« Mus-raseri-syndromet? | Startsidan | Kvinna tvingades gå till akuten - dog i tunnel »

14 december 2006

Varför ska de krångla till allt?

Jag sitter här med broschyren "Bokföring, bokslut och deklaration" som är till för enskilda näringsidkare som upprättar förenklat årsbokslut.

Yisses. Vad de har krånglat till det. Förut räckte det med att skriva verifikationsnummer på fakturor och räkningar, samt sätta in dem i ordning i en pärm och skriva in inkomsterna och utgifterna i ett Excel-ark som underlag för deklarationen.

De påstår att det ska bli så mycket enklare nu. Men jag har läst broschyren tre gånger nu och tycker att det liknar pest och pina. Förenklat? Nej, besvärligare och omständigare. Det är min bedömning.

// Annica Tiger

Annica Tiger december 14, 2006 05:52 EM

Kommentarer

"I Excel kan du ju ändra allt eftersom, till skillnad från när du skapat ett verifikat i bokföringsprogram eller i analog pappersbokföring."

Men verifikationernerna numreras med bläck och sätts in i den ordning de numreras i en pärm för varje år och sedan när året är slut förs utskriften av Excel in, där jag till och med har sammanställt allt i diverse kategorier bara för att underlätta inför deklarationen, så att ändra i Excel är ingen option för dem som nu skulle få för sig att göra det.

Det var så enkelt, inkomster och utgifter. No more.

Nu är det en hel hoper som ska införas i denna bokföringsbok. Poster som inte ens är relevanta och poster som jag lagt till eftersom de inte finns i broschyren. Där har de inte riktigt tänkt till tycker jag.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: december 15, 2006 11:39 FM

Bokföringen i enskild firma har väl alltid krävts att man för i ett format som det inte går att korrigera debet och kredit i efterhand?
I Excel kan du ju ändra allt eftersom, till skillnad från när du skapat ett verifikat i bokföringsprogram eller i analog pappersbokföring.

Skrivet av: Patrick datum: december 15, 2006 11:11 FM

Enklare? Knappast! Jag måste tom skaffa ett nytt bokföringsprogram för att klara av dom nya reglerna. Och vårt företag är också en liten hobby vid sidan av.

Skrivet av: Iréne datum: december 15, 2006 11:08 FM

Tycker själv att det bara blir enklare och bättre för mig som egenföretagare. Ge den nya regeringen mer tid så kommer det bli rätsida på ännu mer saker.

Skrivet av: Magnus datum: december 15, 2006 11:01 FM

Jag får damma av mina bokföringskunskaper. Men det verkar inte vara vettigt att krångla till det så in i Norden för småföretagare som bara har firman som en hobby vid sidan om. De borde ha lagt ribban lite lägre.

Jag kommer att köra på som förut, dels köra som vanligt i Excel bara för överblickens skull och sedan föra bok enligt de anvisningarna som ges i broshyren.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: december 15, 2006 04:04 FM

Mmmmm. Och inte går det att skylla på alliansen heller. :)

Jag fattar inte heller varför det ska vara så omständigt för små företag att deklarera. Omständigheten leder inte till mer skatt, utan bara till att risken för att göra fel blir större.

Hoppas att du fixar det utan alltför stor ansträngning.

Skrivet av: Åsa datum: december 14, 2006 10:18 EM