsidor har som inte kan göras per telefon eller pappersbrev? och finns där några så betyder det att det finns människor i sverige som aldrig kan ta del av dessa. Finns där inga sådana funktioner så ser jag inte hemsidorna som mer än papper på offentliga anslagstavlor.

Jag tycker nog att man kan jämföra en DDOS attack med en vild strejk eller en olagligt genomförd demonstration (dvs en man inte har rätt att utföra), det är ju trots allt bara lite text och dokument som man inte har kunnat läsa.

En sådan aktion tycker jag också är "rätt" åtminstonde så länge inte staten "verkligen" lyssnar på medborgarna och kanske sätter upp kanaler där man kan risa eller rosa i olika statsrelaterade ärenden (och ta till sig).

Annars kan vi väl förbjuda sophämtarna, städarna och andra yrken folk är direkt beroende av i det normala livet deras rättighet att strejka, för det drabbar ju dig och mig när de gör det, och det är ju inte "rätt".

Nåja det är väl tur att vi ännu får uttrycka oss fritt och ha olika åsikter?

Skrivet av: Hans-Eric.A datum: juni 7, 2006 07:34 EM

"Varför ska inte ungdomar få använda de kanaler som finns för att påvisa sitt missnöje med dagens sammhälle, det kanske inte är så stor skillnad mellan deras aktioner och våra fäders protestaktioner mot det samhälle de levde i då?"

Skillnaden är nog rätt stor. Att klistra upp en affisch eller gå i ett demonstrationståg motsvarar inte en DOS-attack mot en sajt. Bara för att möjligheten finns att använda Internet till dito saker innebär inte med automatik att det är helt okey.

"Att det skulle vara någon övervägande förlust att stänga ner (överbelasta) polisens eller regeringens hemsidor är nog bara ett önsketänkande från insnöade IT-tekniker och datanördar som inte har upplevt den "riktiga" världen (innan 1984), jag ser det som att riva ner informationsblad på en offentlig anslagstavla där man informerar om regeringens och polisens arbete."

Jag har upplevt den riktiiga världen före 1984 och är ingen IT-tekniker eller datanörd, men tycker ändå att det är fel sätt att kanalisera sin ilska och demonstrera genom att "stänga" ned vitala sidor. Det är faktiskt sidor som är till för oss alla, varför ska de sabba tillgången til dem? Då drabbas helt oskyldiga människor som inte har ett dugg med detta att göra. Vill de ha info om något från riksdagens eller polisens sida ska de kunna få den utan problem, det vill säga sidan ska vara up and runnig.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: juni 7, 2006 03:49 FM

Hejsan. *** Långt ***

Jag delar (tills motsatsen är bevisad) de som står bakom DDOS attackerna - ska vi kalla det "ideologi" i brist på annat.

Det verkar i mina ögon som att ungdomar eller vuxna, det kvittar vilket, är trötta på att "staten" går in och stiftar lagar mot dessa personer. En lag som egentligen inte borde ha kommit till?

Glöm inte att enda anledningen till att det är olagligt att dela filer (upphovsrättsskyddade) är just för att vissa "intressen" lobbade fram lagförslaget (så långt jag känner till), ett lagförslag som media säger att var 9:e Svensk bryter mot (1 miljon av drygt 9 miljoner Svenskar).

Tänk själv att att var nioende person du möter ägnar sig åt eller har ägnat sig åt sådan verksamhet. Skrämmande? nä sätt dem i fängelse på längre tid än våldtäktsmän, mördare och pedofiler i realiteten får, samt låt dem betala stora summor pengar för en "påhittad" förlust. Större summor än ovan nämda brottsoffer får.

Jag vet inte om ni kan er historia (jag kan den i grova drag bara) men om jag inte har fel för mig så i "urtiden" (Jura, Krita? -eller så) fanns det människor nästan utan några rättigheter alls som levde på svältlön, dessa människor fick "bryta" mot dåtidens lagar och ibland "moraliska" uppfattningar för att kämpa för något de trodde på (en ideologi), idag kan vi vara tacksamma för dessa människors uppoffringar och kämparglöd trots att vi är på god väg in i "1984"

Nåvääl för att återgå till "tråden" så tror jag att de bakom DDOS attacker inte enbart gör det för att "de kan det" (vilket inte är så svårt) eller för att man inte får ägna sig åt fri fildelning, jag tror helt enkelt att det är så att man är "trött" på ökad övervakning, med det menar jag:

Man blir filmad nästan vart man än är, all internet trafik loggas, fristående organisationer blir beviljade undantag av DI för företelser som normalt staten har ensamrätt på att utföra, dvs logga persondata från internet (IP-Adresser), det är tal om (har hört det ryktas iaf) eller har gått igenom att all E-Post ska lagras eller gås igenom av staten som referens för eventuella framtida brottsmisstankar, all teletrafik lagras - när, till vem, hur länge och kanske också varifrån du har ringt vissa samtal så att andra (oskyldiga) personer också kan bli föremål för en framtida brottsutredning.

