« Bloggportalen har skaffat en pingfunktion | Startsidan | Parodontit - tandlossning »

4 april 2007

Ett test är väl bättre än inget test alls?

Med tanke på det jag skrev häromdagen - tröjorna som Hells Angels ville ha bort är nu åter till salu i butiken. Kapp Ahls agerande var aningen förhastat tycker jag. Bra att de tagit sitt förnuft till fånga.

Från det ena till det andra.

Kvinnor kallas till mammografi och kontroll av eventuella cellförändringar på livmodertappen med jämna mellanrum. Männens motsvarande gissel är prostatacancer. Även om PSA-testet nu underkänns är det väl bättre än att inga kontroller?

I måndags offentliggjordes Socialstyrelsens cancervårdprogram som fortsatte säga nej till att införa regelbunden undersökning av alla män, så kallad allmän screening. Det är en kontroversiell fråga som lett till uppslitande strider med ökande påtryckningar från bland annat patientföreningar. Trots det officiella avståndstagandet har många män samtidigt börjat ta PSA-test. Det har lett till en dramatisk ökning av antalet upptäckta prostatacancerfall från cirka 2000 per år på 60-talet till drygt 10000 numera.

Under tiden som regelbundna undersökningar görs kan säkert testet förfinas. Varje man som via testet får reda på att han har en tumör i prostatan borde få en undersökning för att klargöra om den är aggressiv eller inte, vore inte det tryggt att veta? Vore det inte tryggt att därmed få besked? Jag är ingen man så jag kan inte svara. Men när det gäller mammografi och cellprover tycker jag att det är en trygghet att dels göra undersökningarna, samt att få besked om att det inte är någon fara på taket - den gången.

// Annica Tiger

Annica Tiger april 4, 2007 7:33 FM