« juli 13, 2006 | Startsidan | juli 15, 2006 »

14 juli 2006

Vad är lycka?

Sverige hamnar först på plats 119 vid en undersökning vilka innevånare som är lyckligast, eller kanske rättare sagt upplever sig lyckliga. Vad är lycka egentligen? En BMW? En Jaguar? En sjumiljonerskåk på Lidingö? En fin titel eller en maktposition? En lyxkryssare? 80.000 i månadslön?

Lycka kan inte köpas för pengar är ett gammalt talesätt. Jag tror att det inte uppstått utan grund. För mig är lycka ofta små vardagsting. Att hitta just den temuggen jag behöver, att solen skiner, att pengarna räcker till de basala behoven varje månad. Lycka är även att känna sig behövd. Att känna att kunna ge av sig själv till andra. Att vara älskad. Att ha någon att älska. Ömhet. Närhet. Förtroende. Vänner.

Istället för att mäta BNP och inkomst har organisationerna New economic foundation och Friends of the earth använt Happy planet-index, tre faktorer för att ranka 178 länder, livslängd hos invånarna, välmående och skador på miljön.

Enligt undersökningen är de som bor på ön Vanauatu lyckligast.

Top fem
1. Vanuatu
2. Colombia
3. Costa Rica
4. Dominica
5. Panama

Botten
174. Ukraina
175. Dem. rep. Kongo
176. Burundi
177. Swaziland
178. Zimbabwe

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:38 EM | Google

Grannsämja

I natt vaknade jag vid halv ett av att några ungdomar satt ute på en balkong i huset mittemot och förde livliga diskussioner, skrattade och hade allmänt trevligt. Fast tidpunkten var lite illa vald. Alla har inte semester nu. Jag kan tänka mig att en och annan nära granne i samma hus var måttligt roade, speciellt de som kanske skulle gå upp tidigt i dag för att åka till sitt dagliga slit och släp.

I det hus jag bor i har jag tur med grannarna, de gör inte mycket väsen av sig. Det enda som gör mig smått vansinnig ibland är dörren till tvättstugan som finns bredvid min dörr. Det är en ståldörr och det låter verkligen när de slamrar med den. Ingen tänker på slamret och stänger den varsamt, utan pang tjong och igen. Plåtdörr möter plåtlist - det slamrar rejält.

På tal om balkonger.
Jag är glad att vi inte har denna typen av balkonger.
Hur lätt är det inte att gå in bakvägen så att säga.

Balkonger med brandtrappor

Fast jag har ingen balkong as it is.
Jag kan inte sova med fönstrena öppna.
Det vore inte kul om någon bara klev in :).
Fast nu i denna värme har jag haft ett fönster öppet,
när jag vaknar mitt i natten brukar jag öppna det.
Det blir ju outhärdligt varmt utan frisk luft.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:53 FM | Google