Fler och fler dataregister samkörs så det gäller att ha hållit sig frisk hela livet annars så kan det bli svårt att få jobb eller teckna försäkringar.

Jag hoppas vid gud att vi får lov att behålla en regering som inte använder alla dessa maktmedel till missbruk (det har ju aldrig hänt i historien tidigare).

"Jag känner en vän" (vågar bara skriva så utan att tala om vem det gäller, så att inte 50 poliser bankar på dennes dörr nån dag i upphovsrättens namn, beslagtar dennes datorer, tar DNA prov på dennes kvinna samt barn).

Vännen har i sin ungdom köpt många LP-skivor (250-300 st på stenåldern), vännen var inte så musikintresserad förrän dennes vänner introducerade honom för hårdrocken, en genre denne fortfarande älskar.

Pga vännens numera aktningsvärda ålder och andra familjeprioriteringar har denne inte tid att hålla sig ajour med vilka nya grupper som kommer ut / finns och om musiken de producerar är bra. Vad vännen gör är att han använder sig av Kazaa eller en bittorrent klient för att hitta olika kanditater till "bra" musik.

Vännen lyssnar på musiken och arkiverar det "dåliga" materialet för referens till senare tillfällen, men lyssnar på det nedladdade bra materialet, däremot om vännen besöker en skivbutik (vännen kan få lite tid då och då till detta) så vet vännen direkt vilken eller vilka skivor denne kan köpa utan att bli "lurad", gör vännen verkligen detta ? Ja!.

Det finns dock en sak som vännen gör utan att "köpa" och det är att ladda ner gammalt material vännen hade köpt på LP en gång i tiden eller sk "rare" material som inte går att köpa, vännen har inte längre någon vinylspelare, så vännen kan inte själv konvertera sitt material.

Så för att summera:

1. Jag tror att de bakom DDOS attacker gör det för att protestera mot ökande övervakning.

2. Man laddar ner (de flesta som har arbete iaf) för att höra efter om musiken är bra och köpvärd (de flesta mogna människor inser ju faktiskt att om man inte köper musiken slutar artister att producera musik)

3. Man laddar ner material som man redan har "licens"? för på ett annat media (läs vinyl), men önskar få till ett annat.

4. Man laddar ner material som är "rare" dvs som normalt inte distribueras i musikhandeln eller genom andra kända "kanaler" eller man laddar ner material där "mastern" har gått förlorad (ett exempel är en Svensk grupp där Messiah sångaren i Candlemass var sångare i, innan han hamnade i Candlemass, denna skiva hade ett omslag i form av en Kentaur med en brinnande flying V i handen (orkar inte leta upp LP'n och artistnamnet nu), denna master är enligt en bandmedlems utsaga "borta" och några CD har jag faktiskt inte sett med den skivan.

Slutkläm:
Så i vissa fall ska vi alltså låta värdefull "kultur" om än ovanligt få gå upp i rök? i vissa fall ska vi köpa till skivbolagens stora glädje material vi redan äger fast på annat media? I vissa fall ska vi inte få tillgång till kultur för att skivbolagen menar att det inte finns något vinstintresse i det (undrar vad bandet tycker om det?).

Varför ska inte ungdomar få använda de kanaler som finns för att påvisa sitt missnöje med dagens sammhälle, det kanske inte är så stor skillnad mellan deras aktioner och våra fäders protestaktioner mot det samhälle de levde i då? Dessutom ? fortfarande så äger inte alla Svenskar en dator och alla har inte internet så där finns andra kanaler att nå denna viktiga information på, ni vet snailmail och telefon finns ännu kvar.

Att det skulle vara någon övervägande förlust att stänga ner (överbelasta) polisens eller regeringens hemsidor är nog bara ett önsketänkande från insnöade IT-tekniker och datanördar som inte har upplevt den "riktiga" världen (innan 1984), jag ser det som att riva ner informationsblad på en offentlig anslagstavla där man informerar om regeringens och polisens arbete.

-No big deal.

