« Funderingar över livet | Startsidan | En firmafest jag inte skulle vilja ha varit med på! »

21 september 2007

Upprepningar - inlärda fraser?

Fråga ställd till finansministern Anders Borg.

– Varför får de som redan har höga inkomster mer i skattelindring?

Svaret:

Jobbskatteavdraget gör att det lönar sig mer att arbeta , främst för dem med låga och normala inkomster. När det lönar sig bättre att arbeta, blir det fler som söker sig till arbetsmarknaden. Det är en av anledningarna till att sysselsättningen beräknas öka med cirka 200.000 under de kommande åren.

Jag tycker inte att det var svar på frågan varför de som har höga inkomster får mer skattelindring, mer ett mantra eftersom han svarar i princip samma sak på frågan nedan.

– Hur kan arbetsgivarna ta emot alla sjuka, arbetslösa etc. Finns det plats för alla och vill arbetsgivarna ta hand om alla??

Vad felas Anders Borg? Snacka om att inte vara speciellt variationsrik. Eller är sanningen att han är totalt ointresserad utan bara är en dresserad hund som upprepar de mantra han lärt sig är korrekta? Nu var jag lite elak, men jag tycker att Anders Borg verkar lida brist på både fantasi och empati. Jag skulle då aldrig köpa en bil av den karln som inte ens kan se folk i ögonen ordentligt.

Andra bloggar om:
, , och

// Annica Tiger

Annica Tiger september 21, 2007 02:24 EM

Kommentarer

Ett tips till alla som gillar namninsamlingar. Den här är särskilt intressant tycker jag:

http://www.namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=1136

Skrivet av: Jerry datum: oktober 7, 2007 05:19 EM

Jerry

Om jag tolkar dig rätt så menar du att det inte politiskt går att påverka arbetslösheten i sverige, utan att det enbart beror på världsmarknadsläget? Politikerna kan förvisso inte skapa nya jobb, men de kan däremot skapa bättre förutsättningar för nyföretagande och för befintliga företag så att de kan växa och förhoppningsvis också anställa fler människor.

Ibland låter det som om företag och entreprenörer är något som ska bekämpas. Vad är alternativet? Varifrån tror du våra gemensamma resurser kommer?

Har du själv provat att driva ett företag med allt vad det innebär? Hur enkelt är det? Hur mår man? Vilka trygghetssystem omfattas man av som egen företagare?

Skrivet av: Peppe datum: september 25, 2007 04:45 EM

Regeringen brukar skryta om att vi nu ser resultatet av deras politik och att arbetslösheten sjunker. Det är inte deras förtjänst utan beror på högkonjunkturen. Det är fortfarande hög arbetslöshet ska tilläggas, även om den sjunkit.

Resultatet av regeringens politik får vi se när konjunkturen åter börjar svikta. Anders Borg babblar om att de planerat att den inte ska sjunka på si och så många år. Det är helt utanför regeringens kontroll och beror på världsmarknadsläget.

Vad ska hända med alla som inte kan försörja sig och får gå från sina jobb? De var så tacksamma över en hundring i skattelättnad och tänkte kortsiktigt. Det är mycket skrämmande. De flesta kan låna pengar från nära och kära när det blir kris. Några har inte den möjligheten och för dem väntar antingen socialen eller gatulivet.

När ska folk lära sig att tänka på något annat än sig själva? Även om man vinner på det kortsiktigt så blir allt skit i slutändan. Den udden riktar jag både åt arbetsgivare som inte vill anställa och åt folk som för tillfället har sin trygghet och ägnar sig åt att bespotta andra.

Skrivet av: Jerry datum: september 25, 2007 10:34 FM

Jag jobbar på exakt samma arbetsplats sedan 30 år tillbaka, alltså den jag var sjukskriven ifrån... Dvs. det är faktiskt möjligt...

All rehabilitering fixade jag själv kan man säga, med stöd av min sjukskrivande läkare, som alltså stöttade mina egna initiativ. Däribland tog jag kontakt med handledare (organisationskonsult) och var beredd att betala detta själv (men fick 10 ggr beviljade av arb.givaren), psykolog, gick i Feldenkrais, meditation, gick en vidareutbildning (inom mitt ämnesområde) för att jag skulle överleva "andligt" på mitt jobb...

Betalade sammanlagt ca 180 000 kr i rehabiliterande insaser på en inkomst ā runt 8 000 kr. Ett tag var den också lägre.

