« Tacka vet jag najtråd | Startsidan | Svensk sommar »

15 juli 2007

Migrationsverket och Nyamko Sabuni talar inte samma språk?

Invandring inte är en kostnad, utan i stället rikedom.

Det sa integrationsministern Nyamko Sabuni i Almedalen, samtidigt som Migrationsverket vänt på kuttingen när det gäller flyktingar från Irak.

Regeringen vill införa en bonus på några tusen kronor för flyktingar som snabbt klarar undervisningen i svenska. Taskigt bara för dem som har svårigheter - alla lär sig inte lika fort och det missgynnar alla med dyslexi (läs-och skrivsvårigheter).

Flankerad av två stadiga livvakter slog hon fast att invandring inte är en kostnad, utan i stället rikedom.

Det rimmar illa med att irakier kan komma att avvisas på löpande band numera. Irakier från södra och centrala Irak som flyr till Sverige får inte längre stanna på grund av situationen i landet. Situationen i Irak anses inte vara skäl nog numera anser Migrationsverket.

För att få permanent uppehållstillstånd krävs från och med nu att man dessutom kan visa på att man personligen hotats eller trakasserats. Migrationsverket fattade på torsdagen ett vägledande beslut med det innehållet.

Läs Johanne Hildebrandt krönika:
Migrationsverket har noll koll på Irak.”

Mer än 40 irakier sitter fast i Syrien och Jordanien – trots att de har svenska uppehållstillstånd. Deras pass gäller inte längre och Migrationsverket ger inga tillfälliga resehandlingar.
– Det är inte Sveriges ansvar, säger Elizabeth George, informatör på Migrationsverket.

Tänk så fyrkantigt. De har uppehållstillstånd. Sveriges gränspolis skulle släppa in dem. Varför inte ge dem tillfälliga inresehandlingar, så kallade främlingspass? Nej, Migrationsverket höjer inte ett finger för att hjälpa dem.

Det var flera månader sedan de gamla passen stoppades. Vi har information på vår hemsida.

Hur många kollar på deras hemsida? Visst kan det tyckas att man borde hålla sig up to date med gällande regler, men det kan uppstå misstag och missförstånd och jag tycker nog att Migrationsverket är ovanligt fyrkantigt när det gäller detta.

Hade det varit en uräkta (med en uräkta menar jag en person som via flera generationer tillbaka bott i Sverige) svensk som hamnat i samma sits misstänker jag att det inte hade varit några som helst problem att få hjälp att komma hem.

Andra bloggar om:
, , , och

// Annica Tiger

Annica Tiger juli 15, 2007 11:08 FM

Kommentarer

Jag tycker att vi måste sluta hyckla om att invandringen inte kostar. Det är ju självlklart att det kostar massor av pengar att betala ut socialbidrag, pensioner till anhöriga men även indirekta kostnader som överreprenterad brottslighet, sjukvård etc.

Detta har ju kommunpolitiker, som lever närmare folket, insett och det är därför man börjar säga stopp nu.

Att tvinga på det svenska folket saker so0m majoriteten inte vill ha är ju direkt anti-demokratiskt. På samma sätt som när man försöker tysta en saklig debatt, inklusive kostnader, med att kalla dessa synpukter för "nasse" etc.

Skrivet av: Nixon datum: juli 25, 2007 01:48 EM

Jorma jag gjorde en kortare url åt dig som funkar.

Men detta är inte fakta direkt. En person som säger sig ha bevis?

"Trots att de hävdar att de behöver skydd och att de omöjligt kan återvända till sitt hemland, reser ändå hälften av dem (enligt uppgift från en person som säger sig ha bevis för att det är så) dit med direktflyg från Stockholm och Köpenhamn och tillbaka på ”semester” i månader."

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: juli 18, 2007 07:15 EM

Länken funkade inte...men den finns i mitt senaste blogginlägg på min blogg.

Kan citera MFO

"Tyvärr fungerar den svenska asylprocessen inte tillfredsställande. Till exempel råder en märklig slapphänthet när det gäller de på senare tid hitkomna människorna, främst från norra Irak (men även andra), som getts tillfälliga tillstånd i Sverige. Trots att de hävdar att de behöver skydd och att de omöjligt kan återvända till sitt hemland, reser ändå hälften av dem (enligt uppgift från en person som säger sig ha bevis för att det är så) dit med direktflyg från Stockholm och Köpenhamn och tillbaka på ”semester” i månader."

Skrivet av: Jorma datum: juli 18, 2007 06:23 EM

Annica jag är just nu på semester, men eftersom jag kommit med ett påstående så ska jag försöka ge källa ändå:

http://tinyurl.com/yqgczh

MFO (Medborgarnas Flyktingombudsman)

Bakom MFO står bla Federley (C) och Rojas (Fp)
http://www.mfo.nu/

Hoppas detta duger så länge.
mvh Jorma

Skrivet av: Jorma datum: juli 18, 2007 04:33 EM

Annica, du är modig som vågar skriva om detta infekterade ämne.