PS
Att staten själv sedan (förmodligen) bryter mot lagen är OK.
1. Banhoof?
2. Sverige Demokraterna? (inte mina Idoler)
3. thePiratebay? (och många som var "hostade" där?)

-Heja Sveriges Rikas Lag

Skrivet av: Hans-Eric.A datum: juni 6, 2006 08:35 EM

Hej och välkommen till Internet!

Om man vill ha sin sajt på Internet 24/7 utan avbrott räcker det inte att köpa server och förbindelse som med nöd och näppe klarar av att leverera det man har på den. Flera leverantörer, många skyddslager och en vettig säkerhetsstrategi i botten är nödvändigt för att säkra sin existens på Internet. För att vara "överhögheter" i Sverige kan tyckas att både Regeringens och Polisens sajter försvann aningen för snabbt. Sluta gnälla på de som gjorde de enkla webbsidor som överbelastade underdimensionerade webbsajter! Gnäll i stället på den inkompetenta ledning som styr detta land och tillsätter resurser i form av pengar till IT-säkerhet till båda dessa sajter.

Skrivet av: Fredrik datum: juni 6, 2006 10:11 FM

Tja, vad ska man säga. Folket tar till de medel de har.

När polisen går i politikernas ledband och stänger ned verksamhet som 1) inte ännu är bevisad illegal i Sverige och 2) alla andra småföretag vars enda brott var att använda sig av samma leverantör som 1, då kommer många sura hackers att agera.

Polisen använde sig av 50 man och lastbilar, plus en gnutta total oförståelse för dagens teknik.

Hackarna behöver bara lite datorer, och en himla massa förståelse för samma teknik.

Vi har sett första stegen mot polisstat i Sverige idag. Varför reagerar ingen`?

Skrivet av: Kalle E datum: juni 6, 2006 01:54 FM

Men vad i hela?
Varför skulle han inte kunnat gjort detta själv?
Tror du det krävs en liga för att sänka några sidor?
Luta sig tillbaka och skratta är allt man orkar med att göra.

Skrivet av: Holk datum: juni 5, 2006 11:47 EM

Nils - när började du tro på vad kvällspressen skriver?
Så han släckte polisen? Kanske det, men inte ensam i så fall. Så han han planerade att släcka andra vitala sidor som riksdagen och så vidare, helt ensam. Inga debatter har förts om detta på forum utan han står helt allena?

Stoppa ur tummen du.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: juni 5, 2006 11:08 FM

> Tummen upp för Tiger

I arslet, möjligen.

Ursäkta min aggro inledning, men Tigers inlägg var det mest idiotisk jag sett en vuxen människa skriva. Det har redovisats i Aftonbladet att det var en ung kille som på eget bevåg drog igång DDOS-attacken. Inte PB, TPB, prq eller någon annan. Kan du inte skilja på de sakerna?

Skrivet av: Nils datum: juni 5, 2006 11:02 FM

Det är många som redan kommenterat skillnaden mellan vad enstaka individer väljer att göra och vad de "stora" aktörerna i frågan gör. Så jag vill istället peka hur du tagit Neijs citat helt ur sitt sammanhang. Hans poäng var att internet handlar om kontakt mellan människor, inte om "en till många"-distribution. Taktiken att ge sig på olika former av "många till många"-distribution och försöka stänga ner den typen av verksamhet kommer inte att lyckas. För de kan inte omforma internets struktur med lagar. Därav citatet:
-Lägg ner och sluta bråka med internet, det är en strid ni inte kommer att vinna.
Det hade således ingenting att göra med attackerna mot Polisens och Regeringens hemsidor.

I överigt tycker jag precis som du om attackerna, men de skall inte blandas ihop med den seriösa debatten, och det är hemskt tråkigt att de tar fokus från den.

Skrivet av: Frozenswede datum: juni 5, 2006 10:38 FM

Jag håller med till största del, men jag har svårt att tro att personerna som försöker föra en seriös debatt kring dessa frågor även sänker Polisens och Regeringens hemsidor. Det handlar om två typer av pirater. Bloggade om samma sak i helgen...

Skrivet av: Robin datum: juni 5, 2006 10:19 FM

Du låter verkligen som en gammal kärring. Själv tycker jag att det är kul med Piratkriget, utan att vara hacker själv. Rikligt med riktigt bra humor, som the Pirate Bays nya logga. Det lättar upp en annars så tråkig valrörelse.

Skrivet av: yastory datum: juni 5, 2006 10:11 FM

Nu skulle de behöva ha det på framsidan av sidan, så att alla inte sköt bredvid målet, men i irc-kanalen var iaf topic igår:

"Please stop any DDOS attacks in the name of TPB. It is not helping our cause."

