« Inom skolan är var tredje mobbare en lärare? | Startsidan | Kattbloggeri »

16 februari 2007

De tre O-na är en mindre nu

Jag är uppväxt med de tre O-na, Gustaf Olivercrona, Lars Orup och Åke Ortmark. Nu är Lars Orup död. Gustaf Olivecron avled förra året. Det var Lars Orup som introducerade skjutjärnsjournalistiken i svensk tv. Det kanske inte är så många som vet det?

För de lite äldre tv-tittarna kommer han alltid att finnas kvar på näthinnan. Rak i ryggen, hakan lite sänkt och med en intensiv blick läste han nyheterna. Alltid strikt, men där bakom det neutrala uttrycket fanns något som kanske, bara kanske, kunde tolkas som värme, ironi eller ogillande.

Visst stämmer det. Jag saknade honom när han slutade synas i rutan. Det var något speciellt med honom.

// Annica Tiger

Annica Tiger februari 16, 2007 05:43 EM

Kommentarer

"Som ledare för De tre O-na införde Lars Orup skjutjärnsjournalistiken i svensk TV" - Dn kanske har fel, om inte så var han i alla fall en av pionjärerna.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: februari 18, 2007 04:51 EM

Dina texter är alltid läsvärda, men var det inte Herbert Söderström som introducerade "skjutjärnsjournalistiken".

Skrivet av: Anders Hjortenklev datum: februari 18, 2007 03:22 EM

Dagens sk. journalister har mycket att lära av Lars Orup. Påläst, vetgirig och aldrig omotiverat svartmålande mot en hårt arbetande, målmedveten och kompetent regering.

Skrivet av: Antimannen datum: februari 18, 2007 02:28 FM

Kommer också ihåg honom som en skicklig journlist. Alltid påläst. Lät folk tala till punkt och var inte oförskämd i tonen. Trots det eller kanske pga det fick han fram så mycket och därtill på ett trovärdigt sätt.

Skrivet av: LillaB datum: februari 17, 2007 12:15 EM