« Galago | Startsidan | Ropen skalla, alla ska blogga! »

16 mars 2007

Ingen läsning för den som lider av islamofobi

Jag vet inte riktigt vad jag ska tro om detta. Det kommer lite för lägligt, just när Bush har det motigt på hemmaplan med sjunkande opinion och ett allt större motstånd mot USA:s inblandning i kriget i Irak. I förhör på den ökända Guantánamo-basen har Khalid Sheikh Mohammed erkänt 31 genomförda eller planerade terrorattentat. Vad har han utsatts för i CIA:s hemliga fängelser där han tydligen varit innan han kom till Guantánamo kan man ju spekulera i.

En välkommen present till president Bush. Från en al-Qaidaledare som inte klarade av tortyren.

Khalid Sheikh Mohammed är säkerligen ingen dununge. Han har säkerligen mycket på sitt samvete. Väldigt mycket. Men tortyr kan göra mycket med en människas psyke. Tortyr kan få vem som helst att till slut erkänna vad som helst. Tortyr är något USA är bra på, likt många andra länder - bara det att de flesta andra länderna inte är vad vi kallar demokratier.

I förhören säger han också att han blev torterad av CIA efter att han greps 2003. I utskrifterna finns en fråga där militärpanelen frågar om han gjort erkännanden på grund av tortyr. Men delar av svaret på den frågan är bortstruket och hans svar oklart.

Jag köper inte hela denna historia. Inte fullt ut, Bush må skåla i skumpa eller vad han nu gör. Men jag undrar om inte alla omfattas av mänskliga rättigheter. De som förvaras på Guantánamo omfattas uppenbart inte av det. Hur de har behandlats har det ju varit mycket skriverier om. Hur länge ska de sitta där? När ska de få rättvisa rättegångar? Är USA säkra på att alla som sitter där verkligen är skyldiga till något brott?

Andra bloggar om:
, , och

// Annica Tiger

Annica Tiger mars 16, 2007 2:21 EM