« Mordhota en liten isbjörnsunge? | Startsidan | Länktåget »

24 april 2007

Bloggosfären har blivit en plaskdamm?

Jag har skrivit dagbok på nätet, reload, blog - olika namn, men samma sak sedan 1997. Därför tycker jag att jag har en viss erfarenhet av hur bloggosfären har utvecklats under tidens gång.

Det som jag ser nu tycker jag inte om och det är en av anledningen till att jag just nu har lite blogtorka eller med andra ord tappat lusten att blogga, men förhoppningsvis återkommer den när jag blir frisk och kry.

En annan anledning till att jag inte bloggar regelbundet är att jag är utan dator igen, och den jag använder nu kan jag bara ha på en halvtimme åt gången för den låter som en skördetröska och jag orkar inte med oljudet.

En del kanske tycker att jag kommer att kasta sten i glashus, men jag tycker nog att för min egen del finns det ett och annat glasfönster som är öppet och alla stenar kommer inte att krossa glas.

Jag har ibland Twinglat, jag har en liten pytteannons, jag pingar dock sällan Intressant och använder etiketter mycket sparsamt. Jag jagar inte besökare och jag bryr mig inte speciellt om jag åker upp, halkar ned eller ur listor. Jag skriver för min skull och det är bara en bonus om andra läser och gillar det jag skriver.

Men det som fått mig att krokna helt senaste tiden är att en del bloggar numera ser ut som rena rama reklamportaler, det är mer annonser än vad det är text. Jag förstår att även bloggare vill tjäna pengar, men jag har slutat besöka de bloggar som ser ut som rena rama reklammarknadsplatser.

Dubbel bokföring tycker jag är en underlig blogföreteelse. Att ha två bloggar under olika namn och sedan kommentera själv i respektive blog? Vad är syftet med detta? Om jag ska vara ärlig tycker jag nog att det är lite underligt, minst sagt.

Twingly är en bra tjänst om någon bygger en text som handlar om en artikel i tidningen eller som en källhänvisning, men om det bara skrivs några ord om artikeln och sedan länkas till DN och SvD så tycker jag att det känns fel, om länkningen går till överdrift - då upplever jag det bara som att bloggaren bara vill synas - oavsett vad texten handlar om. Än värre om länkar till DN och SvD sprids som dynga, det vill säga att i ett och samma inlägg finns ett x antal länkar till dessa tidningar och inte speciellt mycket text som kommenterar artiklarna.

Etiketter använder många och det är ett bra sätt att kategorisera inläggen, men när en text som kanske bara är tio rader lång nästan har fler etiketter än texten undrar jag lite över syftet.

Intressant är en bra tjänst, jag använder den sällan - det är bara om jag tycker att jag skrivit något som kan intressera eller beröra många. Jag har alltid trott att Intressant är till för just det, inte för att pinga alla inlägg, oavsett innehåll.

Bloggosfären känns numera stundtals som en plaskdamm. Det finns många bra bloggar, så tro inte att jag drar alla över en kam. Men numera när det finns många bloggar så kanske det är oundvikligt att en och annan ramlar ned i denna plaskdamm i sin iver över att få besökare? Plus att det för vissa som ändå bloggat ett tag gått överstyr?

Klimatet har blivit hårdare. Många får oförtjänt taskiga kommentarer. En del kommentarer är helt irrelevanta och om jag ska vara ärlig får vissa kommentarer mig att fundera på om personen i fråga bara är ute för att djävlas eller om hissen har stannat halvvägs. Att syssla med blogmobbning är något som jag ogillar. Det finns en människa bakom varje blog och det verkar inte alla tänka på. Bakom tangentbordet tycks många tappa alla hämningar.

Jag kommer inte att nämna några namn/bloggar.
Det är upp till var och en att tolka texten ovan.

// Annica Tiger

Annica Tiger april 24, 2007 07:47 FM

Kommentarer

Majamoongirl:Har du testat att söka efter dina texter på nätet? Du kanske kan få tillbaka något den vägen. Tråkigt om allt försvunnit för dig!

Håller med Annica i hennes råd. Hur svårt det än är så är det lättare att lära sig att skaka av sig kommentarer som inte känns bra, än det är att få andra att inte skriva kommentarer som känns fel. Klart du ska blogga om du tycker det är kul.

Skrivet av: Åsa datum: april 29, 2007 05:44 EM

Hej igen & tack för ditt svar!

