« Underbara älskade | Startsidan | Bloggtreklöver 112 »

1 december 2006

Ska Internet bli terroristernas nästa vapen?

Jag har skrivit om detta några gånger förut och ställt frågan, när och inte om terroristerna ska börja använda Internet som ett vapen i sin kamp. Med tanke på att så mycket viktig samhällsinformation och samhällsfunktioner numera finns på nätet så tror jag bara att det är en tidsfråga när något allvarligt sker.

Usama bin Laden och al-Qaida-anhängare må bo i hur många grottor som helst, vilket är nidbilden av dem. Men alla hans anhängare bor inte i grottor och många av dem misstänker jag är högt utbildade och dedikerade nog att genomföra sabotage via Internet. Enkelt och bekvämt. Inga självmordsbombningar och därmed inga förluster för dem inom de egna leden.

Nu tycks det som om USA har fått stora skälvan och misstänker att hotet via Internet är en realitet.

Den amerikanska regeringen har varnat den privata amerikanska finansmarknaden för ett al-Qaidahot om en angrepp mot aktiehandel och bankaffärer på nätet. Hotet gäller från fredag och hela december. En talesman för säkerhetsdepartementet sade att den islamistisk gruppen tänker bryta sig in i och förstöra aktiemarknadens och bankerna databaser. Departementet sade att det inte har något bevis som bekräftar hotet men att departementet gått ut med varningen av säkerhetsskäl.

Denna varning måste ha föranletts av ett hot eftersom de säger att hotet ska vara en hämnd för att USA håller fångar på Guantanamobasen på Kuba. Nå, jag tror väl att Usama bin Laden och al-Qaida har många andra anledningar att skylla på.

Jag hoppas att detta är ett tomt hot. Jag vill inte att Internet ska bli ett verktyg för terrorism. Men det är säkerligen en naiv önskan från min sida.

Andra bloggar om:
, och

// Annica Tiger

Annica Tiger december 1, 2006 09:02 FM

Kommentarer

Har sagt samma sak själv åtskilliga år. Nästa världskrig kommer att ske via internet och man slår ut viktiga samhällsfunktioner som banker, börsen, flygtrafiken etc.

Sen inte att förglömma biologisk krigsföring. Vi har ju sett prov på det nu med förgiftning med polonium 210, hur lätt det skulle vara att förgifta i större skala.

Skrivet av: Alma Mater datum: december 2, 2006 09:37 FM

Thomas - jag vet inte ens vad bot är för något. Jag fuskar mig inte till någon placering. Tråkig beskyllning från din sida.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: december 2, 2006 03:19 FM

Hur gör du för att fuska till dig en bra plasering på bloggtoppen? Har du någon slags bot?

Skrivet av: Thomas datum: december 1, 2006 11:50 EM

Jag är helt med i ditt resonemang. Jag antar att den datoriseringen som västvärlden gjort sig beroende av kommer kunna användas som vapen mot västvärlden.
Det finns ju redan en lång historia av virus och trojaner som skrevs med politiska förtecken och som åsamkat förhållandevis stor skada (även om dessa politiska virus tycks vara långt färre än vanliga virus).
Däremot kan jag inte föreställa mig scenariot att hela aktie- och finansvärlden skulle kunna slås ut genom enkla attacker.

Skrivet av: Thomas datum: december 1, 2006 09:28 EM

Sedan brukar det ju alltid och mycket passande dyka upp sådana här hot när Bush är trängd.
Men visst kan vi komma att få se sådan terrorism. Det skulle snarare förvåna mig om vi inte får göra det, men det behöver ju inte vara fundamentalistiska fanatiker som ställer till det.
Undrar förresten om de har lust att åstadkomma en sådan aktion - vad jag förstår har Usama en hel del egna pengar och de administreras säkert också via datorer.

Skrivet av: Kerstin datum: december 1, 2006 02:42 EM

Så länge USA får stryka på foten ska man inte gråta.
Om Internet blir framtidens krigsplan blir det färre dödade än med dagens metoder.

Som med mycket annat så hittas det alltid på negativa saker av en positiv grej. Människans påfund verkar det som. Vi kan bara inte låta bli att låta en sak vara god, vi måste även hitta det onda som denna sak kan prestera.
Se på atombomben. Därifrån kommer kärnkraften. Från det onda till det goda. Ibland kan man bli förvånad vad människan kan hitta på.

Skrivet av: claes datum: december 1, 2006 02:27 EM