« december 17, 2006 | Startsidan | december 19, 2006 »

18 december 2006

Hjälm eller utan hjärna?

Du har bara ett huvud, pryd det med en cykelhjälm när du cyklar. Fast har man ingen hjärna, det vill säga inte använder cykelhjälm, spelar det väl ingen roll om hjärnsubstansen rinner ut på asfalten om en olycka händer?

Få rider väl utan ridhjälm? Mopedister och MC-åkare brukar väl ha hjälm? Jag har inte fakta i siffror, men visst är det väl mer vanligt att dessa grupper använder hjälm? Samt att de flesta bilister och passagerare numera använder bilbälte?

Jag googlade på en sak och hamnade på en sida med ett helt annat ämne, men det var intressant så jag fastnade och läste artikeln och den handlade om cykelhjälmar och hur få barn som har dem på sig i trafiken.

År 2005 infördes lagen om cykelhjälm för barn under 15 år. Lagen följs inte, bara var tredje skolbarn använder cykelhjälm. Hur många vuxna använder cykelhjälm? Egentligen? Hur många vuxna har kunnat övertyga sina barn om hur viktig cykelhjälmen är och att den används, och inte åker av runt knuten när föräldrarna inte längre kan se dem?

Vore jag förälder till ett omyndigt barn skulle jag klistra fast hjälmen på huvudet. Nej, så drastisk skulle jag inte vara men en lag som gäller barn under 15 år måste givetvis vara föräldrarnas ansvar att se till att den efterlevs. Att baxa över ansvaret på barnet är helt fel.

Ett annat helt vansinnigt mastodontfel är att lagen bara gäller barn under 15 år. I en bil finns det lag på att alla ska vara bältade. Varför ska inte, om nu en lag införts, alla cyklister använda cykelhjälm?

Det vore enklare att få barn att använda hjälm då det blir lika för alla. Vad jag vet är det nog sällan barn vägrar att ta på sig bilbältet? Det är ju bara så, bältet ska på. Punkt slut.

Att det finns tokdårar som kör utan bilbälte är en annan femma, men jag hoppas inte de har obältade barn i bilen och inga barn överhuvudtaget förresten, eftersom det definitivt inte är något gott föredöme att strunta i bilbältet.

Andra bloggar om:

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:08 EM | Google

Soooooooooovmorgon!

Sovmorgon. Gud vad skönt. Jag som alltid brukar vakna vid fyra-femsnåret, oavsett när jag lägger mig, sov som en stock till nio nu på morgonen.

Jag har börjat fundera på hur bra är det för hälsan att bo nära en så stor trafikerad väg som E4, samt ha mycket trafik runtomkring för övrigt? Varje dag så ser jag ett svart tunt sotlager på ljusa ytor, som exempelvis runt kanterna på badkaret.

Hur mycket av sotet finns i luften i lägenheten? Utomhus? Inne i mina lungor? En frisk person hanterar kanske detta bra, men jag med mina lungor blir bara orolig.

Bortskämd som jag är med frisk luft efter att bott på landet i över 18 år blir jag lite fundersam. Jag vill nog inte bo kvar här, med tanke på mina dåliga lungor.

En lägenhet i Farsta strand, Ågesta eller Fagersta Fagersjö vore mer attraktivt, dels med tanke på att det förmodligen är renare luft där, samt tillgång till mer grönområden än här. Här får man leta efter gröna dungar. Jag har än inte ens hittat en liten park att ströva i.

Vart lägger man in en bostadsbytarannons för ett optimalt resultat, etta 31 kvm i Västberga, stambytt, nyrenoverad, fräscht badrum, kokvrå - bytes mot etta eller tvåa i Farsta strand, Ågesta eller Fagersta Fagersjö?

Tips emottages gärna. Jag struntar i längre restider kommunalt, jag vill bara bort härifrån. Tillbaka till naturen. Men på södra sidan av stan.

Update:
Fagersjö menar jag och inget annat.
Fagersta ligger inte söder om tullarna :).
Claes - jag har inte pengar nog till ett husköp.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:37 FM | Google