« april 28, 2007 | Startsidan | april 30, 2007 »

29 april 2007

Handbok för föräldrar

Jag har ibland kallats moraltant bara för att jag tycker att man ska informera barn och ungdomar om Internet, både om dess positiva sidor - men även om de negativa sidor som finns och som inte kanske alla vet så mycket om.

Jag har även ofta bloggat om det, i förhoppning om att informera om dessa negativa sidor som finns i Internets mörka gränder och numera även på de upplysta stråken. Jag har lagt in några länkar längst ned.

Nuförtiden vet barnen mer om Internet än deras föräldrar misstänker jag. Nu har det nyligen kommit ut en bok, ”Handbok för föräldrar - Lär dig vad ditt barn gör på internet”.

Syftet med boken är att föräldrarna ska förstå vad deras barn kan utsättas för och att de ska engagera sig mer i barnens datoranvändande. Information är aldrig fel, speciellt om den kanske leder till att barnen vågar berätta för sina föräldrar om vad de varit med om eller utsatts för.

Sexchatt som fick ett snopet slut - gromning

Ligger din dotter eller flickvän utfläkt naken på nätet?

Bloggmobbning och nätmobbning

Internet har blivit en våt dröm för pedofiler

Internets mörka gränder är många

Svenska Let to Phone AB

Internetmiljön kräver sociala regler

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:03 EM | Google

Korrigering texten nedan, fel länk inlagd

Bra om man länkar till rätt artikel.
Nu har jag ändrat, artikeln om
hunden
ledde till helt fel artikel.

// Annica Tiger

Annica Tiger 11:47 FM | Google

Fortkörning och djurplågeri

Att hålla gällande hastighetsgränser är viktigt, 30 och 50 allrahelst. Att köra i 81 när det är 50 som gäller är inte bra och ger indraget körkort på stubben om polisen har hastighetskontroll. Jag räknar alltid kallt med att risken finns för detta och vågar inte chansa, dessutom är det dumt att chansa - det kan bli en dyr historia att bara få fortkörningsböter numera.

F.d statsministerns fru åkte dit häromdagen. Att hon inte observerade 50-skyltarna kan jag bara spekulera i. Pratade i mobil under bilkörning, vem hinner se trafiksskyltarna då? Satt i sina egna tankar, psykisk autopilot? Nonchalans? Fina bilar är det kul att gasa på med. Eller så var det dåligt skyltat?

– Det beror på att jag inte observerade att jag kommit in på en 50-sträcka.

Jag ursäktar inte fortkörningen. Det är viktigt att hålla gällande hastighetsgränser, även om de ibland är obegripliga - men de finns där av en anledning och jag tror inte de sätter hastighetsgränser helt oplanerat.

Jag tycker själv att det ibland är dåligt skyltat. Jag brukar numera köra runt i Farsta och Årsta och är så in i bomben irriterad på att skyltningen är så dålig. Skyltar för 30 brukar finnas, de är inte svåra att missa, och markeringarna i gatan är till god hjälp. men sedan finns det sträckor där jag faktiskt inte vet vilken hastighet som gäller då det inte är skyltat med en 50-skylt, men inte markerat med 30 på körbanan.

Säkert sitter det en skylt någonstans i början och slutet av vägen, men kommer man in mitt på sträckan så tycker jag att skyltar borde sättas upp även där. Bättre med en skylt för mycket, just för att underlätta för bilisterna.

Min fasa är ju att bli av med körkortet. Är jag osäker kör jag i 30 om jag inte observerat en 50-skylt. Däremot är Örbyleden och Huddingevägen väl skyltat och det är inte svårt att förstå att det där är 70 som gäller. Det är skönt att få gasa på lite, för den bil jag oftast kör känns som den borde blåsas ut ordentligt.

Så ett rejält lappkast.

Jag undrar varför inte denna mans exsambo ingrep? Jag skulle aldrig stå ut och se en hundvalp plågas så, jag skulle göra en polisanmälan för djurplågeri.

Men å andra sidan, polisen och åklagare har sina prioriteringar och ibland undrar jag över dessa.

En hundvalp på åtta veckor kissar inne innan den blir rumsren, det vet alla seriösa hundägare. Det är hundägaren som ska lära hunden att bli rumsren, det sker inte via stryk vid missöden utan att hundägaren är observant och går ut med valpen så fort den verkar kissnödig och efter att den ätit och druckit.

Det är ungefär som om man skulle banka skiten ur ett spädbarn bara för att den gör i blöjan och senare har svårt att få ordning på pottträningen.

Enligt mannens exsambo började han direkt misshandla Teddy då den kissade inomhus eller inte lydde.
– Han blev arg och kastade honom pang ner i golvet, säger hon i polisförhören.
När hunden blev skygg för husse kallade han valpen en ”jävla tönt” och ”skithund”...När den kissade på sig av rädsla fick den ännu mer stryk...Vid ett tillfälle kastade mannen Teddy från köket och in i badrummet, ett kast på närmare fem meter.

Hunden blev bara tolv veckor gammal, sedan avled den av skadorna den fått av mannens djurplågeri. Denna man ska aldrig få köpa hund flera gånger. Denna man är inte lämlig hundägare, definitivt inte. Man behandlar inte ett djur på detta sätt, även ett djur har rätt till human behandling. En hund är ingen slit och släng-vara.

Jag skrev ett långt inlägg om detta för några år sedan.
Det kanske kan vara värt att läsa innan man skaffar en hund?

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:02 FM | Google