« Oense redan innan de ens börjat regera? | Startsidan | Infartsköerna ökar »

20 september 2006

Statliga spelmonopolet hotas

Nu börjar avregleringarna.....

Kristdemokraterna, som före valet försvarat ett statligt spelmonopol, öppnar nu för att tillåta utländska spelbolag att etablera sig...Kd har hittils pekat på riskerna för ett mer utbrett spelberoende om marknadskrafterna släpps fria i spelbranschen.

BTW - SVT stavar hittills fel ser jag :-).

Undra vad som fått Kristdemokraterna att inte längre känna någon oro för att riskerna för ett mer utbrett spelberoende skulle öka om marknadskrafterna släpps fria i spelbranschen?

Centern ville i alla fall före valet ha kvar spelmonopolet, men hur det blir nu lär framtiden utvisa. Hon kommer nog att bli överkörd. Igen. Moderaterna och folkpartiet vill avreglera spelmarknaden.

Jag tycker att det vore olyckligt om vi tar bort det statliga spelmonopolet och öppnar för utländska spelbolag. Valfrihet i all ära. Men det ska inte dras in absurdum. Det finns faktiskt fördelar med ett statligt spelmomopol.

Jag anser det på grund av tre orsaker.

1. Svenska spel genererar pengar till folk- och idrottsrörelserna samt statskassan. År 2005 genererades 4.5 miljarder. Stödet till folk- och idrottsrörelserna kommer att minska, för jag har väldigt svårt att tänka mig att marknadens aktörer har intresse av att stödja dem. Privata aktörer har bara ett vinstintresse för egen del.

Vem ska ha spelarnas pengar?

2. Om marknaden avregleras kan ett utbrett spelberoende förväntas. Det kommer att bli en djungel av mer eller mindre seriösa aktörer. Den ena kommer att överrösta den andra och de som förlorar på det är de som är i farozonen för att bli än mer spelberoende. Det kommer att bli en huggsexa om spelarnas pengar.

3. Valfriheten som tycks vara Alliansen mantra finns redan på nätet. Det räcker anser jag.

Andra bloggar om:
och .

// Annica Tiger

Annica Tiger september 20, 2006 07:39 FM

Kommentarer

Bidrag till "folkrörelserna", vilket med andra ord betyder socialdemokratin. Läste att de s.k. A-lotterierna står för 40% av SAP:s inkomster.

Nedmontering av spelmonopolet, med konkurs för dessa A-lotterier som följd, ja tack!

Skrivet av: Anonym datum: september 25, 2006 11:11 EM

Måns Mårtensson:
Vilket exempel kan du anföra på att ren marknadsekonimi fördelar resurserna mest effektivt? Jag kan inte erinra mig något sådant. Kan inte ens erinra mig att det någonsin har funnits någon sådan ekonomi någonstans.

Skrivet av: Kerstin datum: september 20, 2006 06:17 EM

När "kan och skall" och inte är förenligt med att maximera vinsten så går vinsten först och "kan och skall" väger inte lika tungt.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: september 20, 2006 02:59 EM

Myter frodas spridd genom en socialistisk retorik. Ett privat bolag kan och skall ta samma sociala ansvar som vilken statlig entitet som helst. Det handlar om regleringens utforming. Marknadsekonomin är och kommer att vara den enskilt bästa fördelaren av välstånd.

Skrivet av: Måns Mårtensson datum: september 20, 2006 12:46 EM

Det där med valfrihet.
Om vårdcentralen vill välja sina kunder och inte vill ha kunder från Botkyrka - är det vårdcentralens frihet som gäller eller kundens rätt att välja vårdcentral?

När två olika behov av frihet står mot varandra kommer alltid den rikes behov att väga tyngre i ett högersamhälle.

Skrivet av: RS datum: september 20, 2006 11:08 FM