« Bloggtreklöver 113 | Startsidan | Tuffare krav för att få läsa på komvux »

12 januari 2007

Carl Bildt måste avgå som utrikesminister

Expressen får väl anses vara en borgerlig tidning eller liberal dito. Nu kräver Expressens ledarskribent PM Nilsson att Bildt måste avgå. Intressant läsning, med bra argument och relevant information, samt korrekta slutsatser - i alla fall i mina ögon.

Man kan inte begära fel- och fläckfria ministrar, men man kan begära att utrikesministern är ren från lojaliteter med rysk gasindustri, att han inte har folkmordspengar på banken och att han kan nämna vår tids stora frågor vid sina rätta namn. Sverige behöver en bättre utrikesminister.

Hur kan vi lita på att vår utrikesminister inte har kvar lojala bindningar till de företag och länder han haft affärer med? I sitt utrikespolitiska linjetal den 19 december nämnde Bildt inte Darfur med ett enda ord och inte ett ord om den problematiska utvecklingen i Ryssland under Putins styre. Varför? De flesta andra har gjort det, även moderaternas tidigare utrikespolitiska talesman Gunilla Carlsson.

Nionde november beslutade regeringen att undersökningarna om den planerade gasledningen på Östersjöns botten skulle fortsätta. Med på mötet var utrikesminister Carl Bildt. Bildt hade precis sålt sina aktier i Vostok Nafta men hade fortfarande kvar optioner i företaget. Nu anklagas han för jäv.

Visst måste det anses som jäv? Det går inte att ha en utrikesminister som har/har haft händerna i syltburkar som inte enbart har innehållit ren sylt. Jag ser det som ett problem. Posten som utrikesminister är viktig och den som innehar den ska vara totalt fri från alla bindningar och eventuella "osynliga" eller synliga lojaliteter till andra länder eller företag. Kan han verkligen i ett nafs över en natt anpassa sig till denna situation? Det tvivlar jag på.

Personligen har jag aldrig gillat Carl Bildt för hans arrogans och manér. Men jag är allergisk mot alla former av överklassfasoner, så där äger väl jag problemet. Men han är definitivt inte den folkliga typen av politiker, som exempelvis Ingvar Carlsson, Olof Palme, Tage Erlander och Gunnar Sträng.

Andra bloggar om:
, och

// Annica Tiger

Annica Tiger januari 12, 2007 2:26 EM