« september 26, 2006 | Startsidan | september 28, 2006 »

27 september 2006

Vilken världsbild har Reinfeldt?

Så vill Reinfeldt rycka undan välfärden.

Om moderaterna får som de vill, vilket de antagligen får eftersom de är det största partiet i Alliansen, vill moderaterna minska antalet VAB-dagar till 15. Reinfeldt sade i april att om någon som har barn som är ofta är sjuka ska de "be nån farmor eller mormor eller nån i närheten att rycka in".

De som inte har någon som kan rycka in? Vad ska de göra? Alla har inte det sociala skyddsnät som tydligen finns i Reinfeldts sinnesvärld över sakernas tillstånd.

Alla nyttjar inte alla VAB-dagar de har rätt till, men en del behöver de 120 dagarna om de har ett eller flera barn som ofta är sjuka. För dem vore det en katastrof om antalet VAB-dagar drogs ned till 15 dagar.

Det har kommit rapporter om att det fuskas hej vilt när det gäller VAB-dagarna och det är bra om det kommer fram och att de som fuskar åker dit. Men flertalet som inte fuskar ska inte behöva lida av att andra missbrukar systemet. Förfina och justera kontrollsystemen istället, både för sjukskrivna, de som tar ut VAB-dagar och stämplar trots att de jobbar eller inte uppfyller kriterierna för att få ersättning.

Saxat ur SvD:

Män fuskar mer än kvinnor, uppskattningsvis 28 procent av männen överutnyttjar försäkringen jämfört med 19 procent av kvinnorna. Det vanligaste fusket består i att barnet är på dagis eller i skolan, trots att föräldern begärt ersättning för vård av sjukt barn.

Jag tänker genast på älgjakt :). Varför får jag denna tanke?

Det skulle inte vara svårt att få ett fungerande kontrollsystem. Den som tar ut VAB-dagar får komplettera med intyg från arbetsgivaren och intyg från skola/förskola/dagis innan pengarna betalas ut. Det skulle eliminera fusket. Det skulle kosta mindre än vad fusket kostar misstänker jag, så det är en WIN-WIN situation och bättre än moderaterna tankegångar om att minska dagarna rakt av. För det drabbar bara dem som redan har det svårt att få allt att gå ihop.

Andra bloggar om:
och

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:34 EM | Google