Tror inte att många ifrågasätter att det som händer i Irak är hemskt och att människor har skäl att fly. Men det vore kanske ärligare om svenska myndigheter och politiker sa: vi har inte råd. I stället för att hålla på med en massa byråkratiska hårklyverier.

Det finns några saker med invandringspolitiken som jag inte förstår:

Varför tror alltid politikerna här att ett litet land som Sverige måste ta sig an alla världens problem? Varför kan man t ex inte komma överens med andra länder och EU att ta emot fler flyktingar?

Varför får vi aldrig veta vad invandringen kostar? Kalla fakta - utan en massa värderingar. (Jämför gärna med kostnaderna för sjukförsäkring och sjukvård. Det går ju inte en dag utan att vi får läsa vilken enorm börda sjuka människor är för detta land.)

Precis när jag funderade över kostnaderna råkade jag läsa denna blogg.

http://tinyurl.com/2by79s

Skrivet av: Hannelore datum: juli 18, 2007 09:42 FM

Jorma - du har knappast kunskaper att avgöra om de åker direkt eller efter ett par år? Du skriver - "Man kan ju undra varför dessa irakier som flytt kriget åker direkt ner på semester där dom flydde ifrån?". Hur vet du det?

Vad vet du om deras ekonomi? Du skriver - "har pengar att åka på semester till landet dom flytt ifrån några månader tidigare?"

Du tar alldeles för mycket för givet.

Steff - Nyamko Sabuni säger att flyktingar är en tillgång, men Migrationsverket tycks mena annorlunda.

Läs gärna Johanne Hildebrandts krönika.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: juli 16, 2007 06:11 FM

Bra inlägg Annica - tack för det.

För visst, Nyamko Saboni har inte direkt några djupare kunskaper om områden som hon är satt att ha ansvar för.

Vad gäller flyktingskap så förundras man storligen över alla dem (flera av dem som kommenterat här ex.) som tror att det är tryggt i Irak. Följer de inte alls med i massmedia?

Dessutom undrar man om de som ständigt klagar på att flyktingar är kostnader, har funderat det minsta på vad det innebär att fly. Det gör ingen som inte känner sig hotad till livet det kan jag försäkra. Jag har haft tillräckligt med kontakter med flyktingar för att kunna säga detta med säkerhet. Skulle ingen av dessa "kostnadsmedvetna" personer vara tacksam för ett land att fly till om de hotades till livet? Anser de alla på fullt allvar att om Sverige skulle hamna i samma situation så ska svenskarna hellre dö än kunna fly någonstans. Har de ingen förmåga till empati?

Dessutom har jag lång erfarenhet av att undervisa flyktingar i svenska. Jag vet att det dels är mycket svårare att lära sig svenska om ens modersmål ligger mycket långt från svenskan, är arabiska exempelvis, inte alls liknar vårt språk. Men så kan jag berätta en annan sak också, människor som utsatts för traumatiska händelser, sett sina anhöriga mördas ex. har ofta mycket svårt att koncentrera sig och studera effektivt. Får de sedan lugnande medel, som många av dem får när de kommer till Sverige, kan det för vissa personer vara hopplöst att lära sig svenska eftersom ingenting fastnar. De här preparaten fungerar så för somliga eftersom hjärnan drogs ner av medlen de får.

Skrivet av: Kerstin datum: juli 16, 2007 02:48 FM

Människor är inte en kostnad utan en rikedom. I ett väl fungerande land får alla en chans att utvecklas och bli något. Det är bra för samhällsekonomin på sikt. Tyvärr delas inte den synen av regeringen. De tror att alla är som dem och måste mutas med pengar för att göra något. Deras människosyn är skit. De har inget annat syfte med invandringen än att få hit billig arbetskraft och dumpa lönerna.

Ändå positiv till förslaget eftersom man kommer att stöta sig med den största gruppen som röstat på dem - nämligen medelklassen. Ingen fråga är så infekterad som invandringen. Regeringens väljare sticker över till Sverigedemokraterna om de går för långt.

Skrivet av: Jerry datum: juli 16, 2007 01:55 FM

Tack Annika!
För ett mycket bra inlägg. Jag känner också stor tveksamhet inför bonuspengar för snabbt avklarad svenskundervisning. Ett orättvist system.
Ha det gott!

Skrivet av: Lisalill datum: juli 15, 2007 10:38 EM

Annica du skriver..
"Förstår inte problemet som framförs nedan i era inlägg.
Ska invandrare låsas in i Sverige? Ska de inte tillåtas att resa?"

