« Extraval, men på vilka grunder? Egentligen? | Startsidan | Hur kan man tappa bort en orm? »

19 augusti 2007

Kycklingbarnmorska

B. har fullt ös nu :). Äggkläckningsmaskinen han laddade med 20 ägg gav utdelning i helgen. Ingen Faverollehöna ville ruva i år, såvida inte det händer att någon får ett tuppjuck och börjar ruva i helt fel årstid - det har hänt.

I en fågelbur modell stor (jag funderar på att kanske skaffa mig en fågel med den de luxe varianten) piper och kvittrar 12 kyckingar och är i full färd med att lära sig äta och dricka. Äta verkar falla sig naturligt, men dricka får B. visa dem vart vattnet finns och doppa näbben i det.

Av de 20 äggen var fyra ”tomma”, när jag skakade på äggen så hördes det att de var vätskefyllda. De slängde jag, bomskott är inget att att ha - men B. vill så gärna tro in i det sista. Men de slängde jag resolut i soporna.

Sedan problemäggen, som jag brukar kalla dem. Ägg som i naturen kanske aldrig skulle ha kläckts? Men jag är av den sorten - finns det liv, finns det hopp. De kunde bara picka hål i äggen, men sedan hände inget mer.

Efter en tid så torkar hinnor och kycklingen om inget görs. Jag brukar plocka bort äggbit efter äggbit i sakta mak, kolla hur hinnorna ser ut, blöta dem som torkat så de går att få bort och de som är okey tar jag bort - utom just vid navelsträngen. Då förblöder de direkt om den inte ”slutits”.

Nu ligger två små eftersläntare kvar i äggkläckningsmaskinen och jag hoppas att de tar sig. Jag har i alla fall gjort vad jag kunnat för att de ska få leva. De ser okey ut, ingen verkar missbildad eller så. De har sällskap med två ägg som förmodligen innehåller kycklingar, men som dött inne i ägget. De lär i alla fall inte kläckas men får ligga där ett par dagar till, om....?

De som ska bli mest spännande är när Tiger upptäcker kycklingarna. Hon har hört dem, men inte lokaliserat ljudet. Den dagen, den sorgen. I nödfall får kycklingarna åka ut i hönshuset i förtid.

// Annica Tiger

Annica Tiger augusti 19, 2007 3:21 EM