« S och LO vill återställa a-kassan | Startsidan | Ryska botnets mot estniska hemsidor »

1 maj 2007

Stökig valborg och urvattnat 1 maj

Jag jobbade i går kväll, jag såg inget av nedanstående - men det var riktiga lämmeltåg ute, både vuxna och ungdomar. Jag såg själv ingen brasa, oavsett i vilken del av de södra förorten jag nu rattade runt i, fast jag försökte lokalisera vartåt alla människor gick. Ett par ungdomsgäng med fulla spritpåsar såg jag gå in i några portar, antagligen till en riktig valborgsfest.

Saxat ur Aftonbladet:

Mycket bråk, mycket fylla. Många hemskjutsade ungdomar och massor av beslagtagen sprit. Häkten och arrester har varit fulla med berusade människor.

Jag har aldrig förstått vitsen med att supa på valborg? Men å andra sidan, i dag är det ju helg fast det är tisdag så valborg är väl bara en bonus och en extra möjlighet att festa till ordentligt?

Det är i dag som det är intressant. Det är i dag som demonstrationerna på 1:a maj ska bli riktiga lämmeltåg, hoppas jag i alla fall. Men det verkar vara lite si och så med detta. I Gränna ställer de in årets 1:a majtåg på grund av för dålig uppslutning tidigare år.

De senaste åren har även partier på högerfalangen haft egna 1:a majtåg. Jag är lite kluven till det, för jag tycker inte att det är deras bag. Men eftersom moderaterna kallar sig det nya arbetarpartiet så ska väl även de arrangera ett 1:a majtåg i år? Eller? :-)

Saxat ur DN.

Sverigedemokraterna (sd) har ansökt och fått tillstånd att marschera och hålla tal med högtalare på torget i Tomelilla den 1 maj.

Jag vet inte om jag gillar utvecklingen.
1:a maj är arbetarrörelsens internationella högtidsdag.
Numera har det hela urvattnats. Det är synd.
Vi får inte glömma ursprunget till tågen.

Andra bloggar om:

// Annica Tiger

Annica Tiger maj 1, 2007 07:48 FM

Kommentarer

1:a maj ska vi ha kvar tycker jag - det är ju inte bara i Sverige som den dagen är viktig, men jag håller med om att kungahuset kan avskaffas :).

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: maj 1, 2007 10:29 EM

1a maj - som nån slags högtid - känns ganska passe och nattståndet idag. På 70 talet var det ju folk i tågen, idag är det bara en handfull pensionärer som minns tillbaka till 60 och 70 talen. De övriga inom "arbetarklassen" ligger hemma och botar bakfyllan efter en av årets västa suparhelger. Personligen tycker jag vi kan avskaffa 1-a maj, tillsammans med kungahuset och landstingen.

Skrivet av: TomS datum: maj 1, 2007 04:13 EM

Jag reagerade faktiskt på ordet marschera. Har sd ansökt om att få marschera eller är det journalisterna som använder det uttrycket?

Skrivet av: Hannelore datum: maj 1, 2007 01:29 EM

Valborgsnatta är över och det har tydligen varit en del stök. Jag hade hoppats att det kalla vädret skulle lugnat ner.
1 maj idag och jag minns min barndoms första maj-tåg. Riktiga lämmeltåg med massor av folk. Kanske tar sig fler ut idag som protest mot den nuvarande regeringens politik. Jag hoppas det - jag hoppas verkligen det. I Gnesta ställs inte 1majtåget in - där har man lyckats med bedriften att få Göran Persson på plats. Jag hoppas det ska göra att rekord slås i byn.

Skrivet av: Christina W datum: maj 1, 2007 08:30 FM