Måste ställa en fråga till dej, är det inte märkligt att dessa som endast har uppehållstillstånd i Sverige har pengar att åka på semester till landet dom flytt ifrån några månader tidigare? Och hur har dom fått pengar till resan när dom säjs vara dikriminerade ifrån arbetsmarknade tex? Tycker detta rimmar illa.

Skrivet av: Jorma datum: juli 15, 2007 08:28 EM

Man kan ju undra varför dessa irakier som flytt kriget åker direkt ner på semester där dom flydde ifrån?

Detta sätter ju ordet "flykting" i focus, att sen ha mage att Svenska folket skall ta "hem" dom från sin semester gör det hela än mer patetiskt. Detta blir en ren skymf emot dom som verkligen är flyktingar i detta landet. Nu är detta inte någon enstaka händelse utan har även hänt med sk Svensksomalier som sitter i fängelse i bla Kenya för att ha medverkat i islamistiska terrorattentat. När dessa åkte fast så snyftades det mycket att dessa måste tas hem för vård mm. Som sagt...det är en ren kränkning och skymf emot dom som verkligen har flytt ifrån ett krigsdrabbat helvete!!

/Jorma

Skrivet av: Jorma datum: juli 15, 2007 08:22 EM

Dessa Irakier har ju bevisat att Migrationsverket har rätt när de säger att det inte är farligt för dem att stanna i Irak. Jag hade i alla fall inte åkt tillbaka till mitt hemland om det verkligen var farligt.
Invandring är bra men då ska det vara invandrare som kan tillföra något. Sverige borde kräva att en universitetsutbildning eller liknande dokumenterade kunskaper krävs för att få uppehållstillstånd. Som invandringen ser ut idag är det en ren ekonomisk förlust som finns för att arbetslösheten inte ska sjunka under de magiska 4%.

Skrivet av: Fredric Nomael datum: juli 15, 2007 08:00 EM

Tack Annica för en läsvärd och varierad blogg.duska ha all heder för det.
Roger

Skrivet av: Roger datum: juli 15, 2007 07:05 EM

"Alla som inte tycker som jag ska tystas."
Är det så du menar? Låter som om brunvänstern sticker upp sitt fula tryne...

Skrivet av: Steff datum: juli 15, 2007 04:46 EM

Claes: Anser du att yttrandefriheten är det största hindret för det mångkulturella paradiset?

Skrivet av: Allan datum: juli 15, 2007 04:45 EM

Annica!
Dags att rensa ut alla inlägg från nassar och annat slödder som tror svenskar är det enda folkslaget på denna planet.

Skrivet av: Claes datum: juli 15, 2007 04:39 EM

Annica, jag kan inte se att de två första inläggen pekar på något uttalat problem? Det är snarare du som måste förklara vad du menar med att det skulle finnas ett problem.

Skrivet av: Steff datum: juli 15, 2007 03:35 EM

Det är fruktansvärt infantilt och enfaldigt att hävda att invandring i sig är "rikedom". Vad gäller Sveriges nuvarande invandring är det en direkt lögn. Vilken "rikedom" finns det i en markant ökad kostnad för socialbidrag, sfi-kurser och rättsväsende?

En mer korrekt formulering vore förstås "invandring kan göras lönsamt". Då krävs dock de djupa insikterna att varken Louis De Geer eller Herbert Felix var fåraherdar från Irak eller Somalia och att man inte kan kompensera kvalitet med kvantitet.

Skrivet av: Allan datum: juli 15, 2007 02:14 EM

Så fort man fått uppehållstillstånd och ett pass i näven ska man inte åka tillbaka till "helvetet", eller hur? Det inser naturligtvis du också om du tänker efter.

Skrivet av: PC datum: juli 15, 2007 02:09 EM

Förstår inte problemet som framförs nedan i era inlägg.
Ska invandrare låsas in i Sverige? Ska de inte tillåtas att resa?

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: juli 15, 2007 01:52 EM

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=554&a=671115
Migrationsverket har ju rätt, eller hur? Om tom så många kan resa till Irak på semester och en har med sin 5 årige son? Då kan det inte vara något flyktingskäl som är riktiga som i alla fall de fått uppehållstillstånd på. Nej riktiga flyktingar ska det vara, inte dessa ekonomiska. Varför ska vi hjälpa dessa semesterfirare hem? De får skylla sig själva.

Skrivet av: menny datum: juli 15, 2007 12:36 EM

Ett klart och tydlugt bevis på att det rör sig om en kostnad, inte rikedom. Fast det får man självklart inte säga rent ut. Beträffande passproblemet: Vad hade de där att göra då?

Skrivet av: PC datum: juli 15, 2007 12:35 EM