« Ett kort givande möte med ett språkrör | Startsidan | FileCentral och Tinyurl! »

10 oktober 2006

Facket ska undermineras

Hur många låginkomsttagare kommer att ha råd att vara med i facket? Höjd a-kassa i kombination med reduceringen av skattesubventionerna i deklarationen innebär att en del kommer att få en dubblerad kostnad av fackavgiften.

Deltidsarbetande kommer att drabbas, hör vad denna unga tjej tycker om sakernas tillstånd, Window Player format eller Real Player format.

Höjningen kommer att beror på vilket fack/vilken a-kassa man är medlem i. En del fackförbund har redan i dag väldigt höga fackavgifter och de kommer säkert att tappa många medlemmar. De som jobbar i branscher med hög arbetslöshet kommer att få betala mer. De a-kassor som kommer att drabbas hårdast är bland annat service- och byggbranschen.

I gårdagens Rapport hördes både LO:s chefsekonom och finansministern Anders Borg.

LO-ekonom: Regeringen vill ändra maktbalansen Dan Andersson, LO:s chefekonom är kritisk. Han hävdar att det är den borgerliga regeringens syfte att få fler att inte vilja eller våga vara med i facket:

- Jag tror att en del av alliansens strategi är att medvetet försöka skapa ett svagt fack och ändra maktbalansen i Sverige mellan de starka och de svaga.

Detta är precis vad det handlar om. Facket ska försvagas. Fler ska av ekonomiska skäl tvingas välja att gå ur facket och bara vara med i a-kassan. Det gör att balansen kommer att ändras mellan arbetsgivare och arbetstagare, det är precis vad de Alliansen vill. Då kan de få igenom sina svarta jokerkort, som inte visades öppet inför valet. Då hade inte så många röstat på dem misstänker jag.

- Vi försöker genomföra betydande förändringar av skatter och då handlar det också om en del tuffa prioriteringar, säger finansminister Anders Borg till Rapport.

Genom att chockhöja a-kasseavgifterna hoppas de dra in 14 miljarder. Samt så vill de ta bort ett av de få avdragen en vanlig dödlig kan göra i sin deklaration. Alla kommer inte ha råd att vara med i både facket och a-kassan. Det är med avsikt enligt min mening.

Det är lätt att prata om "tuffa prioriteringar", det låter handlingskraftigt. Men det skorrar illa, nya arbetarpartiet startar med att "djävlas" med låginkomsttagarna. Jag ser ingen logik i det hela. Ge med ena handen och ta med den andra. Den där tusenlappen (minst) som alla skulle få i sänkt skatt kan nog de flesta kika i himlen efter. Tyvärr tror jag att många gick på det löftet, plånboken ligger närmast hjärtat.

Ja, alliansen vill sänka skatter och måste givetvis finansiera dem. Det räcker inte att sälja SAS, som jag hörde var på tapeten i morse eller Nordea och TeliaSonera. Det är kortsiktigt. Staten ska inte äga företag anser borgarna. Det ska marknaden göra. Inte för att jag tror det blir bättre om marknaden ska ha fingrarna i alla syltburkar, både i privat och offentlig sektor. Alliansen kan inte förhoppningsvis ens tänka sig att öka utlandsskulden för att infria sina löften och valfläsk. Det hoppas jag verkligen _inte_.

Nej, slå mot arbetarna. Sjuk- och förtidspensionärerna. De sjukskrivna. Sänk ersättningarna. Alla ska jobba, fast det inte finns jobb till alla och aldrig kommer att finnas, för enligt marknaden ska ett visst antal vara arbetslösa för att hålla inflationen nere. Ingen ska behöva svälta har Reinfeldt lovat, men kommer de kunna leva ett värdigt liv? Nej, knappast!

Nya arbetarpartiet. My ass.

Andra bloggar om: , , och .

// Annica Tiger

Annica Tiger oktober 10, 2006 3:52 FM