« Bloggtreklöver 110 | Startsidan | Det går inte att vrida klockan tillbaka och ångra sin röst »

18 november 2006

Håll till höger Svensson

Bilförare har det i ryggmärgen. Vi har högertrafik i Sverige. Tur är väl det. Det skulle bli lite jobbigt om man kunde köra lite hipp som happ. Nä, i dag känner jag för att köra vänstertrafik.

Cyklister har någorlunda koll på att även för dem gäller högertrafik, om inte så finns det ofta markeringar på cykelbanorna med regelbunda intervaller som visar deras körriktning de ska ha, om de nu inte visste det redan :).

Jag går ofta till Liljeholmen istället för att ta bilen eller bussen, det tar cirka 25 minuter i lagom tempo. Visst lite scary är det att korsa sju övergångsställen, varav ett som inte ens är markerat och ligger precis där bilarna gasar för att de ska köra upp på E4:an. Men bilisterna tycker jag sköter det ganska bra, de flesta stannar om jag står vid övergångstället. Stannar de inte, så väntar jag. Mitt liv är mer värt än att stångas med bilister som inte vill stanna och släppa fram gångtrafikanter vid övergångställen.

Men gångtrafikanter är jobbiga. Jag menar på att högertrafik även gäller på gångbanor. Men det verkar inte vara så många andra som har samma uppfattning som jag. Jag kan inte acceptera att någon som kommer gående mot mig försöker tränga ut mig på cykelbanan bara för att de inte har hajat det här med att högertrafik gäller även på gångbanorna. Numera knallar jag på, med blicken ned i backen och envisas med att gå till höger. Det brukar funka ganska bra, men ibland så blir det lite jobbigt när den som möter mig tycker att jag ska väja om de går på fel sida.

För att inte snacka om
rulltrappor och vanliga trappor.....

// Annica Tiger

Annica Tiger november 18, 2006 1:01 EM