Jag inser att du har rätt, jag tycker ditt svar var en hjälp.Jag tar mig upp på sadeln igen.Jag kommer aldrig få igen mina texter som jag raderade men jag kan fortsätta som ingenting har hänt.Nu går jag tillbaka till allting och får börja om.

Ha en trevlig valborg!
M

Skrivet av: Majamoongirl datum: april 29, 2007 02:06 EM

Jag startade min blogg för min egen skull. Tänkte aldrig på att så många skulle läsa den. Men har sedan fått bevis på att det jag skriver kan hjälpa nån annan.
Kikar in här ibland, men har aldrig kommenterat.
Ha en trevlig valborg!

Skrivet av: Gunilla datum: april 29, 2007 12:25 EM

Majamoongirl - personer som är elaka är aldrig roligt. Synd att du känner att du måste radera dina texter.

Jag skulle uppmuntra dig att strunta i dito elaka kommentarer, radera dem och fortsätt blogga. Att en person får ett tuppjuck och skriver något taskigt får man kanske räkna med. Men det är nog som du säger att det kan ligga avundsjuka bakom. Att bara påstå att någon inte skriver bra får mig att undra om personen själv har komplex för sina texter.

Så försök att inte vara så känslig. Ta det inte personligt. Du skriver bra. Ta bort elaka kommentarer och fortsätt med att skriva som tidigare. Försök att få lite skinn på näsan och inse att du har lika stor rätt att skriva precis på det sätt du gör som alla andra.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: april 29, 2007 11:36 FM

Jag är så pass känslig så att om någon skrivit en riktigt elak kommentar så kan jag till slut inte hålla kvar bloggen, trots att jag tänker när jag läser kommentaren"den ska inte påverka mig" så går den det till slut i allafall.

Jag har haft en hemsida"Maja Moongirl" och blev så glad när den blev tigerlänkad och sedan med bloggen "feministisk vänstertjejs blogg" så blev jag med i bloggklövern och den uppskattningen blev jag jätteglad över. Ändå tar en elak kommentar udden av mig helt.Nu med nämnda blogg så var det någon som skrev "jag förstår att du ägnat ditt liv åt skrivandet för du kommer aldrig kunna skriva något bra etc" och den personen hade en motopposition blogg han nyss startat. Kanske var han avundsjuk på min blogg?Jag vet inte men det var så elakt sagt att jag inte hade lust att skriva mer utan raderade alla mina inlägg som jag jobbat med. Det är ju synd att det ska bli så.

Kanske ska man inte ha med kommentarfunktionen alls.Alltid kommer det någon som klampar ner på än.Är man sårbar så som jag är, totalt utan tuff attityd,så kanske det är bättre att inte ha någon blogg alls eller någon kommentarfunktion trots att det är roligt ibland när folk säger bra saker, som sagt (tjatigt det här blev!)så är det de dåliga som påverkar åtminstone mig mest.

Nu har jag i snabb följd skapat bloggar som jag lika fort lagt ner.Jag har till och med gått ut med namn och bild sedan lagt ner.I natt skapade jag en blogg som jag inte vet om jag kan ha kvar.Jag försöker hitta någon balans med det som jag är intresserad av att skriva, lite politik, lite personligt men inte för utlämnande för då känns det inte heller bra.Och någon kommentarfunktion vågar jag inte ha mer.

Skrivet av: Majamoongirl datum: april 29, 2007 10:19 FM

TomS - nej, ingen trist tönt, verkar mer som en som prioriterar sin tid. Det är som Åsa skrev:
"Det som är bra med bloggvärlden är ju att man behöver inte vistas i den fler minuter än man själv väljer. :)".

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: april 27, 2007 02:48 EM

Intressant att en som verkligen vet vad hon talar om tar upp som vi som "bara" följer bloggar sett hända den senaste tiden. Detta har ju debatterats till leda men de facto visar Annikas observation det vi redan visste. När alla och hans moster skall in på nåt område blir det ofta utspätt, trist och i slutändan ganska ointressant. När alla bloggar, som detta handlar om, sjunker ju kvaliten och gör att det blir svårare att hitta intressanta bloggar. Jag har precis som de flesta ett "kärngäng" av bloggar jag följt ganska länge och måste erkänna att det sällan blir till att lägga till saker numera. När man bara ser ändlösa annonser, meningslöst pladder om ingenting eller ändlöst länkande känns det bara tomt. Vill jag vet vad som står i tidningen går jag väl till deras site, jag behöver inte kommentarer av Nisse i Hökarängen! Är jag en gammal, trist tönt eller?

