« Nu börjar rean, ursäkta - utförsäljningen | Startsidan | Inbjudningarna haglar tätt, men jag vill inte ha dem! »

3 mars 2007

Storebror ser dig

”Storebror ser dig har blivit en myntat uttryck, som fortfarande är aktuellt.

Saxat ur DN nu på morgonkvisten.

Vid en fotbollsmatch i Holland uppstod bråk. Huliganerna hade turligt nog fastnat på bild. Men det var inte mycket hjälp. Polisen visste inte vilka personerna var. Den holländska polisen vände sig då till mobiloperatörerna och bad om en lista över alla telefonnummer som kunde spåras till den aktuella arenan. Den fick 6.000. Polisen kontaktade allihop och bland dem fanns personer som kunde identifiera våldsverkarna.

Slutet gott, allting gott. Huliganerna åkte dit. Men tänk vilket arbete som låg bakom att få fram vilka de var. Många som varit på arenan kanske inte alls uppskattade att bli kontaktade av polisen, en del kanske hade sagt till frugan att de jobbade över eller vad som helst.

Poängen är att vi allt mer går mot Orwells bok 1984 (originaltitel Nineteen eighty-four) han skrev redan 1948. Tekniken har inga begränsningar, frågan är bara hur mycket av den som implementeras? RFID (Radio Frequency Identification) är en av många tekniker som jag tycker är att gå lite väl långt. Här finns en hel lista på tekniker som finns för att övervaka oss.

Det är genant att det liberala block i politiken som brukar betraktas som garanten för individens rättigheter här antingen gjort helt om eller lagt sig platt. Det är miljöpartiet och vänsterpartiet som stretar emot, ett par stridbara riksdagsledamöter, ledarsidor och så Advokatsamfundet som med sin generalsekreterare Anne Ramberg håller integritetens fana högt. Därutöver är det tyst.

Ja, varför är det så tyst? Individens frihet? Är det bara sådant jidder som tas fram vid behov?

Jag rekommenderar ett besök på sajten
www.stoppa-storebror.se.

// Annica Tiger

Annica Tiger mars 3, 2007 5:48 FM