« Varför blev inte Reinfeldt glad åt årets avtalsrörelse där de lågavlönade kvinnorna kämpade till sig högre reallöner? | Startsidan | Kycklingbarnmorska »

17 augusti 2007

Extraval, men på vilka grunder? Egentligen?

Jag smålog lite när jag läste dagens DN-debatt, med rubriken ”Extraval i kommunerna kan stoppa Sverigedemokraterna”. Jag undrar om inte partibytare är lika stor anledning till att de vill att kommuner och landsting ska få möjlighet att utlysa extraval.

De två moderaterna i Sundbyberg som gick över till sossarna sved nog rejält. Om jag ska vara ärlig tror jag nog att det är där skon klämmer. Jag är inte emot att det det ska kunna vara en viktig ”nödutgång” och ventil för väljarnas inflytande, men är det verkligen det som är syftet här?

I lägen där riksdagen inte längre är förmögen att fatta viktiga beslut för landet, kan extraval utlysas. De allra flesta instämmer i att detta är en viktig ”nödutgång” och ventil för väljarnas inflytande i situationer då omständigheterna blockerar en normal och stabil parlamentarisk process.

Jag skulle gärna vilja utlysa nyval till riksdagen redan nu i höst. Hur många viktiga beslut (som för oss medborgare är demokratiska och enligt de kriterier vi gick till val på) har egentligen genomförts. Jag känner många som röstade på moderaterna och de har redan ångrat sig.

Dessutom tror jag faktiskt inte att extraval i kommunerna kan stoppa Sverigedemokraterna, tvärtom skulle ett omval av denna orsak få motsatt verkan att fler röstade på Sverigedemokraterna.

Andra bloggar om:
, , , och

// Annica Tiger

Annica Tiger augusti 17, 2007 06:37 EM

Kommentarer

Skummade igenom, bra analys och visst skulle de bara vinna på ett omval i kommuner och landsting. Nu är de ju nästan inne i riksdagen med 3.7 procent i dagsläget.
Skrämmande.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: augusti 21, 2007 05:08 FM

Håller med dig om att nyval är idiotiskt sätt att stoppa SDs framfart. Jag förespråker hellre konkret debatt det räcker med 20 minuters läsning på sd-kuriren eller sd.se för att inse vilken skrämmande människo syn SD förskriver sig till.

Har analyserat SDs invandrarpolitik http://immigrationssamtal.wordpress.com/2007/08/20/sverigedemokraterna-och-invandrarpolitik/ skulle varmt uppskatta din kommentar.

Tack

Skrivet av: thegumtreeman datum: augusti 21, 2007 12:07 FM

För mig är det inte aktuellt med ett nyval av förklarliga skäl ;-).

Nyval finns som instrument för Riksdagen och det är väl inte helt orimligt att det skulle kunna gälla även längre ner i de beslutsfattande organen.

Vad gäller Sundbybergsgubbarna så gjorde de ju samma sak som Gudrun Schyman, hon satt också ogenerat kvar på sitt v-mandat och startade ett helt nytt parti under tiden.

För mig handlar det om svag karaktär helt enkelt. De har alla svikit sina väljare. Mandaten tillkommer personen, men det är partiet man väljer.

Skrivet av: Mary datum: augusti 18, 2007 08:23 FM

Helt rätt, Annica. Nyval är förstås en viktig funktion när det verkligen krisar demokratiskt. Men det är farligt om det blir för lättvindigt. Vi gillar inte sittande majoritet, så vi utlyser nyval, liksom. Men jag ser också gärna ett nyval så snart som möjligt. Kan man folkomrösta om saken? ;-)

Skrivet av: Mårthen datum: augusti 17, 2007 07:05 EM