Hade de lagt det meddelandet på förstasidan till the Pirate Bay hade de klart signalerat att det inte var de som stod bakom, utan att det var ett verk av människor som inte insåg att det skulle dra blicken ifrån allt som var tvivelaktigt i hela affären för att istället fokusera på ddos-attackerna. Mao, de vill ta avstånd, men gör det inte tillräckligt tydligt, och i fel kanaler (pun not intended).

Skrivet av: Fredrik datum: juni 5, 2006 09:30 FM

Jag drar inte alla över samma kam.

"Det är bra att de som är missnöjda demonstrerar." - men inte genom att sänka sidor som sagt.

Piratbyrån är den enda hemsidan där jag har hittat text som öppet kritiserar detta med DOS-attacker. Har du fler länkar med dito kritik och avståndstagande så vore det ju kanske inte helt fel om du lade in dem här, som jämvikt.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: juni 5, 2006 04:41 FM

Jag tyckte till en början att det var ett bra inlägg, visserligen lite uttjatat eftersom du inte är den enda som hävdat att unga hormonstinna tonåringar ska ge fan i att sänka hemsidor.

Men sen spårar du ut totalt. Jag tycker att det är riktigt lågt av dig att dra alla upphovsrättskritiker över en kant. Det är som folk redan tidigare kommenterat ett gäng hormonstinna tonåringar som skapar sidor med överbelastningsscript, och kanske även någon lite mer kunnig hacker (svårt att avgöra eftersom nyheterna inte lämnar ut några tekniska detaljer). Detta innebär inte att alla pirater sitter i detta ögonblick sitter och sänker hemsidor.

Och anledningen till att du kanske bara har uppmärksammat att piratbyrån tar avstånd kan ju kanske bero på att du inte tittat ordentligt. Jag för min del har sett flera som tagit avstånd från sabotagen av hemsidorna.

Skrivet av: kErginsAl datum: juni 5, 2006 12:13 FM

Piratbyrån ska det vara och inget annat, jag har korrigerat det.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: juni 4, 2006 07:10 EM

Annica: Antipiratbyrån in din text är inte samma sak som piratbyrån i din länk. Du verkar mäkta upprörd över DDOS:andet. Och visst, vi är många med dig som vill ha vårt internet i fred. Det är därför rätt många av oss är engagerade i frågorna om upphovsrätt, personlig integritet och övervakning. För oss handlar det inte om att tanka gratis.

Skrivet av: Sven Svensson datum: juni 4, 2006 07:06 EM

TPB är lika oskyldiga som nyfödda lamm då? Deras användare likaså som varit med om att genomföra dessa DOS-attacker? Hoten? För inte är det faster Agda i Pajala som genomfört dem.

Den enda jag sett som tagit avstånd från detta är Piratbyrån so far.

http://www.piratbyran.org/

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: juni 4, 2006 05:24 EM

Oerhört okunnigt att skylla DOS-attackerna på TPB. Detta handlar ju som sagt om yngre tonåringar som sitter hemma och leker, de har ju till och med trätt fram i tidningarna o skrutit om det.

Skrivet av: Rully datum: juni 4, 2006 03:51 EM

Det är ju inte direkt Fredrik & Gottfrid (PRQ/TPB) som själva attackerar de siter som tyngs ner, det är ofta irriterande ungdomar som vill ta ut sina agressioner på ett väldigt omoget och onödigt sätt. Dom förvärrar bara situationen för de som försöker göra någonting på ett mer "korrekt" sätt än DDoS.

Skrivet av: Ahnberg datum: juni 4, 2006 03:29 EM

Väl rutet Annica!

Skrivet av: Barse datum: juni 4, 2006 03:16 EM

Den som följer debatten i mer sansade forum än de som befolkas av finniga fjortonåringar vet att det varken är prq, pirate bay, piratpartiet eller piratbyrån som står bakom de här attackerna. Samtliga röster jag tagit del av säger samma sak som du. (D)DOS är inte rätt väg att gå med det här, det skadar bara debatten på ett negativt sätt men tyvärr inser inte folk i kategorin dumihuvudetfjortis detta. Vidare så filtreras det inträffade genom media och helt plötsligt ser det tyvärr ut som något helt nytt. Civil olydnad är en sak. (D)DOS mot polisen eller riksdagen något helt annat.

Skrivet av: brother datum: juni 4, 2006 03:16 EM

Tummen upp för Tiger

Skrivet av: Kjell Sjöström datum: juni 4, 2006 03:11 EM