En av mina terapeuter konstaterade med förskräckelse när jag berättade hur jag blivit bemött av min dåvarande chef (som jobbat hos oss bara tre år när jag blev sj.skriven) att: "Man pratar om rehabilitering och habilitering, men här får man nog mynta ett nytt begrepp: 'abilitering'!!" Dvs. att göra en person oförmögen.

Det som inte gjorts är att ta itu med grundorsaker till sjukdom. Men det verkar ganska tabu!! Förhålandena på arbetsplatser... Och här finns en massa kunnande...

Mycken sjuklighet vi nu ser som inte handlar om utmattning bottnar nog i dålig arbetsmiljö, stress osv. Sådan sjuklighet som diabetes och högt blodtryck, förslitningar osv. osv. osv.

Och som en kvinna, civilekonom, som fick panikångest sa: "Jag fick panikångest (för jag har så bra kropsskonstitution kanske?). Men jag har en man nära i nedre medelålder som fick hjärtinfarkt!! Hos mig resulterade det i panikångest (ett tydligt psykiskt utryck/symptom) hos honom i infarkt..."

Och flera, kvinnor, har sagt att det vore lättareom de haft ett brutet ben än en bruten själv. På detta replikerade en kvinna (organisatonskonsult och sjuksköterska i 60-årsåldern) att "Ett brutet ben kan ocså ge ont i själen!"

Och skådespelaren Kim Anderzon trodde att hon skadade sitt ben så hon måste sitta på sin stjärt för att hon skulle tänka till... Antagligen halkade hon och bröt (??) benet för att hon var så sressad och upe i varv??

Det där med psyket är fortfarande ltet skämmgt!!?? Och därför upphäver få av dem som drabbats av utmattnng upp sina röster? De orkar heller inte?

Att de sjukskrivna får det kärvt ekonomiskt kan snarare försena återhämtning, kanske helt hindra den i värsta fall, tror jag.

Skrivet av: Karin datum: september 25, 2007 10:31 FM

Peppe - tack :).

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: september 24, 2007 08:15 EM

Annica

Vill också passa på och tacka dig för all hjälp jag fått genom åren med HTML och webdesign. Dina pedagogiska texter var helt grymma och gjorde så att till och med jag kunde lära mig göra hemsidor.
Även om jag inte använder mig av mina kunskaper idag så var det otroligt kul när jag väl höll på.

Tack !

Skrivet av: Peppe datum: september 24, 2007 07:15 EM

Annica

Jag respekterar dina och andras åsikter även om de inte överensstämmer med mina egna. Respekt för mig innebär att man kan hålla en någorlunda sansad ton och inte ta till oförskämdheter även om man har olika uppfattning.

Jag tycker inte heller att man ska montera ned det svenska folkhemmet så där har vi ju faktiskt samma åsikt. Trevligt ;)

Skrivet av: Peppe datum: september 24, 2007 07:08 EM

Peppe - respektera andra som inte har samma åsikt som dig eftersom du begär det motsatta. Vi har alla olika erfarenheter i bagaget och jag beskriver bara det ur min synvinkel och livserfarenhet. Jag har under åren sett regeringar kommit och gått. Min åsikt är att det är fel att montera hem det svenska folkhemmet.


Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: september 24, 2007 04:54 EM

Hej Karin,

Jag för framför allt min egen talan, men jag vet många vanliga fabriksarbetare som är mycket nöjda med den nya regeringens politik. Varför blir du så arg bara för att det finns människor som har en annan uppfattning än du själv. Lugn och fin;)

Ja, jag har varit både arbetslös och sjukskriven. Dessutom har jag under stora delar av min uppväxt varit med och leva på existensminimum. Då hade vi det inte fett kan jag säga. Det är tufft, men man får försöka anpassa sin levnadsstandard efter förutsättningarna, så går det.

Det är som tur är ida inget riksdagsparti som vill slänga ut folk på gatan. Däremot bedriver man olika politik för att ha råd med en gemensam välfärd.

Jag har en uppfattning och du en annan. Respektera det !

Förresten... kul att du nu fått ett heltidsarbete. Är det ett nystartsjobb eller nyfriskjobb?

Karin, jag tycker om dig meee ;)

Skrivet av: Peppe datum: september 23, 2007 10:12 EM

För vilka arbetare för du talan, peppe?

