« Två bilder som säger en hel del om vart vi är på väg... | Startsidan | Tänk efter innan... »

4 november 2006

Fisk är nyttigt, men är det nyttigt för fisken?

Jag har börjat äta fisk fem dagar i veckan, det är bara på helgerna jag äter kött. Att producera kött är resurskrävande och det är den insikten som gjort att jag minskat min konsumtion drastiskt.

Jag tror inte att jag någonsin kommer att bli en vegetarian, Visst jag gillar grönsaker, men inte bönor och linser, dessutom tror jag inte att människan är skapt för att enbart äta vegetarisk mat.

Fisk är nyttigt. När jag var liten var argumentet att äta fisk att man blev intelligent. Om den argumentationen skulle hålla även i dag vet jag inte ;-).

En till två portioner fisk i veckan minskar risken att dö i hjärt-kärlsjukdomar med hela 36 procent, enligt en amerikansk studie...Hemligheten är de omega-3-fettsyror som kallas EPA och DHA. Därför är fet fisk effektivare när det gäller att minska risken för sjukdomar, och odlad lax är allra nyttigast eftersom den är så fet. Jämfört med vild lax innehåller den dubbelt så mycket omega-3.

Torsk äter jag inte, som en ren protest mot utfiskningen och de höga kvoter som fortfarande delas ut, samt den illegala handeln av tjuvfiskad torsk utom kvoten. Numera försöker jag läsa mig fram till vart fisken är fiskad/förädlad. Fisk från Island vill jag inte köpa sedan de nu återupptagit sin valjakt.

Jag äter ofta lax som är odlad i Norge. Men jag känner en viss tvekan då jag har läst att fiskodlingar förorenar vattnet runt omkring. Jag köper behändiga frysta portionsbitar. Jag är lite slö av mig eller rättare sagt, jag tycker inte om att laga mat.

Häromdagen läste jag att vi inte kommer att kunna äta viltfångad fisk och skaldjur bara inom bara några decennier. Allt på grund av överfiske, föroreningar i vattnet, algblomningar och att arter försvinner. Ungefär 30 procent av de arter som fångades kommersiellt på 1950-talet är i det närmaste utrotade i dag.

BTW - angående det jag skrev om i går.
5 enkla spartips för hemmet som sparar pengar och minskar klimatförändringarna.

// Annica Tiger

Annica Tiger november 4, 2006 11:04 EM

Kommentarer

På tal om dessa "enkla" tips i Aftonbladet om att spara energi:
När man duschar finns det ett ännu enklare sätt att spara energi som tydligen ska vara det mest energibesparande sättet att duscha: Häng inte upp duschmunstycket utan håll det i handen. På detta sätt måste du stänga av vattnet när du inte behöver det till att skölja av dig.

På tal om vegetarisk mat: "proteinbrist" är en väl omhuldad myt. De enda människor som riskerar drabbas av proteinbrist är människor som svälter. Sen om man är vegan finns det ju vissa näringsämnen som man måste se till att få i sig, men det är en annan sak. Som ovo-lakto-vegetarian behöver man inte äta nåt speciellt, bara det man tycker är gott, ungefär som köttätare gör (det finns ju köttätare med näringsbrist också).

Skrivet av: Anja datum: november 6, 2006 06:56 EM

Jag har varit helvego till och från men idag äter vi kött nån gång bara och gärna fisk som lax till helgen och i veckan blir det vego.

Tips; prova en falafel:)

Skrivet av: Monica datum: november 5, 2006 02:09 EM

Jag är lakto/ovo-vegetarian och det fungerar bra. Jag är i klart bättre form nu än när jag åt kött och fisk. Fisk lär ju vara nyttigt men omega 3 finns det gott om i rapsolja.
För övrigt är man inte hänvisad till bönor och linser längre. Det finns massor av soja-, quorn- och tofuprodukter.

Skrivet av: Paradigm datum: november 5, 2006 12:29 EM

För att inte tala om att matfisken påstås vara slut i haven om 40 år :-(
Så hur man än vänder sig så har man ....

Skrivet av: Kerstin datum: november 5, 2006 12:31 FM