« mars 22, 2007 | Startsidan | mars 24, 2007 »

23 mars 2007

Tumskruvarna dras åt för socialbidragstagare och arbetslösa

Nu sparas det in på mer och mer, vilket tyvärr drabbar arbetslösa och socialbidragstagare. Alliansen tror väl att flertalet av dem är det för att de tycker att det är kul, bekvämt och behändigt. Alliansen försöker med alla medel försvåra och djävlas med dem, så ser det i alla fall ut i mina ögon.

Allt färre får stöd till SL-kort av socialtjänstförvaltningen i Stockholm. ”Socialbidraget ska bara täcka det som är absolut nödvändigt”, säger socialborgarrådet Ulf Kristersson till City.

Socialbidragtagare ska hållas kort. De ska inte få något kort. Förstår inte socialtjänstförvaltningen att det kommer att innebära att allt fler kommer att bli marginaliserade. Med tanke på de kommande höga höjningarna av biljettpriserna i Stockholm nu i april så kommer många inte ens ha råd med några enstaka resor. De får hålla sig hemma med andra ord. Vilket för många kan komma att bli förödande. Ensam i förorten. Nu kan de ju inte ens gå på museum gratis som skulle kunna ge lite omväxling och stimulans. Snart får vi väl betala för att låna böcker på biblioteket också. Gissa vilka det kommer att drabba.

Från det ena till det andra. Vad har arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin emot de arbetslösa? Han verkar sakna både empati och förståelse för hur de arbetslösa har det. Jag ger mig sjutton på att han aldrig behövt stämpla eller sitta och söka flera hundratals jobb, tills självförtroendet är nere i botten. Vet han om att de flesta utannonserade jobb har så många sökanden att vissa arbetsgivare inte ens annonserar längre via Arbetsförmedlingen för de klarar inte av anstormningen?

Regeringen drar åt tumskruvarna på de arbetslösa än mer, trots detta. Detta nya paket hördes det inget om i valrörelsen. Hade det varit känt kanske läget varit en annan, en del kanske hade lagt sina röster helt annorlunda. För det här nya dekretet som hux flux kom som från en blå himmel, kommer att drabba många. Det nya arbetarpartiet med stödpartier börjar visar de dolda kort som inte synades i valrörelsen.

Från juli så försvinner möjligheten att under de första hundra dagarna koncentrera sig på att söka arbete där man bor och arbeten relaterade till det man hade innan man blev arbetslös. Dessa hundra dagar kommer att försvinna. Varför? Jag skulle gärna vilja ha en vettig motivering av Sven-Otto Littorin varför han tar bort dessa 100 dagar. Jo, jag anar nog varför, men jag skulle vilja höra honom säga det i klartext.

De nya reglerna för a-kassan innefattar bland annat en skyldighet att ta det jobb som arbetsförmedlingen anvisar oavsett var i landet jobbet finns. Arbetslösa måste också ta ett ”lämpligt arbete”, även om det är i en helt annan bransch.

När jag hörde det på nyheterna i morse smålog jag. Då sa nyhetsuppläsaren att det att den arbetslöse skulle kunna bli tvungen att byta yrke, vilket betyder något helt annat än att ta ett ”lämpligt arbete”. Jag tror nog att många skulle vilja byta yrke, men de flesta yrken kräver specifik utbildning eller andra kriterier. Även här skulle jag gärna vilja höra en förklaring vad ”lämpligt arbete” innebär, jag anar nog varför även här vad syftet är, egentligen. Men det vore ganska klädsamt om Sven-Otto Littorin kunde specificera detta lite mer i detalj.

Men jag tycker att bara för att protestera mot dessa nyordningar ska alla arbetslösa söka alla yrken som utannonseras, vare det är arbete som läkare, chefsekonom, IT-tekniker eller toppjobb som VD, ja ni fattar nog vad jag menar. Yisses vilket ramaskri det skulle innebära. Men då har den arbetslösa i alla fall uppfyllt kraven att söka arbete inom annat yrke än sitt tidigare.

Landsbygden riskerar att avfolkas om kravet ställs att de måste ta ett jobb på andra orter än den de har rotat sig i. För avstånden är långa, det är inte som i Stockholm som har bra förbindelser, i de allra flesta fall i alla fall. Det är många orter högt norr uppe i vårt avlånga land som har tvåsiffriga tal i arbetslöshetsstatistiken. Ska de tvingas flytta söderut? Har de bott där i fyrtio år eller så tycker jag att det är fördjävligt att tvinga dem att flytta. Kan inte staten fixa lite mera jobb i landsorten istället?

Det här kravet att tvingas flytta, om de drar det in absurdum kommer att drabba familjer med barn, eller rättare sagt barnen kommer att drabbas värst. Men det struntar väl Sven-Otto Littorin i?

Denna text är skriven med stora vida svängar, men det känns som det behövs för att budskapet ska nå fram och inte försvinna i flimret på skärmen. Jag tycker detta är viktigt. Det är mina åsikter som lekman jag uttrycker här. Men även vi måste få ställa oss upp och protestera om vi tycker något är alldeles åt skogen.

Så har vi det där med svaren :) som jag efterfrågar. Givetvis handlar det om lönedumpning. Ett sätt att tvinga ned lönenivån. Tvinga arbetslösa att ta arbeten med låga löner - jämfört med vad de hade tidigare. Marknaden myser. Arbetsgivarna gnuggar händerna. Nytt system, nya tider och nya möjligheter.

Dock inte för arbetslösa och socialbidragstagare.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:53 EM | Google