Jag kan tala om för dig att jag var sjukskriven i 6 år för utmattning, 1994-2000, dvs. strax efter förra högerregeringen med det därefter följande stålbadet.

Jag hade betydligt bättre inkomst som ickesjukskriven!! Och detta tapp på några tusen per månad underlättade ju inte precis rehabiliteringen (förutom annat som inte underlättade den, redan då var handläggare så överhopade). Då pendlade sjukersättnings storlek. Jag tror den var nere i åtminstone bara 75% av lön (dessutom började ändrade man vad som skulle vara sjukförsäkringsgrundande inkomst).

Vilket skitsnack att det skulle vara lika lönsamt att vara sjuksirvne som att jobba! Vad fan vet du om det? Har du provat det själv?

Och nu kanske de sjukskrivna får det likadant som jag hade det och troligen ännu sämre!!

Nu är jag tillbaka i heltid igen, på den arbetsplats som jag blev utmattad!!!! Och åren 2000-03 var jag tjänstledig 20% istället för att vara sjukskriven. Först NU håller min ekonomi på att repa sig!!!

och jag har yrkesutbildningar inom mitt yrkesområde (musik) på över 200 p, så jag är inte litet utbildad heller! Och har ganska rejält mycket arbetslivserfarenhet, vilken också inneburit att jag betalat skatt i nu 30 år (började jobba tidigt och beskostade min grundutbildning själv, genom att jobba).

Jag har INTE DET MINSTA EMOT att betala skatt för att vi ska ha bra skyddsnät.

Att dra ner på skyddsnäten tror jag inte gagnar oss som har jobb heller!! I fall man skulle bli sjuk, arbetslös osv.

Och att det skulle vara roligare att gå till jobbet idag håller jag inte med om och där ärt jag inte ensam. Det var bättre arbetsmiljö förr... Betydligt kreativare!

Nä, ta dig nånstans... Ursäkta längden Annica...

Skrivet av: karin datum: september 23, 2007 09:19 EM

Alla som har arbete får gott av regeringens jobbskatteavdrag. Om det vore så att regeringen enbart ville gynna de med störst inkomster skulle man ta bort värnskatten, men det har man ju inte gjort.
Med Anders Borgs politik är det ju mödan värt att arbeta även för vanliga knegare. Som det var tidigare så "tjänade" du nästan lika mycket på att sitta hemma och rulla tummarna vilket var förödande.

Den som bidrar mest ska tjäna mest.

Om det inte finns ekonomiska incitament till att vilja arbeta så klart att man gör allt för att slippa det. Vem vill gå upp kl 5 på morgonen för att stå och slita på ett fabriksgolv om man inte tjänar något på det.

När ni gnäller på regeringens politik så gnäller ni också på oss vanliga arbetstagare som äntligen känner det meningsfullt att gå till arbetet igen.

Utan duktiga företagare och flitiga arbetare har vi ingen gemensam välfärd över huvudtaget.

Skrivet av: Peppe datum: september 23, 2007 06:58 EM

Han är uppenbarligen en kreativ person men på fel sätt. Tycker om att lösa problem (har han själv sagt) och att bolla med siffror. Problemet är att han inte inser att det är riktiga människors liv han påverkar. En sådan som Anders Borg borde ha nöjt sig med att spela Monopol och skulle aldrig haft med verklig politik att göra.

Han vet ingenting om människor och inser inte att verkligheten är mer komplicerad än siffror på ett papper. Den politik han för kommer att kräva ökad satsning på fängelser i framtiden. Det ingår säkert inte planeringen men folk gör inte alltid som man förutsett. Att skära ner på välfärden får en hel del negativa psykosociala konsekvenser.

Skrivet av: Jerry datum: september 23, 2007 10:35 FM

Det är uppenbart att Anders Borg inte vill redogöra för de korrekta bevekelsegrunderna för den förda politiken. Låt oss hoppas att den svenska journalistkåren har såpass ryggrad att de kan ställa honom mot väggen och kräva svar på de många centrala frågor som han helt enkelt svarar "Goddag - Yxskaft" på.

Skrivet av: Pencroff datum: september 21, 2007 03:06 EM

Ja man kan undra, har svårt att förstå att det som händer verkligen händer. Varför försöka sig på den Amerikanska modellen när vi nu ser resultaten av det misslyckandet. Är totalt blank och känner mig en aning hjälplös... vad ska man göra?

Skrivet av: Bournstedt datum: september 21, 2007 02:45 EM