« Åter till vardagen | Startsidan | Nya tider, nya dödssynder? »

27 december 2006

Salta Katten

Lite kattbloggeri :-).

När jag var liten var Salta Katten ett populärt godis. Hur det är med den saken i dag har jag ingen aning om. Tablettasken verkar finns kvar, men jag har inte köpt den på länge.

Men nu har Salta Katten fått en ny innebörd.

Allt fler katter drabbas av urinsten och njurproblem - något som kan bero på för mycket salt i maten. Men det är stor skillnad på saltmängden i olika typer av foder, visar Rapports egen undersökning.

Jag tror nog att jag ska be B. byta foder åt Tiger. Han köper Friskies torrfoder och den innehåller mycket salt och det kan i slutändan bli en dyr historia, urinsten och problem med njurarna kan resultera i ett stort hål i plånboken.

- Vi har genom forskning funnit ut att maten bör ha betydligt mer salt än minimum, för att få katterna att bli törstiga och dricka, säger Espen Holm, vd för Nestlé Purina Sverige.

Salt är inte nyttigt varken för människor eller djur i för höga doser. Det verkar lite underligt att tvinga katterna att dricka genom att göra dem törstiga genom att salta kattmaten.

// Annica Tiger

Annica Tiger december 27, 2006 07:52 FM

Kommentarer

det där med att 'tvinga de att dricka' tror jag inte en sekund på... det är ren b-s bara för att sälja mera mat och saltet har de i bara för att katten inte ska känna den riktiga tråkiga smaken och ändå vilja äta deras kattmat, det är jag säker på... god mat behöver inte mycket salt och är man törstig letar man upp lite dricka...

Skrivet av: Monica datum: december 27, 2006 03:52 EM

Själv gav jag mina hundar torrfoder, oupplöst och jag är faktiskt lite lagd att fundera på om det var orsaken till att alla fick cancer. Vad finns egentligen i torrfodret?

Det här med salt verkar ytterst onödigt. Visserligen drack mina hundar mycket vatten, men njuffar gillar ju vatten i alla former :).

"Skälet till att de kan dricka för lite är kanske att naturen aldrig har menat dem att käka torrt knäckekött, utan att deras magar och matsmältning handlar om färskt kött som är mycket vätskerikt, så de kanske inte har samma reglersystem för vätskebalans som vi människor, inte känner av hur mycket vätska de behöver på samma sätt som vi, men detta är bara en gissning."

En mycket god gissning skulle jag tro.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: december 27, 2006 02:48 EM

Både hundar och katter kan ibland kan dricka för lite, men lösningen med salt verkar idiotisk. Jag ger exempelvis aldrig torrt torrfoder, varken till katter eller hundar, utan blöter alltid upp sådant (de få gånger jag ger dem torrfoder), då försvinner det problemet. Sedan kräver detta förstås lite planering, man måste hälla vatten på torrfodret några timmar innan man utfodrar.

Jag minns en sommar när vi var på hundträningsläger, det var hett som i en bastu och min hund blev bara slöare och slöare, ville inte jobba alls till slut. Men på torsdagen, då hade vi tränat sedan lördagen, började hon dricka, och hon drack och drack och drack, mer än jag någonsin sett en hund dricka på en gång, och några timmar senare hade jag samma arbetsglada hund igen. Sedan dess har jag buljong med mig att hälla i dricksvattnet när vi tränar längre perioder under sommaren, så att vätskan ska vara välsmakande och lockande.

Skälet till att de kan dricka för lite är kanske att naturen aldrig har menat dem att käka torrt knäckekött, utan att deras magar och matsmältning handlar om färskt kött som är mycket vätskerikt, så de kanske inte har samma reglersystem för vätskebalans som vi människor, inte känner av hur mycket vätska de behöver på samma sätt som vi, men detta är bara en gissning.

Hur som helst, jag utfodrar normalt med färskfoder, som ju är blött, och mina hundar och katter dricker normalt väldigt lite.

Skrivet av: Kerstin datum: december 27, 2006 01:54 EM

Själv har jag en katt som för några år sedan drabbades av urinsten. Fick veta att det berodde på för hög mängd magnesium i det vanliga torrfodret och får nu för all framtid köpa specialmat på djursjukhuset med sänkt magnesiumhalt. Det är dyrt, men det är han värd.

Skrivet av: Anders Tornblad datum: december 27, 2006 12:08 EM

Det låter ju mycket märkligt. En katt dricker väl på eget initiativ så mycket den behöver, förutsatt att den är frisk, förstås?
Själv har jag en hund med känslig mage, och har läst massor av innehållsförteckningar på hundmat. Då har det slagit mig att det finns en hel del onödiga ingredienser även där. För inte ska det väl behövas socker i hundmat?

Skrivet av: P-O datum: december 27, 2006 10:24 FM