« Obehöriga kan komma att avläsa dina kreditkort | Startsidan | Fisk är nyttigt, men är det nyttigt för fisken? »

3 november 2006

Två bilder som säger en hel del om vart vi är på väg...

En bild säger ofta mer än en massa ord.
Dessa två bilder säger en hel del,
den ena tagen 1918 och den andra 2006.

Vart är vi på väg?
Jag är orolig, främst för mina barnbarn.
Men det är vi som måste agera. Nu!
Manjana-mentaliteten duger inte längre.

// Annica Tiger

Annica Tiger november 3, 2006 10:37 FM

Kommentarer

Vansinnigt obehagligt och nåt måste absolut göras, nyss! Passar på och önskar dig och de dina en trevlig helg samtidigt.

Skrivet av: Vargakvinnan datum: november 3, 2006 05:38 EM

Annica skrev: "Vi förbrukar energi i mängder som aldrig förr, nu när U-länderna närmar sig U-länderna i utveckling och värre lär det bli."
(Jag antar att du menade i-länderna)

Har vi rätt att förvägra u-länderna samma levnadsstandard som vi har? Eller är det vi i i-länderna som ska ner på u-landsnivå?
Jag förstår att det inte är så du, Annica, eller andra oroliga menar, men hur ska vi göra dessa omställningar utan att det får den effekten? Priset för en sån omställning skulle bli så högt att det skulle leda till en katastrof värre än den klimatförändringen kommer att innebära.
Klimatförändringar kommer successivt och ger oss tid till anpassning. Den omställning som Kyoto-protokollet kräver skulle ske på kort tid och innebära en katastrof för tredje världens länder.
Jag är så pass gammal att jag minns Romgruppen och Borgströms domedagsprofetior. Jag var själv en av "de troende" då.
Vi människor har ett drag av flagellantism. Domedagsprofeter har alltid haft lätt för att få proselyter - alltifrån självplågarna under digerdöden fram till vår tids "klimatexperter".

Skrivet av: Ulla datum: november 3, 2006 05:26 EM

Nej, folk är inte så dumma, det har skrivits förut om detta. Jag tror nog att de flesta är medvetna om problematiken, men vet inte vad de ska kunna göra för att bidra.

Men just dessa två bilder sa mer än många tidningsartiklar. Det var därför jag bloggade om dem.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: november 3, 2006 04:08 EM

Det här har vi miljöfjantar skrikit oss hesa om i åratal med ett hånleende som vanligaste respons. Några artiklar i kvällstidningarna och folk blir eld och lågor. Är verkligen människor så dumma?

Skrivet av: Farsan Baloo datum: november 3, 2006 04:02 EM

Visst, istider har kommit och gått, men denna gång har vi människor nog ett litet finger med i bilden på dess förlopp och klimatförändringar med tanke på hur vi suger ur alla resurser ur moder jord och det i en takt som bara eskalerar. Vi förbrukar energi i mängder som aldrig förr, nu när U-länderna närmar sig U-länderna i utveckling och värre lär det bli.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: november 3, 2006 03:49 EM

Bra artikel! Det är därför jag röstar på mp för utan miljön, vad har vi kvar?

Skrivet av: Monica datum: november 3, 2006 02:21 EM

Jag har svårt att förstå att de två bilderna är så skrämmande.
Personligen är jag inte övertygad om att det verkligen är människans agerande som ligger bakom den eventuella klimatförändring vi kanske ser början på nu, men även bortsett från det anser jag att de åtgärder som man beslutade om i Kyoto är alldeles för kostsamma för mänskligheten totalt, samtidigt som effekten är mycket tveksam.
Det enda vi med säkerhet vet är att den så omhuldade "ekologiska balansen" är en myt. Allt är i ständig rörelse och statt i förändring. Istider har kommit och gått. Tidvis har vi haft subtropiskt klimat här i Norden.
Det vi bör göra är att förbereda oss på de oundvikliga förändringar som kommer oavsett vad vi gör. Det är ju just vår anpassningsbarhet som gjort oss människor så framgångsrika.

Skrivet av: Ulla datum: november 3, 2006 02:00 EM

Bengt, för nästan all forskning som gjorts kring hur människan går mot en säker död pga våldtäkt på naturen så finns det en forskningsrapport som påpekar att människan faktiskt har en väldigt liten påverkan på vad som skett och sker med moder natur just nu.

Det är ingen tvekan om att förbrukning av kol och olja bidrar med koldioxid, men det forskarna inte kan enas om är om koldioxiden som vi släpper ut verkligen har en sådan stor påverkan på vad som sker i världen just nu.

Vi har ju trotts allt varit på väg mot en istid under en väldigt lång tid nu och de forskare som studerat förra istiden säger tex att det som sker nu skedde även då.

Skrivet av: Mickey J Barczyk datum: november 3, 2006 01:52 EM

Mickey: Jag vet inte var du får dina forskningsresultat ifrån. Det finns gott om förklaringsmodeller som visar att vi människor skyndar på processen med global uppvärmning.

Att sedan Exxon kampanjar för att de inte är så är ju inte så märkligt.

Redan Svante Arrhenius http://en.wikipedia.org/wiki/Svante_Arrhenius
vad ju tidigt ute med att tala om att CO2 i atmosfären kommer leda till en global uppvärmning.

Varför ska det vara så svårt att förstå om vi eldar upp det lagrade kolet i fossilt bränsle att det innebär en ökning i atmosfären av koldioxid och att det leder till just global uppvärmning? Vad är det som är så svårt att förstå?

Sedan hur vi ska lösa problemet med att det är så DET är en helt annan sak.

Skrivet av: Bengt datum: november 3, 2006 01:25 EM

Jag kan till viss del hålla med Mickey, att en del händer oavsett hur vi människor agerar, men vi kan inte komma ifrån att människan skyndar på förloppet.

Människan förbrukar energi på olika sätt som negativt påverkar utvecklingen. Det tror jag inte är kontroversiellt att säga?

Sen kan det ju vara så att vi oavsett pendlar mellan varmare och kallare perioder på jorden. Det tror jag, men som sagt, vi snabbar på förloppen just nu...

Skrivet av: Jerry datum: november 3, 2006 11:40 FM

Jag har pluggat miljövetenskap på högskolan och kan säga dig att många utav "klimateffekterna" är faktiskt helt naturliga. De flesta hade hänt även om människan inte funnits.

Skrivet av: Mickey J Barczyk datum: november 3, 2006 11:26 FM