« Smörj in barnen ordentligt med solkräm | Startsidan | Döende människor måste få dö med värdighet »

11 juni 2007

Inte alls säkert att privat äldreomsorg blir bättre

Jag tillhör dem som tycker att skola, vård och omsorg ska skötas av kommun och landsting. Jag tycker inte att skola, vård och omsorg ska drivas i privat regi med rent vinstintresse. För inte handlar det om välgörenhet.

Det finns säkert en hel del kostnadseffektiviseringar som kan göras för att reducera nuvarande kostnader, men inte på bekostnad på personalens väl och ve - samt löner. Plattare organisationer borde till så att de anställda känner sig mer delaktiga, det skulle vara bra och finns viljan är det nog inga problem att fixa det. Det går nog att fixa passion även där.

Eventuella överskott ska gå tillbaka till kommun och landsting eller än hellre in i verksamheten för att kunna förbättra och utveckla den och inte hamna i någon privats aktörs ficka.

Vem garanterar kvalitén? Vem kontrollerar att privata alternativen blir likärdiga och inte sämre? Vem kontrollerar att inte bara godbitarna plockas ur godisskålen? Hur värderar man god vård? Bra skola? Bra äldromsorg? Varför ska marknaden in och härja bland det viktigaste områden vi har att förvalta? Jag är skeptisk. Mycket skeptisk.

Just nu råder rena Klondyke-stämningen,
alla vädrar morgonluft.
Pengar att tjäna!

Andra bloggar om:
, , och

// Annica Tiger

Annica Tiger juni 11, 2007 09:29 EM

Kommentarer

Jag håller med. Sjukvården bör inte drivas med vinstintresse. Men man måste komma ihåg att det är inget fel att vinna pengar på sjuk människor, men som du själv skriver, det handlar möjligtvis inte om välgörenhet. Så dessa pengar SKA ju gå till rätt ändamål.
USA är ju ett synnerligen bra exempel. Michael Moores nya film "Sicko" handlar om sjukvården och försäkringssystemet i USA, och om hur även de som har sjukförsäkringar luras av försäkringsbolagen. I botten ligger hans djupa övertygelse att ingenting som har med människors hälsa att göra ska handla om profit.

Skrivet av: William datum: juni 29, 2007 04:02 EM

Ja, just det. Vem är det som kommer att garantera kvalitén? Eller kontrollera att privata alternativen blir lika bra som den statliga? Jag tycker att du har rätt.

Skrivet av: Katarina datum: juni 29, 2007 06:27 FM

Ett privatiserat rättsväsende skulle ju funka bra. Då blir det ju tydligt att alla inte är och aldrig varit lika inför lagen, även om det hävdas nu.

Samma sak med sjukvården privatisera så det blir tydligt att folk inte får likvärdig vård oavsett klass och förmögenhet.

Sverige har aldrig varit rättvisst eller jämställt på något sätt. Det kommer inte heller att bli det under våran livstid, för det kommer inte tillåtas.

Skrivet av: erik datum: juni 15, 2007 12:55 EM

Hej

Ok, vad är det för fel på att det finns företag som driver vård och omsorgsenheter? Är det fult att tjäna pengar på t ex gamla? Det gör ju kommunen också. Samt alla som arbetar med detta. Alla!

Det finns inget som säger att det blir så mycket bättre bara för att kommunen tar över. Det som skrivs i media angående alla missförhållanden visar bara på att det oftast är den mänskliga faktorn som spelat en hyfsad stor rol i det hela.
Anmärkningsvärt är att när det sker "en olycka" i kommunala boenden så skrivs det mycket sällan angående detta!

Mvh, S

Skrivet av: Sampe datum: juni 12, 2007 07:12 EM

För den som vill kolla in mer fakta

Privatiseringarnas pris
http://www2.vansterpartiet.se/stockholmsstad/PrivatiseringsrappWebb.pdf

Leder privatisering till ökad jämställdhet i arbetslivet?
http://www.vansterpartiet.se/cs-media/xyz/000036362.pdf

Kommunalarbetaren har också gjort flera reportage om privatiserade äldreboende bl.a.

Skrivet av: Ali Esbati datum: juni 12, 2007 02:49 EM

Instämmer till 100%. Möjligen skulle den lokala vården och barnomsorgen kunna drivas i kooperativ regi.

Anbudsförfarandet är under all kritik. Tydligen finns vissa regler om att det lägsta budet måste tas, även om man vet, att den som lagt budet inte kommer att klara det. Läste om det i ett fall som gäller upphandlingen av tågtrafiken. Men jag hoppas att jag är felunderrättad vad gäller den saken. Skulle bli glad om någon kunde rätta mig.

Skrivet av: Brittis datum: juni 12, 2007 10:08 FM

Jag hörde på nyheterna i morse att ett företag lagt underbud och därmed fått kontraktet. Halva läkarstyrkan har sagt upp sig och vården kan inte utföras till vårdtagarnas bästa. Så det kan bli fel ibland. De som drabbas är alltid vanliga människor, vårdtagarna osv.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: juni 12, 2007 09:12 FM

Jag delar åsikten att vård och omsorg ska utföras i offentlig regi. Det hindrar inte att det kan finnas alternativ att välja mellan.

– Jag tror att ett visst mått av konkurrens kan vara gynnsamt – men det behöver kanske inte alltid vara företagsekonomiska faktorer som styr?

Skrivet av: görel datum: juni 12, 2007 08:15 FM

Det finns inga sanningar som bevisar att något blir vare sig sämre eller bättre om det är privat respektive offentligt förvaltat.

I Sverige har vi i varje fall hittills med få undantag inte haft någon helt privat vård eller privata skolor. Det bedrivs med skattepengar.

Jag tycker det är viktigt med alternativ, möjlighet för patienter, anhöriga, föräldrar att kunna byta när något inte fungerar.

Det enda jag inte tycker kan privatiseras är rättsväsendet, det andra tror jag kan bedrivas lika bra privat som offentligt.

Skrivet av: Åsa datum: juni 11, 2007 10:39 EM