« Vilken världsbild har Reinfeldt? | Startsidan | A day off på bio »

28 september 2006

Kvinnomisshandel, en fråga som rör alla!

I SVT:s gomorron Sverige intervjuades kvinnan vars sambo hällde bensin på henne och sonen och tände på. Det var en gripande berättelse och än mer det faktum att kvinnan nu har ett ansikte och en kropp som är märkt för resten av livet.

7:15 Möt tvåbarnsmamman YVONNE vars sambo hällde bensin över henne och sonen och tände på.

En siffra som nämndes inför intervjun var att förra året dödades 75 kvinnor av sina män/sambos. Det är otroliga siffror. Det är ett samhällsproblem. Varför händer inget?

I morgonnyheterna flimrade det även förbi att en kvinna riskerar att bli vräkt bara för att hennes sambo misshandlade henne och förstörde hennes lägenhet. Trots att kvinnan har bekostat renovering så vill hyresvärden vräka henne. Så ett offer ska bli offer ytterligare en gång?

Det påminner mig om en liknande händelse för några år sedan då en kvinna hotades med vräkning för att hon skrikit för högt när hon blev misshandlad av sin sambo.

Jag skrev om detta 5/9-98 i gamla Reloaden:

Missade nyheterna igår, då jag var tvungen att försöka lägga ett tassförband på Smulan som blödde som en gris från ena trampdynan. Dock hörde jag en sak med ena örat på Aktuellt som gjorde att jag höll på att gå i taket och tappade nästan koncentrationen på det jag sysslade med. En kvinna och hennes barn riskerar att bli vräkt bara för att hon skrek när hon misshandlades av sin sambo. Sambon är dömd till fängelse och det är ju helt rätt, men varför ska kvinnan i sin tur lida ännu mer? Herregud, grannar och hyresvärd borde väl kunna begripa bättre än så? Hur är folk och fä funtade? Så kvinnor - bit ihop och håll käft om ni blir misshandlade i hemmet annars riskerar ni att vräkas. Kvinna - lid i tysthet! Gråt tyst! Skrik ljudlöst! Bit ihop! Låt kroppen *mildra* ljuden ifrån slagen! Stör inte grannarna bara, påkalla inte uppmärksamhet! SJUKT! Vart är samhället på väg?

Jag surfade förbi Brottsförebyggande rådet och siffran 75 stämmer.

Fullbordat mord och dråp samt misshandel med dödlig utgång (Excel-fil) (1, 2, 5, 6 §§). De flesta utan användning av skjutvapen, vilket innebär att misshandelsfaktorn är stor.

Mot kvinna, månad per månad:
januari 13
februari 4
mars 3
april 10
maj 7
juni 2
juli 9
augusti 8
september 3
oktober 10
november 2
december 4
totalt under 2005 75.

// Annica Tiger

Annica Tiger september 28, 2006 8:10 FM