« Donationsregistret och Vita Arkivet | Startsidan | Sveriges enda proffsbloggare? »

24 juli 2006

Hitta.se

Saxat ur DN:

Den nye chefen för nummerupplysningen hitta.se har strukit sig själv från databasen. Hans beslut är talande...Det säger mycket om bolaget och dess affärs­idé att inte ens den högste chefen vill ligga i sökkatalogen. Hitta.se är nämligen inte en traditionell nummerupplysning - som påminner om Televerkets gamla tjänst - utan ett register som kombinerar telefonnummer, gatuadresser, kartor, satellitbilder och foton på husfasader.

Jag tycker att tjänster som dessa är aningens integritetskränkande. Alla som inte har eller skaffar sig ett hemligt nummer finns med på Hitta.se. När inte ens den nya chefen för nummerupplysningen vill exponeras på Hitta.se så tycker jag att det säger en hel del.

Det går att klicka på en länk "[ Ändra uppgifter ]" vid en sökning där det är meningen att uppgifter ska kunna ändras. Hur kontrolleras att rätt person ändrar uppgifterna?

Ändringarna kommer att genomföras på hitta.se inom några dagar. För att ta bort en uppgift lämnar du fältet tomt.

Innan ändringarna kan sändas iväg måste en kryssa bockas i:
"Jag samtycker till villkoren för uppgiftshantering "

Vilket innebär:

Samtycke till behandling av personuppgifter
hitta.se ägs av Teleadress. Teleadress köper personuppgifter från bl a Sveriges teleoperatörer, Posten och SCB. Personuppgifterna förädlas och uppdateras bl a med hjälp av uppgifter från statens person- och adressregister ("SPAR") och information som lämnas direkt av de enskilda personerna. Teleadress behandlar personuppgifterna och säljer dem vidare för abonnentupplysning, logistiktjänster, analystjänster och marknadsföring. Mer information om Teleadress behandling av personuppgifter hittar du på www.teleadress.se.

Genom att skicka in kompletterande personuppgifter direkt till Teleadress samtycker jag härmed till att Teleadress behandlar personuppgifter om mig som jag själv har lämnat till Teleadress eller som Teleadress har inhämtat från någon annan källa (bl a teleoperatörer) för ovan nämnda ändamål.

Vill du ha information om vilka personuppgifter om dig som Teleadress behandlar kan du skicka din begäran skriftligen till Teleadress, Personuppgiftsombudet, Box 8185, 104 20 Stockholm.

Vill du ändra eller lägga till uppgifter gör du det under "Lägg till nya uppgifter" på hitta.se. Frågor besvaras på telefonnummer 020-25 20 20.

Fler och fler sådana här sajter ploppar upp. Jag vet inte om det är av godo i alla lägen. Själv har jag begärt att bli bortplockad, numret till min privata mobiltelefon ville jag inte ha exponerad på denna sajt - detsamma gäller Eniro. Jag har inte gett samtycke till det. Säkert finns det flera liknande tjänster som jag inte upptäckt?

// Annica Tiger

Annica Tiger juli 24, 2006 6:55 EM