Skrivet av: TomS datum: april 27, 2007 01:38 EM

Bra sammanfattning på hur det är. Jag räknas förmodligen till gammelbloggarna nuförtiden, och har märkt utvecklingen jag med.

Men - det är ju skönt att det går att välja bort valfri del av bloggvärlden :)

Skrivet av: sara datum: april 26, 2007 08:34 FM

Vill man ha många besökare är det bara att kommentera i din blogg och lämna sitt URL här. Eftersom du varit med så länge och har många läsare så är din sida ett utmärkt sätt att göra reklam för sin egen blogg på.

Skrivet av: Niclas datum: april 25, 2007 03:47 EM

hej!
Intressant att du som har erfarenhet av bloggande ser hur utvecklingen blivit. Måste erkänna att jag ganska nyligen startade med bloggandet och jag gjorde det av två olika anledningar. Dels för att skriva av mig (personlig mål), men också för att dela med mig av mina reflektioner och den kunskapen (av det vardagliga livet och det man lär sig med hjälp av böcker) jag fått genom mitt korta men rika liv. Varför ska man annars lära sig saker om man inte vill dela med sig? Dessutom var min kära syster på mig, hon älskar mig så mycket så hon tycker jag har intressanta funderingar, framförallt inom politik ;-)

Har faktiskt aldrig förstått mig på olika bloggar jag sett, där det inte verkar finnas något syfte alls, än att få kommentarer. Mitt mål är så klart att så många som möjligt ska hitta så småningom till min blogg och finna den intressant och återkomma till den, tycka att det där skrivs och diskuteras intressanta saker. Att alla som är med lär sig av varandra, men det kanske är för utopisk.. Nåja är glad att jag hittade din blogg, genom en annan bloggare som länkat den på sin sida. Ha det bra!

Skrivet av: vladde datum: april 24, 2007 11:39 EM

Hannelore - det är inte dig jag syftar på. Många har flera bloggar parallellt, men mörkar inte med det och framförallt kommenterar inte hos sig själv osv.

Fotbollsnörden Ronaldinha - dessa reklamannonser är det den som hostar bloggen som tjänar pengar på kalaset.
Det finna andra ställen att ha bloggen på om du inte vill ha dessa annonser.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: april 24, 2007 10:28 EM

Vet inte vem du syftar på med dubbel bokföring, men jag startade en blogg mest för att sortera en massa intressanta länkar, sedan har det blivit lite mera. Blogger hade inga etiketter/kategorier från början, därför blev det flera bloggar. Nu är det en blogg för sorterade länkar och översiktsartiklar, en för nyhetsklipp och en teamblogg för lite längre personliga kommentarer.

I den nya versionen av Blogger finns etiketter.

Hur det här med Twingly fungerar har jag inte fattat riktigt. Har bara anmält en blogg, men konstigt nog syns även blogglänkar på DN och Svd i den andra bloggen - utan att jag gjort något annat än pingat Nyligen.se. Fast med DN funkar det inte varje gång och jag är numera sparsam med länkar till DN och Svd.

Någon som har erfarenhet av Google-annonser?

Skrivet av: Hannelore datum: april 24, 2007 06:11 EM

Du borde kanske utöka netikett med bloggikett? Jag tror att lite riktlinjer behövs. När jag sitter med sukkeansökningarna ser jag hur vissa inte skriver inlägg utan bara har det som en reklampelare och lägger ut grafik som inlägg. Så att man ska länka tillbaka med den grafiken. Vem vill det egentligen?

Också jag är sparsam med etiketter och pingar. Det fyller oftast ingen funktion. Har jag råkat skriva något som kan intressera någon annan lär de hitta till mig ändå och sedan räknar jag kallt med att de prenumererar via rss. Så gör jag ju själv. Jag besöker inte pingtjänster för att hitta andra. Oftast så har man en länkmeny där man länkar till sådant man tycker är bra och i samma anda som det man själv skriver om. Vill man nu ha en hög besöksstatistik så är det mer värdefullt att gå för egen räkning utan att åka snålskjuts och lura till sig besökare som inte återkommer.

Och av samma anledning länkar jag aldrig till media om jag inte har något nytt att tillägga. Upprepningar eller uppenbara reflektioner är slöseri både med min och andras tid. Det är tillräckligt djungel som det är.

