« Telia Sonera gör rekordvinst | Startsidan | Jag skulle gärna vilja se Federley blanda sallad istället för att ägna sig åt politk »

13 februari 2007

Dolda reklambudskap till barn på nätet

I bland undrar jag varför vi är med i EU. Vi betalar mer än vad vi får tillbaka, bara det är ett incitament för mig att ifrågasätta medlemskapet.

Den svenska radio- och tv-lagen säger att reklam inte får vara riktad till barn under tolv år. För kanaler som sänder utifrån gäller dock sändarlandets regler.

I Sverige har vi och har haft många bra lagar som fungerar och har fungerat bra, men en del tycks strida mot EU:s direktiv och det kan äventyras dess existens.

EU-kommissionen tillåter reklam till barn, och mycket talar för att Sverige inte får behålla sitt förbud.

Det är fel. Herregud, lite självstyre måste få tillåtas inom varje land. EU är stort, det går inte att dra alla länder över en kam.

Det finns ett dokumenterat samband mellan marknadsföring av bland annat då godis och läsk som riktar sig till barn som visar att den faktiskt påverkar barnen. Det har de som skrivit den svenska radio- och tv-lagen förstått.

Svenska TV-kanaler följer detta, utom de som sänds från andra länder, exempelvis Storbritannien. Svenska TV3 och Kanal 5 som sänds därifrån kan helt strunta i vad den svenska radio- och tv-lagen lagstiftar om.

I februari tänker Storbritannien förmodligen att förbjuda marknadsföring av produkter med mycket fett, salt och socker till barn under sexton år. Hur kan det gå igenom utan att de får samma problem som oss är en 10.000-kronors fråga. Hur kommer EU-kommissionen att ställa sig till det?

Andra bloggar om:
, och .

// Annica Tiger

Annica Tiger februari 13, 2007 03:24 EM

Kommentarer

Kan dom inte göra som i andra länder på en gång. Ingen vgift för TV. Dom kanaler som har reklam är gratis. För vem är intresserad av en usel reklam som bara kan ungera som pisspaus?
Alkoholreklam gör ju inte alkoholen billigare. Däremot så vet man vad man INTE ska köpa då reklamvaror i TV ska bojkottas.

Skrivet av: Claes datum: februari 14, 2007 10:35 FM

Ja, enda chansen att komma undan detta skulle vara att förbjuda utländska kanaler att sända via satellit till Sverige eller att förbjuda paraboler och censurera internet.
Skulle det vara bättre?

Skrivet av: Patrik datum: februari 13, 2007 08:21 EM

Jag tittar rätt mycket just på trean och femman, och där är reklamen utifrån - man är inte helt van i Sverige med reklam för sprit.

Skrivet av: Vargakvinnan datum: februari 13, 2007 06:12 EM

jag vill inte vara med i EU.

Skrivet av: Monica datum: februari 13, 2007 05:45 EM

Tur att du inte berättade vad de får göra eller inte :).

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: februari 13, 2007 04:46 EM

Det finns många skäl att undra över varför vi är EU-medlemmar. Tittar man västerut så har USA 50 stater men de har olika sorters lokala regler trots detta. Gemensam lagstiftning i stort – men inte i smått.

Vore det inte en barntillåten blogg skulle jag skriva och berätta vad de får göra i en stat – men inte i grannstaten.. :-)

Sedan är det nog så att vår nuvarande regering, lika lite som den gamla, satte ner foten åt EU. Det kan de ju strunta i därför att det är vi som betalar notan.

Skrivet av: Jinge datum: februari 13, 2007 04:41 EM