Skrivet av: Jontas datum: april 24, 2007 05:40 EM

På min och sonens blogg kommer det upp reklam automatiskt, cirka 2-3 annonser om ngt vi skrivit om (eller inte). Jag kan inte stoppa eländet och får inget betalt för det heller vilket är extra förargande. Önskar jag var kunnig och hade tid att göra egen blogg från grunden istället för nuvarande bloggverktyg. Suck. Inte är det många som läser vår knäppa blogg och det är nog bäst så. De kan ju bli smittade med fotbollsvirus och värre grejer och det vill jag inte ha på mitt samvete.

Skrivet av: Fotbollsnörden Ronaldinha datum: april 24, 2007 05:05 EM

Nina - tack för tipsen, men datorn är bara ett år drygt och kostade en hel del så de får allt försökta hitta problemet som jag misstänker är hårdvarureleverat. Jag har tre års garanti, vilket de säkert ångrar vid det här laget då den varit inne så många gånger. Men en dator som kostar så mycket ska fungera, punkt slut.

Åsa - "Det som är bra med bloggvärlden är ju att man behöver inte vistas i den fler minuter än man själv väljer. :)"

Underbar sammanfattning!

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: april 24, 2007 12:49 EM

Min bloggvärld är oerhört begränsad. Den består i stort sett av en konstant kärna av bloggar jag följt länge. Få nya kommer till.

Min känsla är likartad som din. De som pingar Intressant ofta, har en massa ettiketter och liknade upplever jag som ytliga, jagande efter besökare, inte riktigt skrivna med vare sig hjärnan eller hjärtat. Generaliserat javisst och att jag ser det så behöver ju inte innebära att det är så.

Det som är bra med bloggvärlden är ju att man behöver inte vistas i den fler minuter än man själv väljer. :)

Skrivet av: Åsa datum: april 24, 2007 12:47 EM

Jag kan bara hålla med och jag tror mig veta en du syftar på. Den bloggen ser ju helkommersiell ut och i nästan varje inlägg så länkas det till svd. Trovärdigt, eller?

Jag twinglar ibland, när jag tycker det är intressant och inte varje gång jag skriver något. Intressant kör jag likaså på samma sätt. Ettiketter använder jag något mer, men inte alls som vissa andra.

Jag tycker ju det blir trovärdighetsproblem när man twinglar det mesta och sedan har mer ettiketter än egen text. Förhoppningsvis så genomskådas det på sikt.

Min lilla blogg kommer aldrig att bli föremål för annonser och kommersiella länkar, så den diskussionen hoppar jag över.

Skrivet av: Jerry datum: april 24, 2007 12:43 EM

Jag upplever inte nätet sådär men så läser jag ju bara personliga bloggar/dagböcker och nån enstaka nichad blog om film.

Du skrev att du är utan dator. Är den på lagning eller? Funderar du på att köpa nu så tänkte jag tipsa dig om http://www.mycom.se/ som har utförsäljning av rubbet med början idag.
Själv köpte jag mig en ny dator förra veckan från
http://www.zave.se/ . Mycket prisvärt om man inte är gjord av pengar.

Skrivet av: Nina datum: april 24, 2007 11:25 FM

Svårt att tjäna pengar om man inte marknadsför sin produkt. Dessutom är min idé just att tjäna pengar på att andra vill använda min online tidning som annonspelare. Så det är ju tanken.

Skrivet av: Bengt datum: april 24, 2007 08:54 FM

Är det en företagsblogg är reklam en del av konceptet, oftast då reklam riktad mot den nisch företaget jobbar mot.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: april 24, 2007 08:44 FM

Jojo. Det har sannerligen förändrats. Jag skriver nog min personliga blogg precis som du. Jag skriver inte för att driva en massa trafik eller för att få en enormt stor publik. Det är mitt lilla fikarum där jag skriver om det jag just för tillfället reagerar på eller tycker är intressant.

Sedan har jag ju också min Fototidning Bild och foto som faktiskt är en del av mitt företag som jag driver för att ingen skulle kunna anställa mig på 25%. Jag skiljer på det jag skriver professionellt för att tjäna pengar och det som är min personliga blogg. Jag använder ju också ny media och kunskaperna om det i mitt företag. Vi får väl hoppas att det går att få en inkomstkälla av det. Det kvarstår ju att se.

Jag kommer inte att blanda ihop det och börja försöka slå mynt av min privata blogg. Jojo jag har också en googleannons där, men det var litet för att jämföra med Bild och foto. Ska nog ta bort den nu. Jag kan ju tala om att en nischad blogg gör mer pengar på annonser än en generell pratblogg. Det var det jag ville veta också.

Min privata blogg får vara som den alltid har varit. Intressanta tankegångar...

Skrivet av: Bengt datum: april 24, 2007 08:39 FM